Gastronomisch gedistilleerd

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2005

Gastronomisch gedistilleerd

Bier en wijn zijn veruit de meest populaire alcoholische versnaperingen

in Nederland. Dat is niet verwonderlijk; ze zijn meestal de eerste

dranken waar mensen mee in aanraking komen, er is een uitgebreid

smakenpallet voorhanden en ze zijn doorgaans vriendelijk geprijsd.

De gedistilleerde dranken zijn vaak een ondergeschoven kindje.

Ron Hinfelaar organiseert, samen met zijn vrouw Janny,

proeverijen onder de naam ‘Gastronomisch Gedistilleerd’.

Ik laat me gewillig meevoeren in deze verrassende wereld.

De proeverij vindt plaats in het sjieke tweesterren restaurant De Bokkedoorns in Overveen. Voor de genodigden staan twee rijen proefglaasjes klaar, gevuld met allerlei kleuren drank. Daarnaast twee glazen en voldoende water om de aroma’s in de mond te neutraliseren. Ook is er een champagnekoeler, waarin de drank na de eerste smaakimpressie geledigd kan worden. Verder staan in de omliggende ruimte allerlei flessen, keurig in het gelid. De uitstraling wekt hoge verwachtingen en de zintuigen worden gewekt. Voor alle gasten is er een zeer uitvoerige map, waarin alle gedistilleerde dranken aan bod komen. Er is aandacht voor grondstoffen, herkomst en bereidingswijze. Tijdens de workshop gaat Hinfelaar uitgebreid in op deze onderwerpen. Hij vertelt geanimeerd en weet de belangstelling van de aanwezigen vast te houden, dankzij zijn prettige stem en goede verteltrant. De zestien glaasjes voor mij krijgen dankzij zijn verhaal nog meer aantrekkingskracht; ik wil die houtlagering, druivensoort en pure smaak wel eens proeven. We beginnen met een aantal druivendestillaten: cognac, marc, armagnac, grappa en brandy. Op het proefformulier maken we aantekeningen over kleur, geur en smaak. Hinfelaar vertelt dat grappa, een Italiaans wijndestillaat, behoorlijk aan populariteit heeft gewonnen de laatste jaren: “25 jaar geleden waren er vier grappa’s op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Nu worden door bekende importeurs meer dan 150 soorten aangeboden.” Sinds jaar en dag staat jenever op nummer 1: “Jenever is nog steeds de meest gedronken gedistilleerde drank in ons land, maar de hoeveelheid is flink afgenomen. In 1985 werd nog 55 miljoen liter per jaar genuttigd, tegen 21 miljoen in 2004. Ook het aantal merken dat beschikbaar is, is met 2/3 verminderd. Whisky heeft vieux van de tweede plaats verdrongen en blijft aan populariteit winnen”, vertelt Hinfelaar. In de tweede rij glaasjes is likeur te vinden, waarbij onder meer een onderscheid wordt gemaakt tussen likeurs met een fruitige en kruidige basis. Wij genieten van een Drambuie, Chatreuse en Calvados. Met name de laatste wordt instemmend ontvangen: “Als aperitief is ze beter toegankelijk dan een cognac of armagnac”, aldus Peter Bruins, Maître Sommelier bij Restaurant De Bokkedoorns. De workshop Gastronomisch Gedistilleerd is een leuke manier om nader kennis te maken met de drankwereld. Het is prettig om een aantal destillaten naast elkaar te proeven, zodat de eigen smaak wordt ontdekt. En, je wordt nog eens verrast. Door bijvoorbeeld een bruine rum (Havana Club, 7 jaar); die een mooie en zachte smaak heeft en uitstekend als digestief kan dienen.

Workshop à la carte

Voorafgaand aan de proeverij legt Hinfelaar de aanwezigen een enquête-formulier voor. Aan de hand van hun ervaringen en wensen, stelt hij een programma samen voor de workshop. Het assortiment dat tot zijn beschikking staat, heeft Hinfelaar zelf bepaald. “Aan de hand van het Zoekboek Gedistilleerd, waarin alle gedistilleerde dranken staan vermeld die in Nederland verkrijgbaar zijn, heb ik mijn selectie gemaakt. Ik zet bewust bekende producten naast niche producten, die door een klein boertje in Frankrijk zijn bereid. Alle dranken behoren tot het topsegment. Daarnaast werk ik samen met acht importeurs en producenten.” De workshop Gastronomisch Gedistilleerd is à la carte en geschikt voor 2 tot 12 personen en kan plaatsvinden in een van de locaties waarmee Hinfelaar een samenwerkingsverband heeft. Deze zijn van een hoogstaand niveau en sluiten aan op het culinaire verwachtingspatroon. Hij werkt onder meer samen met driesterren restaurant De Librije in Zwolle, De Bokkedoorns in Overveen, Hotellerie de Holtweijde, Jachtslot de Mookerheide en Landgoed Zelle. Hinfelaar organiseert de proeverij eveneens voor de zwarte brigade in de horeca. Volgens Peter Bruins, Maître Sommelier bij Restaurant De Bokkedoorns, geen overbodige luxe: “Gedistilleerd is in de horeca (opleiding) een ondergeschoven kindje, er wordt nauwelijks aandacht aan besteed. Dit concept is uniek, met name het ‘tailor-made’gedeelte. Deze workshop voegt iets toe.”

NOORD LIMBURG BUSINESS

PROEVERIJ

Ron Hinfelaar

www.ronhinfelaar.nl

In het voorjaar van 2006 verschijnt er in samenspraak met de nodige instanties een unieke uitgave over de Gemeente Venray en haar ondernemers.

In deze speciale uitgave, staan tal van interessante artikelen over de ontstaansgeschiedenis van deze gemeente, de economie, het toerisme, bestemmingsplannen en infrastructuur, maar bovenal het bedrijfsleven van Venray. De redactie informeert over de lokale situatie en helpt een positief beeld van het Venrayse bedrijfsleven te creëren. Een echt bewaarnummer dus!

Deze unieke uitgave zal worden verspreid onder ondernemers en managers van bedrijven in de Noord en Midden Limburg!

Waarom is deze Venray Business Special voor u zo

interessant?

Voor bedrijven die in Venray opereren is dit een unieke kans om zich te profileren door middel van een bedrijfsreportage, samengesteld door u, met behulp van vakkundige redacteuren. U bereikt vele ondernemers en managers in de Noord en Midden Limburg. Een uitgave als deze staat het eerstvolgende jaar niet op de planning

Na plaatsing bent u vrij om de tekst voor eigen gebruik te benutten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ruben Jansen ( 024 3734467 ) ruben@vanmunstermedia.nl

René Janssen ( 024 3738055 ) rene@vanmunstermedia.nl

Michael van Munster

uitgever Noord Limburg Business

BUSINESS SPECIAL

VENRAY

Zakenmagazine voor ondernemers en bestuurders in de regio Noord Limburg

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by