Verkiezing Topvrouw Limburg 2018: Je moet je durven onderscheiden

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2018

Dat vrouwen net als mannen uitstekend in staat zijn om een bedrijf of organisatie te leiden, is de boodschap die de Verkiezing Zakenvrouw Noord-Limburg sinds 2012 heeft. Inmiddels heeft de verkiezing een tweede naamsverandering ondergaan en gaat deze verder als Topvrouw Limburg. Want niet alleen directeur/eigenaren, maar ook managers en leidinggevenden kunnen meedingen naar de titel.

In 2012 werd voor het eerst de verkiezing Zakenvrouw Noord-Limburg georganiseerd met als doel om de diversiteit in de top van organisaties in de regio een boost te geven. Vorig jaar vond er een verbredingsslag plaats en konden zakenvrouwen uit heel Limburg worden genomineerd voor de titel Zakenvrouw Limburg. Dit jaar gaat het bestuur weer een stap verder. Aan de verkiezing Topvrouw Limburg kunnen naast directeur/eigenaren ook managers en leidinggevenden worden aangedragen, aangezien zij eveneens een beslissende functie hebben en een bijzondere bijdrage leveren binnen een organisatie. Door jaarlijks drie topvrouwen te nomineren en een podium te bieden, wil het bestuur vrouwen stimuleren om door te groeien naar een topfunctie binnen een organisatie. Hierbij staan het stimuleren en ontwikkelen van vrouwelijk ondernemerschap, management, energie en zakenemotie centraal. Wie uiteindelijk de titel Topvrouw Limburg 2018 wint, wordt bekendgemaakt tijdens de finale op 5 april in Theaterhotel De Oranjerie in Roermond. Het publiek kan die avond op haar favoriete kandidaat stemmen. Wij stellen de drie genomineerde topvrouwen alvast voor. 




Marit Brugman, mede-eigenaar Liever Sociaal BV/Dylan Haegens uit Venray


Social ondernemer Dylan Haegens is sinds negen jaar actief op YouTube. Inmiddels heeft zijn online videoproductiebedrijf 1,3 miljoen Nederlandse en Belgische jongeren als abonnee op dit sociale medium. Ook produceert het bedrijf een eigen schoollijn met agenda’s en schriften. Het enorme aantal volgers heeft Dylan mede te danken aan het team van vier medewerkers en diverse stagiaires dat hij sinds drie jaar om zich heen heeft verzameld. Binnen dit team is mede-eigenaar Marit Brugman verantwoordelijk voor het schrijven van de scripts, sales en management. “Liever Sociaal is meer dan het maken en plaatsen van video’s. Dylan Haegens, Rick Vermeulen, Rens Lucassen, Lisanne Wisgerhof en ikzelf hebben er een fulltime baan aan. Ik voer onder andere gesprekken met Nintendo en Lego over branded content. Deze bedrijven gaan uit van onze expertise, aangezien de branche waarin wij actief zijn nog relatief jong is. Mede daardoor ervaar ik als vrouwelijke leidinggevende weinig obstakels. Uiteraard ondersteun ik het doel van de verkiezing. Wellicht maakt mijn generatie de eerste stap in de goede richting waarbij de verkiezing uiteindelijk haar doel zal bereiken en dus niet meer nodig is. Ondertussen leer ik dankzij de nominatie nieuwe mensen uit andere branches kennen. Je leert ook van elkaar, bijvoorbeeld over leiding geven en het afhandelen van risico’s. Bovendien zet deelname aan tot zelfreflectie en dat helpt bij je zelfontplooiing. Als ondernemer wil je altijd vooruit.”



Peggy van Sebillen, algemeen directeur Zuiderlicht uit Maastricht


Peggy van Sebillen zit al ruim dertig jaar in het reclamevlak. De laatste twintig jaar is zij actief bij ontwerpbureau Zuiderlicht, dat zich bezighoudt met brand-, digital- en communication design. Het bureau bestaat inmiddels 31 jaar en heeft al diverse prijzen voor zijn campagnes gewonnen. “Mijn carrière heb ik mede te danken aan het feit dat ik nieuwsgierig en optimistisch ben en ook altijd bereid ben geweest om hard te werken en te leren. Als topvrouw is het belangrijk om authentiek te blijven en heel bewust te kiezen voor wat je doet, en om ook met de consequenties van je keuzes te dealen. Carrière maken zou geen doel op zich moeten zijn, maar slechts een middel om je energie kwijt te kunnen en je idealen na te streven.” Als algemeen directeur gaat Peggy voorwaardenscheppend te werk zodat haar teamleden zelf aan de slag kunnen. “Ik ben van mening dat binnen een team mannen en vrouwen elkaar goed aan kunnen vullen. Mannen gaan recht op hun doel af en durven sneller risico’s te nemen, vrouwen zijn sensitiever en nauwkeuriger. Zelf treed ik niet graag op de voorgrond, met het accepteren van de nominatie treed ik behoorlijk uit mijn comfortzone. Het is een inspirerend proces waarbij je nieuwe mensen leert kennen en inzicht krijgt in hoe mensen naar jou kijken.”

Conny Vluggen, managing director KOMA Koeltechnische Industrie BV uit Roermond


Conny Vluggen is sinds 1983 actief in de procestechnologie. Dankzij de kansen die zij kreeg aangebonden, heeft zij diverse leidinggevende functies gehad. Sinds 2,5 jaar staat ze aan het roer bij KOMA. Dit bedrijf richt zich op het ontwerpen, produceren en installeren van koelinstallaties en -systemen. “De functie van managing director kost, maar geeft me ook veel energie. Om dat vol te kunnen houden, moet je een intrinsieke motivatie hebben. Het helpt ook zeker als je passie bij het vak ligt. Ik focus op kwaliteit en directe communicatie en heb zowel een helikopter view als oog voor detail. Ik bereid me altijd heel goed voor op gesprekken met klanten. Ook kan het zeker geen kwaad om leergiering te zijn, risico’s te nemen en indien nodig tegenwind te geven. Je moet je durven onderscheiden.” Uit ervaring weet Vluggen dat gemengde teams beter presteren dat teams die enkel uit mannen of vrouwen bestaan. “Het gaat om de balans tussen hard en zacht. Mannen onderling kunnen elkaar al snel aftroeven. Vrouwen zorgen voor een andere sfeer en vragen ruimte voor meerdere blikvelden. Zij hebben ook meer aandacht voor het sociale aspect van het leidinggeven. Iemand feliciteren met diens verjaardag of navragen hoe het met een familielid is, versterkt de binding tussen de werknemers en het bedrijf.” 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by