Column

07-09-2016 08:24

Combineer als kleine onderneming offline en online marketing

Wat bent u van plan met uw onderneming? Wilt u niet alleen een online aanbod presenteren, waar afnemers vanuit heel Nederland gebruik van kunnen maken? Is het juist een van uw doelstellingen om ook uw plaatselijke en regionale naamsbekendheid in Noord-Limburg te vergroten? In dat geval is het zaak om slim gebruik te maken van de mogelijkheden die uw regio biedt. Denkt u daarbij vooral aan een combinatie van offline en online marketinginstrumenten.

Wees lokaal aanwezig
De regionale Limburgse en Brabantse markt is een interessante en wat benadering betreft is het van voordeel dat u uit deze regio komt en de mensen en hun behoeftes ook zelf kent. Zoals veel Nederlandse ondernemingen zich verkijken op de cultuurverschillen met België, zo maken "Hollandse" bedrijven die inschattingsfout ook regelmatig met klanten uit uw regio. Dat gaat u uiteraard niet overkomen. Natuurlijk heeft u een website en adverteert u op social media die landelijke dekking hebben. Wellicht heeft u een nieuwsbrief per e-mail die voor iedereen beschikbaar is. Maar wat doet u extra om juist uw regio te bereiken?

Combineer offline en online
Als u denkt aan regionale online promotie, concentreer u dan ook op regionale social media en presenteer u daar als iemand die de regio en haar behoeftes ook echt begrijpt. Sowieso is het op social media slim om niet alleen maar advertenties te plaatsen. Dat kan iedereen. Maar u als lokale ondernemer kan zich beter opstellen als adviseur, als iemand die uw afnemers bij wijze van spreken in een plaatselijk restaurant of kroeg tegen kunnen komen en bij wie ze zich onmiddellijk thuis voelen. Heeft u een speciaal aanbod voor klanten uit uw regio? Denkt u dan aan diversificatie van uw nieuwsbrieven. Een landelijke nieuwsbrief en een regionale, het is zo te organiseren.

Wees aanwezig op evenementen en kom daar bijvoorbeeld met nieuwe producten die nog niet online te vinden zijn. U geeft uw regio dan de primeur. Zorg ervoor dat u voldoende visitekaartjes op zak heeft; het is de persoonlijke benadering die het beste werkt. Visitekaartjes en andere promotiematerialen kunt u snel een eenvoudig laten drukken bij online drukkerij Flyeralarm, die bekend staan om hun individueel maatwerk. En dat is wat u uw regio immers ook levert.

Als u op een evenement of tijdens een congres uw producten verkoopt, geef de klant dan een gedrukte brochure mee, of een bedankbrief met daarop een kortingscode die in uw online winkel ingewisseld kan worden. Denkt u ook aan andere ondernemers. Het is een feit dat een sterk regionaal netwerk van ondernemers elkaar kansen toespelen. Als u een commerciële vraag krijgt die niet op uw gebied ligt, maar wel op dat van een collega-ondernemer, speelt u hem door. U mag er dan op vertrouwen dat het de volgende keer uw beurt is.
In veel steden is er leegstand in winkelpanden. Uw regio zal geen uitzondering zijn. Zijn er mogelijkheden om tijdelijk een pop-up store te starten? Dan bereikt u buiten de evenementen een nog groter publiek als u hier alert op bent. 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by