Artikel

14-11-2016 15:39

Rol leidinggevenden cruciaal in voorkomen burn-outs

Sabine (36) uit Limburg zag haar burn-out als een mogelijkheid tot ontwikkeling

Bijna 2,7 miljoen werknemers in Nederland werken onder een hoge werkdruk en bijna een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. In Limburg heeft 13 procent van de werknemers last van burn-out klachten, gelijk het landelijk gemiddelde. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en CBS blijkt dat vooral werknemers met een hoge werkdruk en weinig steun van hun leidinggevende burn-out klachten hebben. Tijdens de derde Week van de Werkstress (14-17 november) worden oplossingen voor werkstress gedeeld. Sabine uit Kerkrade was te loyaal aan haar werkgever en viel uit.
 
Werknemers met een hoge werkdruk zijn een risicogroep voor burn-outs en ander verzuim. Dat risico neemt toe als bijvoorbeeld de ervaren steun van leidinggevenden en collega’s afneemt. Zo heeft van de werknemers met een hoge werkdruk en weinig steun van hun leidinggevende, 45 procent burn-out klachten. Dit tegenover 18 procent van de werknemers die deze steun wel ervaart. Ook een hoge werkdruk in combinatie met gebrek aan autonomie of ontwikkelmogelijkheden in het werk verhoogt de kans op een burn-out.
 
In Limburg geeft 46 procent aan weinig autonomie te hebben, tegenover een landelijk gemiddelde van 44 procent. Van de Limburgse werknemers ervaart 16 procent weinig steun van hun leidinggevende. Het gemiddelde in Nederland is 15 procent met weinig steun.
 
Sabine: ‘Dankzij mijn burn-out heb ik geleerd ruimte voor mezelf te nemen.’
Toen Sabines baan als toezichthouder kinderopvang wegviel door bezuinigingen, ging ook haar man bij haar weg. Gelukkig duurde het niet lang voordat ze in een nieuwe vergelijkbare functie aan de slag kon. ‘Ik zocht veel afleiding in mijn werk.' Vanwege bezuinigingen kromp ook daar de personeelsbezetting en groeide de werkdruk. Dit werd Sabine teveel. ‘Hoewel het niet gevraagd werd, had ik het gevoel dat ik veel meer moest gaan doen. Ik ging twijfelen aan mijn kwaliteiten en die gedachten kreeg ik niet meer omgedraaid.’ Sabine ging via een multidisciplinair traject, bestaande uit een combinatie van sporten en gesprekken, aan de slag met haar herstel. ‘Je ontmoet mensen die met hetzelfde worstelen, leert relativeren en ze helpen je aan een nieuwe denkwijze.’ Sabine leerde dankzij haar burn-out ruimte te nemen. ‘Voorheen dacht ik altijd dat ik het niet kon maken. Maar je omgeving ziet niet waar je mee worstelt.’ Inmiddels is Sabine weer aan het werk bij een nieuwe werkgever.
 
Maastrict UMC+ en Océ doen mee met Week van de Werkstress
Tijdens de Week van de Werkstress organiseren meer dan honderdvijftig bedrijven door heel Nederland activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. In Limburg zijn dit onder andere Océ en Maastricht UMC+. In de laatste organisatie biedt men onder andere workshops ‘Energie in je loopbaan’ aan en worden er lunchgesprekken georganiseerd over werkstress. Heel Nederland wordt deze week, onder andere via radiocommercials, uitgenodigd om mee te denken over oplossingen tegen werkstress op checkjewerkstress.nl. Door in een vroeg stadium werkstress bespreekbaar te maken en na te denken over oplossingen, kan een burn-out worden voorkomen.
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by