Casus Alfa Accountants: Barten Slagerijen

Magazines | Noord Limburg Business nr 4 2018

Noord-Limburg Business sprak met Barten Slagerijen, die naast slagerijwinkels ook actief zijn met een veehouderij en een eigen slachterij. Alfa Accountants en Adviseurs is meedenkend partner bij de belangrijke ondernemersvraagstukken op juridisch, fiscaal en boekhoudkundig vlak.

TEKST: SIMON DE WILDE FOTOGRAFIE: MARCEL KRIJGSMAN

Rivierenlandervlees is sinds jaar en dag een begrip in Rivierenland en omstreken. De vleeskoeien lopen in de wei en in de ruime strostallen van vleesboerderij Barten in het dorp Meerkerk dat bij het riviertje de Zederik ligt. Als de tijd rijp is, worden de runderen met eigen veetransport vervoerd naar de slachterij die in bezit is van de familie Barten. Het eigen merk kwaliteitsvlees wordt verkocht in de tien eigen Keurslagerijen en diverse geselecteerde slagerijen.

NOODSLACHTER De vader van ondernemer Theo Barten was actief als noodslachter. Als bijvoorbeeld een koe zijn poot onverhoopt brak, belde de boer de vader van Theo. Die haalde het beest op en slachtte het in zijn eigen slachterij in Meerkerk. Theo trad in zijn vaders voetspoor, maar zag veel dierenleed onder de koeien die hij slachtte voor klanten. Daarop besloot hij dat het anders moest. “Mijn visie is dat de koeien een goed leven moeten hebben, vrij van stress. Daarnaast moet alles van de geslachte koe verkocht worden. Niet alleen de biefstuk, maar ook de huid, de tong tot de botten aan toe.” Om zijn visie vorm te geven, kocht Theo Barten een opgedoekte varkensboerderij aan en bouwde de varkensstal om tot koeienverblijf. Tevens bouwde hij er twee jaar geleden een compleet nieuwe koeienstal. De koeienrassen het Belgisch Witblauw, Blonde d’Aquitaine, verbeterd Roodbont en Piëmontees koopt hij samen met zijn zoons onder andere in België in. Beide zoons werken van jongs af aan mee in het familiebedrijf dat al zes generaties lang Meerkerk als uitvalsbasis heeft. Op termijn is het de bedoeling dat zij het bedrijf zullen voortzetten. De opvolging is in dit familiebedrijf goed geregeld in nauwe samenwerking met Alfa Accountants en Adviseurs, sinds vijftien jaar de partner voor alle belangrijke ondernemersvraagstukken op juridisch, fiscaal en financieel vlak.

COMFORTABEL LEVEN Het vee van Theo Barten leidt een comfortabel leven op de boerderij voordat het met eigen veevervoer naar de eigen slachterij op transport gaat. “Op onze eigen boerderij houden we zo’n honderd runderen. Die lopen in de wei en krijgen natuurlijk voedsel zonder toevoegingen”, zegt Theo trots. Op de vleesboerderij verkoopt het bedrijf in de boerderijwinkel naast het eigen rundvlees ook varkensvlees, vleeswaren en andere typische streekproducten zoals boerenkaas, honing, eieren, chocolade en het streekbier ‘De Blauwe IJsbeer’.

VAKKUNDIG PERSONEEL In de slachterij staat ook het dierenwelzijn voorop en worden de runderen en varkens geslacht door vakkundig personeel. “Een deel van het vlees verwerken we in onze worstenmakerij in Meerkerk. Daar maken we de lekkerste worsten en vleeswaren zoals hammen, rookworsten en grillworst. Allemaal bereid met verse specerijen en natuurlijk met vlees van de beste kwaliteit. Pure ambacht. Alles wat wij maken, doen wij met liefde en dat proef je.” Ondernemer Barten heeft met zijn visie de slachterij uitgebouwd tot een bedrijf dat de hele vleesketen bestrijkt. Van boer tot bord, zegt hij daar zelf over. “Op deze wijze heb ik controle over de kwaliteit van het vlees, hebben de beesten een fijn leven en gaat er niks verloren.” Als ondernemer lost hij dagelijks problemen op en voor juridische en fiscale vraagstukken werkt Barten samen met Alfa Accountants en Adviseurs. De ondernemer is heel tevreden over het terugkerende werk van Alfa zoals de jaarrekening en de fiscale aangiften. “Voor specifieke vraagstukken kunnen we altijd bij ze terecht. Zo hebben ze mij helder geadviseerd over de fusie van een aantal BV’s. Dit past beter bij onze groeistrategie. Het is prettig om als familiebedrijf samen te werken met een partner die ons van haver tot gort kent.” www.alfa.nl

Bekende gezichten
Het mooie van samenwerken met een familiebedrijf zoals Barten Slagerijen vindt Arie Droogendijk, accountant bij Alfa Accountants en Adviseurs, het contact met de verschillende generaties in het bedrijf. “Mijn relatie met Barten Slagerijen gaat al vijftien jaar terug. Ik ken de moeder van Theo, maar ook zijn twee zoons die in de toekomst het familiebedrijf voort zullen zetten.” Droogendijk begeleidt en adviseert het familiebedrijf, dat zijn wortels in Meerkerk heeft, over juridische, fiscale en financiële zaken. “Ik heb een soort huisartsrol.” Veel wordt in overleg gedaan met de controller bij Barten Slachterijen. Vorig jaar nog begeleidden Droogendijk en zijn collega’s Barten Slachterijen bij de fusie van een aantal BV’s. “Het familiebedrijf begon klein, maar groeide uit naar meerdere slagerijen die alle in een aparte BV waren onder gebracht. Dit bleek administratief complex en onoverzichtelijk. Na overleg met de Belastingdienst en de familie hebben mijn collega’s en ik een voorstel gemaakt voor een fusie waarna er één BV overbleef. Dit betekent niet alleen een eenvoudigere administratie, maar ook minder kosten.” DEZELFDE TEAMLEDEN Recentelijk klopte het familiebedrijf uit Meerkerk met een andere juridische vraag aan bij Droogendijk en zijn collega’s. “Een slagerij die klant was van Barten Slachterijen wilde graag een samenwerking aangaan in de vorm van een vof. Alfa heeft een voorstel gedaan hoe dit het beste kan worden vormgegeven.” Droogendijk werkt bij dit soort vraagstukken voor zijn klant samen met dezelfde teamleden, bestaande uit een jurist met een achtergrond in het notariaat en een fiscalist. “Dit is prettig voor de klant want die ziet bekende gezichten. En het is prettig voor mij omdat mijn collega’s de klant kennen. Zo kunnen we onze klanten zo breed mogelijk adviseren.” De controller van het bedrijf voert veel van de adviezen zelf uit, uiteraard kan Alfa dit werk ook uit handen nemen. Een jaarlijks terugkerende klus voor Droogendijk bij Barten Slachterijen is het samenstellen van de jaarrekening. Ook verzorgt Alfa de salarisadministratie voor Barten. “Toen de samenwerking vijftien jaar gelden startte was Barten Slachterijen een klein bedrijf met maar een paar mensen in dienst en deden wij de hele salarisadministratie. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid en doet het een deel van de salarisadministratie zelf. Wij kijken wel mee aan de achterkant en geven advies over het proces. En in geval van ziekte kunnen wij de gehele salarisadministratie van ze overnemen.’’ De lange relatie die Droogendijk heeft met de familie vindt hij bijzonder. “Het is niet dat we maandelijks contact hebben, maar we spreken elkaar meerdere keren per jaar. Op de momenten dat ze ons nodig hebben dan zijn we er voor onze klant.” www.alfa.nl
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by