Nieuws

06-09-2018 13:12

Brightlands Materials Center en Fraunhofer IMWS bundelen krachten

Het Fraunhofer-Institut für Mikrostruktur von Werkstoffen und Systemen IMWS in Halle (Saale) en Brightlands Materials Center – een initiatief van de Provincie Limburg en TNO – slaan de handen ineen om geavanceerd 3D-printen met thermoplastische composieten mogelijk te maken. Doel is om vezelversterkte thermoplasten te optimaliseren voor 3D-printen op industriële schaal.

Bij 3D-printen, ook wel additive manufacturing genoemd, worden verschillende materialen gebruikt, zoals metalen, synthetische harsen en polymeren, keramiek of carbon. Het 3D-printen van polymere materialen biedt bijzondere voordelen vanwege het lage gewicht van de eindproducten, de hoge mate van flexibiliteit in de ontwerpfase en de mogelijkheid om sensoren te integreren. In het Duits-Nederlandse samenwerkingsproject willen het Fraunhofer IMWS en Brightlands Materials Center de voordelen van kleinschalige productie door middel van 3D-printen combineren met de aantrekkelijke eigenschappen van vezelversterkte thermoplasten.
 
In de eerste fase van het project zullen de partners zich verder verdiepen in het productieproces op basis van 3D-printen. Hierbij wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe de versterkende vezels in de matrix kunnen worden ingebed en hoe dit de eigenschappen van het geprinte composiet onderdeel, zoals stijfheid en treksterkte, beïnvloedt. In de volgende fase zullen de partners materialen en technologieën ontwikkelen om uiterst robuuste en op maat gemaakte componenten te produceren, zoals reserveonderdelen voor de automobielindustrie, de luchtvaart en de bouw.
 
“3D-printen is nu al een succes, maar het potentieel van deze technologie is enorm. Er zijn echter allerlei parameters die nog aanzienlijk verbeterd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de productiesnelheid en de mechanische sterkte van de geprinte onderdelen. De expertise van Brightlands Materials Center op het vlak van de eigenschappen en verwerking van polymere materialen, met name voor toepassing bij verschillende 3D-printmethodes, zijn een fantastische aanvulling op ons profiel”, zegt Dr. Ralf Schlimper, hoofd van de groep 'Assessment of Composite Systems' bij het Fraunhofer IMWS.
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by