Petto

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2007

Stap binnen in de wereld van gezelligheid en ontspanning bij

Hostellerie de Neerhof

in Kessel.

Gelegen aan een unieke lokatie aan de Maas

en aan de voet van ruine “kasteel de Keverberg”.

Lekker genieten op ons terras of in ons sfeervolle restaurant.

Daarbij kunt u overnachten in een van onze hotelkamers.

Onze lokatie leent zich bij uitstek voor een bedrijfsfeest of presentatie.


Hostellerie de Neerhof
Kasteelhof 1
5995 BX Kessel
T 077-4628462
F 077-4628469

www.deneerhof.nl   

info@deneerhof.nl

| | noord limburg | BUSINESS|

| column | Petto | door: anton loeffen | juli 2007 |

Over gas, winderigheid en voorbereidingen

Wat neemt u mee op vakantie? Bestaat uw bagage uit koffers met kleding en de beautycase van uw vrouw, of is er ook nog ruimte voor de Blackberry of Q-tech zodat u stiekem email kan beantwoorden?

Hoe legt u uw vakantie vast? Met de nieuwste camera? Of is de Blackberry daar ook een uiterst geschikt medium voor? Hoe rijdt u naar uw bestemming? Ligt de tijd dat u rondjes op een rotonde reed al lang achter u? Kunt u uw bestemming vinden omdat de tomtom via de PDA beter werkt dan de liesbethliesbeth? Als u alle vragen met ja hebt beantwoord, dan bestaat de kans dat u ontwenningsverschijnselen gaat vertonen.

Laat u niet uit het veld slaan; een goed voorbereid mens telt voor twee. Daarom deze uitdaging. Probeer de Blackberry rustig op tafel te laten liggen als het lampje van ‘new message’ knippert. Dit werkt beter als u het apparaatje omdraait. Als het bedwingen van uw nieuwsgierigheid minder stress kost dan al die vakantievoorbereidingen, dan kunt u met een gerust hart weggaan. Mocht dat niet lukken, dan ligt GAS op de loer. Realiseert u zich wel dat het meenemen van die apparaatjes grote gevolgen kan hebben. Zeker als hij na een avondje Lambrusco drinken met die aardige kennissen opeens kwijt is.

Anton Loeffen,

directeur Petto

Wel eens last van gas? En dan bedoel ik niet winderigheid. Ik bedoel het Gadget Addiction Syndrome. Met de vakantie in het vooruitzicht, ligt een uitbraak op de loer. Misschien behoort u ook wel tot de crackberrys.

noord limburg business organiseert

autotestdag

www.noordlimburgbusiness.nl

Kunst op wielen

Al eerder probeerde de redactie om de autotestdag, die in de Gelderse Vallei en de Achterhoek zo succesvol is gebleken, in Noord Limburg te organiseren. Vorige maand was het dan eindelijk zover. Enkele gerenommeerde dealers uit de regio vaardigden twaalf zakelijke auto’s af voor een kritische test door twaalf zakenrelaties. Ondernemers die dagelijks ettelijke kilometers maken voor hun werk en dus precies weten waar een zakelijke auto aan moet voldoen. Plaats van handeling: Château De Raay te Baarlo, conferentiecentrum en kraamkamer van kunstuitingen.

| | noord limburg | BUSINESS|

| autotestdag | fotografie: john peters | juli 2007 |

Achter de wintertuin, op het prachtige terras, verzamelen de testrijders en de dealers zich voor een enerverende middag vol autoplezier. Contacten worden uitgewisseld, de laatste nieuwtjes gaan over tafel en het gezelschap wordt getrakteerd op een kopje koffie en een onvervalst stuk Limburgse vlaai. We treffen Jeroen Tijink, manager operations Personato werving & selectie, hij zal vandaag de BMW X3 aan een uitgebreide test onderwerpen. Het is de tweede keer in korte tijd dat hij aanwezig is bij een evenement van Noord Limburg Business; ook bij het forum was hij erbij. Naast hem zit Theo van Boekhold van Experience IT BV. Hij test de door Auto Nabuurs geleverde Peugeot 607. Gelukkig bestaat het testteam vandaag niet enkel uit mannen, ook Nel de Swart van De Golfhorst is ingegaan op onze uitnodiging. Zij is vandaag gekoppeld aan de Volkswagen Passat. Ze vertelt: “Een hartstikke goed initiatief natuurlijk. En het is leuk om een aantal bekenden eens te kunnen spreken in een informele sfeer. Als manager van De Golfhorst ken ik natuurlijk aardig wat ondernemers in deze regio, waarvan enkele mensen ook vandaag aanwezig zijn.”

Vragenlijst

Pal voor de ingang, naast het immense groene gazon, melden de eerste testrijders zich. Stuk voor stuk worden de bolides neergezet voor de fotosessie. Geroutineerd knipt en flitst de fotograaf alle wagens, voordat ze het terrein af rijden voor een uitgebreide rit door het Limburgse landschap en zelfs een stukje Duits grondgebied om de snelheid te testen. Per sessie gaat eerst de auto op de foto, waarna er nog enkele plaatjes geschoten worden waarop ook de testrijder en de dealer aanwezig is. Intussen worden enkele zware keien verplaatst zodat het gazon toegankelijk wordt voor auto’s. Het is de bedoeling dat later, als iedereen weer terug is, er een ‘groepsfoto’ komt met alle geteste wagens. Een kleurrijke waaier, bestaande uit twaalf topmodellen, tegen de achtergrond van het Château de Raay complex.

De zon doet stevig zijn best vandaag. Met een bezweet voorhoofd, maar op uitermate efficiënte wijze, dirigeert fotograaf John Peters de auto’s op hun plek. De voorkant, de achterkant en zelfs het interieur en het dashboard worden op de gevoelige plaat vastgelegd. Als eerste mag de eigenaar van Château de Raay, de heer Rogier Braakman beginnen aan zijn testrit. Na wat uitleg over de technische en bestuurlijke zaken, rijdt hij het terrein af voor een uurtje ‘cruisen’ door de regio. In vlot tempo verlaat de ene na de andere bolide de parkeerplaats, zodat rond half vijf iedereen op weg is. De overige aanwezigen, voornamelijk dealers, zoeken hun weg terug naar het terras, waar het dankzij het mooie weer goed toeven is.

Situatie

Stuk voor stuk zijn ze positief over hun auto en de testrit, zo blijkt een uurtje later, als de eerste deelnemers teruggekeerd zijn in Baarlo. De redactie noteert veel complimenten en lofuitingen over het rijgedrag, het uiterlijk en het heerlijke motorgeluid. De tevredenheid blijkt ook uit het eindoordeel, uitgedrukt in een cijfer tussen de 1 en de 10. De gemiddelde acht geeft aan dat het niveau qua auto’s vandaag hoog ligt. Enkele testrijders geven zelfs aan dat ze ‘hun’ auto overwegen op het moment dat er een nieuwe wagen moet worden aangeschaft. Naast de vragen over de rit zelf, zijn we ook benieuwd naar de mening over het verkeer in het algemeen. Wat is bijvoorbeeld de grootste ergernis in het verkeer? In het lijstje ergernissen scoort bumperkleven en langzaam rijden erg hoog. Ook het niet aangeven van richting door vrachtauto’s is een veelgehoorde klacht. Mochten de heren (en dame) een dagje minister zijn, dan zullen deze overtredingen strenger bestraft worden…

We hebben iedereen ook gevraagd om de ideale zakelijke auto te omschrijven. De meningen zijn opvallend eensluidend. De ultieme zakenauto is niet te klein, maar zeker ook niet te groot. Degelijkheid, vertrouwen en klasse staan bovenaan in de kwalificatie top drie. Qua voorzieningen dienen zakenauto’s tegenwoordig navigatie aan boord te hebben, om de zoektijd tot een minimum te beperken. Ook solide wegligging en comfortabele stoelen voor de lange ritten zijn veelgenoemde eisen. Noord Limburg Business is ook benieuwd of onze testrijders erg merkvast zijn en in hoeverre een dealer de doorslag geeft bij het kopen van een auto. Op enkele ondervraagden na, hebben de leden van het testpanel geen uitgesproken voorkeur voor een bepaald merk. De beste deal en de meest gunstige prijs geven eerder de doorslag. Internet speelt vandaag de dag een steeds grotere rol bij het zoeken naar vervanging van de huidige wagen. Een beetje rondkijken en vergelijken vanuit de luie stoel achter de computer. Uiteraard speelt service, klantgerichtheid en kwaliteit van de dealer wel een belangrijke rol.

Belofte

En zo is ook de Noord Limburg Autotestdag editie 2007 een groot succes. Het weer, de fantastische locatie en het enthousiasme van zowel de testrijders als de dealers hebben daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Rond 18.00 uur zit het er weer op. Alle auto’s en hun bestuurders zijn veilig en zonder ongelukken teruggekeerd op de basis. Nadat iedereen zijn testresultaten heeft doorgegeven, is het tijd voor een welverdiend glas wijn, bier of fris (al naar gelang er nog gereden moet worden) op het zonovergoten terras achter de wintertuin. Ervaringen worden uitgewisseld en er wordt gepraat over de nieuwste ontwikkelingen in de branche. De autotestdag is een belofte voor volgend jaar, waarin er ongetwijfeld een tweede editie georganiseerd wordt.

| juli 2007 | fotografie: john peters | Introductie | autotestdag |

| juli 2007 | fotografie: john peters | autotestdag |

| BUSINESS | noord limburg | |

Saab 9-3 Cabriolet wint

De Saab Cabriolet heeft de Safety Pick award voor cabriolet-modellen gekregen. Vorig jaar verdiende de 9-3 Sport Sedan al dit belangrijke eerbetoon van IIHS. Om in aanmerking te komen voor de ‘Top Safety Pick’ kwalificatie, moet de maximale score van ‘goed’ worden gerealiseerd bij ieder van de drie ingrijpende botsproeven: aanrijdingen van voren en van opzij alsmede een evaluatie van de bescherming van rug en nek bij een gesimuleerde aanrijding van achteren. Bij de geteste auto moet ook electronic stability control tot de standaarduitrusting behoren, terwijl cabriolets daarnaast voorzien moeten zijn van rolbeugels. Saab speelt een pioniersrol in de internationale automobielindustrie bij de ontwikkeling van actieve hoofdsteunen, die een bijdrage leveren aan het voorkomen van nekletsel bij een aanrijding van achteren, dit als onderdeel van het voortdurende onderzoek door Saab naar veiligheid bij aanrijdingen. De actieve hoofdsteunen van Saab zijn standaard gemonteerd op de voorstoelen van alle nieuwe Saab 9-3 en 9-5 modellen. De 9-3 Cabriolet is daarnaast uitgerust met Saab Dynacage, dat bestaat uit rolbeugels die omhoog komen en extra bescherming bieden wanneer de auto bij een aanrijding over de kop slaat of bij een aanrijding waarbij de kans bestaat dat de auto over de kop zou kunnen slaan.

| autonieuws | juli 2007 |

| juli 2007 | fotografie: john peters | Auto Arena | autotestdag |

Audi A6

De test

Het is niet de eerste de beste auto die Auto Arena vandaag naar de testdag heeft afgevaardigd: de Audi A6 2.7 TDI. John Raadschelders heeft een evenementenbureau en mag de vierwiel aangedreven zescilinder als eerste aanpakken. Opmerkelijk genoeg ging Raadschelders’ eerste reactie niet uit naar de vormgeving van deze auto, noch naar het fraaie interieur. Nee, zijn eerste reactie was: wat een geweldige software zit er in deze auto! De navigatie (op apart scherm af te lezen in het dashboard), het klimaatbeheersingssysteem en meer elektronisch vernuft is wel aan hem besteed. Ook bemerkt hij dat de grote wielen van de A6 heel soepel sturen en alle schokken goed opvangen. Het vermogen van de motor is prima: de auto komt erg snel door een bocht of rotonde heen. Voor wat betreft de wegligging en de versnellingsbak geeft Raadschelders zelfs een uitmuntende waardering. Sommige mensen gaan impulsief over tot de aanschaf van een auto. Raadschelders kocht zijn huidige Volvo XC90 heel bewust, voornamelijk vanwege de sportieve uitstraling en de aparte (gelimiteerde) kleur ‘Ocean Blue’. Over het verkeer in Nederland heeft hij een duidelijke mening: Men moet slimmer omgaan met het plannen van wegwerkzaamheden. De doorstroom kan sterk worden verbeterd door vooraf goed na te denken over ‘traffic management’.

Testrijder: John Raadschelders,

consultancy advice & international

eventmanagement

Dealer: Auto Arena BV

| BUSINESS | noord limburg | |

Technische gegevens

Merk Audi

Model A6

Type 2.7 TDI V6

Transmissie Tiptronic Quattro

Cilinderinhoud 2.698 cm3

Vermogen 180 pk / 3.300 tpm

Koppel 380 Nm / 1.400 tpm

Verbruik 1:12,3 (gecombineerd)

Acceleratie 9,1 sec (0-100 km/h)

Topsnelheid 223 km/h

Uitrusting Proline Business en zakenauto van het

jaar-pakket

Verkoopprijs e 72.996,-

Leaseprijs e 929,-(full operational, obv. 30.000 p/j, 4 jaar,

excl. Btw)

vanafPrijs e 48.790,-

Informatie www.autoarena.nl

Saab 9-5

De test

De Saab 9-5 van Noorderpoort Venlo is zeer zeker niet de kleinste van het stel vandaag. Xander van de Kamp van The Champ Company mag er vandaag mee op pad om te kijken of hij deze reus weet te temmen. De eerste reactie van Xander van de Kamp is geen vreemde: “Wat een hoop ruimte heeft deze auto”. Met zijn 4 meter 84 lengte behoort de Saab 9-5 Aero Estate tot de grotere in zijn soort. Ondanks dit formaat verplaatst deze auto zich bijzonder snel. Van de Kamp weet te vertellen dat deze auto geen enkele moeite heeft om in rap tempo de maximale snelheid te behalen die in Nederland is toegestaan. In vergelijking met zijn eigen auto (BMW 330d Touring) heeft de Zweed bij hoge snelheid een iets langere remweg volgens Van de Kamp. De stoelen van de Saab zitten echt voortreffelijk en de auto vangt alle oneffenheden in de weg prima op. Desondanks zou zijn persoonlijke voorkeur eerder uitgaan naar een achterwiel- of vierwiel aangedreven auto. Van de Kamp rijdt graag stevig door. Wanneer hij voor een dag Minister van Verkeer en Waterstaat zou zijn, zou hij dan ook als eerste de maximum snelheid opschroeven naar 140 kilometer per uur. ’s Nachts mag deze snelheid van Van de Kamp zelfs nog wel wat hoger liggen.

De test

Dusseldorp zit veel op de weg; hij legt jaarlijks zo’n 60.000 kilometer af in zijn Opel Signum. De BMW-5 serie die hij vandaag test, is één van zijn favoriete auto’s van het moment. De ervaring heeft hem geenszins teleurgesteld; op alle onderdelen beoordeelt Dusseldorp deze BMW als ‘uitstekend’ of ‘goed’. Met name de wegligging, acceleratie en remmen kunnen op zijn instemming rekenen, evenals de accessoires en de kwaliteit van de gebruikte materialen. “De auto heeft een perfecte balans, onder meer doordat het motorblok voorin ligt en ze achtwiel-aandrijving heeft.” Ook de prijs-kwaliteitverhouding spreekt Dusseldorp aan: “Voor 30.000 kilometer op jaarbasis, biedt de BMW een mooie prijs. Ik vrees wel dat het leasetarief voor mijn 60.000 kilometer wat aan de hoge kant zal zijn.” Het eindoordeel van Dusseldorp over de BMW-5 serie is helder: “Een prima zakenauto.” Twee andere testrijders, Stege en Wegink, hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om eveneens achter het stuur van de BMW te kruipen. Ook zij zijn te spreken over de kwaliteiten van deze BMW: “Het is een sportieve, stoere auto en ideaal voor zakelijk gebruik.”

BMW 520D

Testrijder: Ruud Dusseldorp,

Directeur Dusseldorp Consultancy BV

Dealer: Bloemenkamp

Testrijder: Xander van de Kamp,

The Champ Company

Dealer: Saab Noorderpoort Venlo

| | noord limburg | BUSINESS|

| | oost-gelderland | BUSINESS|

| autotestdag | Saab Noorderpoort Venlo | fotografie: john peters | juli 2007 |

| autotestdag | Bloemenkamp | fotografie: Jan Doornbos | oktoberber 2006 |

Technische gegevens

Merk Chrysler

Model 300 C

Type 3.0 CRD Sedan

Transmissie automaat

Cilinderinhoud 2987 cm3

Vermogen 160 kW (218 pk)

bij 3800 tpm

Koppel 510 Nm

bij 1600 tpm

Verbruik 8,1 l/100 km gecombineerd

Acceleratie 7,6 seconden (0-100 km/h)

Topsnelheid 230 km/h

Uitrusting comfort pakket

Verkoopprijs e 57.419,-

Leaseprijs vanaf e 1.081,-

(full operational,

20.000 p/jr, 5 jaar, excl. btw)

vanafPrijs e 49.900,-

Informatie Bert Stemerdink,

www.bertstemerdink.nl

Technische gegevens

Merk Saab

Model 9-5

Type Aero Estate

Transmissie automaat

Cilinderinhoud 2.290 cm3

Vermogen 260 pk / 5.300 tpm

Koppel 350 Nm / 5.400 tpm

Verbruik 1:10,2 (gecombineerd)

Acceleratie 6,9 sec (0-100 km/h)

Topsnelheid 250 km/h

Uitrusting Pro Line business / 17 inch licht metalen velgen

Verkoopprijs e 62.000,-

Leaseprijs e 1.285,- (full operational, obv. 30.000 p/j, 4 jaar,

excl. Btw)

vanafPrijs e 41.060,-

Informatie www.saabvenlo.nl

| juli 2007 | fotografie: john peters | Saab Noorderpoort Venlo | autotestdag |

Saab 9-3

De test

Testrijder: Maarten Kirkels, directeur

eigenaar Hermans Bedrijfsmakelaars

Dealer: Saab Noorderpoort Venlo

Technische gegevens

Merk Saab

Model 9-3

Type 1.8T Cabriolet

Transmissie Automaat

Cilinderinhoud 1998 cc

Vermogen 150 Pk

Koppel 240

Verbruik 10.3l/100

Acceleratie 9.5 (0-100 km/h)

Topsnelheid 210 km/h

Uitrusting lederen bekleding,

licht metalen velgen

Verkoopprijs e 58.000,-

Leaseprijs e 1.148 (full operational, obv 30.000 p/j, 4 jaar,

excl. btw)

vanafPrijs e 46.560,-

Informatie www.saabvenlo.nl

cabriolet met metalen klapdak. De wagen bleek een regelrechte kaskraker. Natuurlijk liet de concurrentie zich niet onbetuigd, maar Peugeot is terug met de opvolger: de 207 CC. Groter, breder en mooier.

ik het bijna noemen. Deze auto maakt iets los in je. Ik heb dat zelf ook: je kruipt erin, handen om het stuur en je bent verkocht. Steeds weer…”

| juli 2007 | fotografie: john peters | AutoNabuurs B.V. | autotestdag |

Peugeot 607

De test

Testrijder: Theo van Boekhold,

Experience IT BV

Dealer: AutoNabuurs B.V.

| BUSINESS | noord limburg | |

Technische gegevens

Merk Peugeot

Model 607 Executive

Type 2.7 V6 HDI

Transmissie Automaat

Cilinderinhoud 2700 cc

Vermogen 204 Pk

Koppel 440

Verbruik 8.3l/100

Acceleratie 8.7 (0-100 km/h)

Topsnelheid 230 km/h

Uitrusting de meest complete uitvoering

Verkoopprijs e 61.055,-

Leaseprijs e 1.415 (full operational, obv 30.000 p/j, 4 jaar,

excl. btw)

vanafPrijs e 39.585,-

Informatie www.autonabuurs.nl

| juli 2007 | fotografie: john peters | Auto Van Wanrooy bv | autotestdag |

Seat Leon

De test

Vol enthousiasme komt Paul Lutters terug van zijn testrit. “Een prachtige sportieve wagen”, is Lutters’ eerste reactie. Hij had het genoegen de Seat Leon 1.6 Stylance aan de tand te voelen, die vandaag beschikbaar is gesteld door Auto Van Wanrooy. De Spaanse testauto van vandaag, ziet er volgens Lutters erg sportief uit. Dit wordt nog eens extra benadrukt door de grote lichtmetalen sportvelgen. Vol verbazing geeft Lutters aan dat de grote ‘sloffen’ van de Seat echter niet tot nauwelijks ten koste gaan van het rijcomfort. De afwerking van het exterieur is volledig naar de smaak van Paul Lutters. Vooral de weggewerkte handgrepen van de achterdeuren zijn een fraai staaltje van vakwerk. Enige minpuntjes van de geteste variant zijn volgens Lutters het wat lichte vermogen van de motor (echter ook in 1.8 turbo leverbaar) en de steile voorruit. Dit laatste punt ontdekte hij toen hij tot vlak voor het rode stoplicht stond. “Je moet goed kijken om te zien wanneer het licht op groen springt”, zo vertelde Lutters. Over het algemeen is het mobiliteitsvraagstuk in Nederland een ‘big issue’. Dit geldt alleen niet voor Paul Lutters. Want op de vraag hoe de mobiliteit in de regio verbeterd zou kunnen worden, antwoordt hij dat hij nauwelijks last heeft van opstoppingen of files. Hij rijdt voornamelijk buiten de spitstijden en ondervindt dus weinig hinder van het verkeer.

Testrijder: Paul Lutters

Dealer: Auto Van Wanrooy bv

| BUSINESS | noord limburg | |

Technische gegevens

Merk Seat

Model Leon

Type 1.6 Stylance

Transmissie handgeschakeld

Cilinderinhoud 1.595 cm3

Vermogen 102 pk / 5.600 tpm

Koppel 148 Nm / 3.800 tpm

Verbruik 1:12

Acceleratie 11,7 sec (0-100 km/h)

Topsnelheid 185 km/h

Uitrusting Automatische airco, radio/cd/mp3-speler,

aluminium velgen,

getint glas A

Verkoopprijs e 23.050,-

Leaseprijs vanaf e 635,- (full

operational, obv. 30.000 p/j, 4 jaar, excl. Btw)

vanafPrijs e 19,250,-

Informatie www.autovanwanrooy.nl

Volkswagen Golf

De test

Auto Arena BV levert voor deze test de Volkswagen Golf, die getest werd door Vermazeren. “Een scheurijzer met ballen”, zo luidt de eerste enthousiaste indruk. “Een typische Golf, wat in mijn optiek erg positief is. Ik neem aan dat jullie het niet wisten, maar in een grijs verleden ben ik een tijdje Volkswagen vertegenwoordiger geweest. Ik ken het merk dus erg goed. Ik ben sindsdien altijd ‘Volkswagen minded’ gebleven vanwege de goede en degelijke kwaliteit.” Onze expert gaat in op de details van zijn testrit: “Motorisch gezien een heerlijke bak, die verder tot in de puntjes is afgewerkt. Op dat vlak had ik helemaal niets te klagen. Helaas mis ik in dit specifieke model ruimte; dat had wel wat beter gemogen. Gelukkig heeft Volkswagen ook modellen met meer ruimte.” Vermazeren heeft zeven Volkswagens versleten maar nu rijdt hij Opel. Hoe zit dat? “Het is een lease-auto en het is enkel een prijskwestie.” Vermazeren vragen we naar zijn ambitie, mocht hij een tijdje minister zijn op Verkeer en Waterstaat. “Ik zou gaan voor een goede verbinding met Limburg vanuit de Randstad; een echte driebaansweg van Amsterdam naar Maastricht.” Tot slot nog even de droomauto van Vermazeren. Hij kiest voor de A6 Quattro. Simpelweg omdat dit dé auto onder de auto’s is.

De test

Dusseldorp zit veel op de weg; hij legt jaarlijks zo’n 60.000 kilometer af in zijn Opel Signum. De BMW-5 serie die hij vandaag test, is één van zijn favoriete auto’s van het moment. De ervaring heeft hem geenszins teleurgesteld; op alle onderdelen beoordeelt Dusseldorp deze BMW als ‘uitstekend’ of ‘goed’. Met name de wegligging, acceleratie en remmen kunnen op zijn instemming rekenen, evenals de accessoires en de kwaliteit van de gebruikte materialen. “De auto heeft een perfecte balans, onder meer doordat het motorblok voorin ligt en ze achtwiel-aandrijving heeft.” Ook de prijs-kwaliteitverhouding spreekt Dusseldorp aan: “Voor 30.000 kilometer op jaarbasis, biedt de BMW een mooie prijs. Ik vrees wel dat het leasetarief voor mijn 60.000 kilometer wat aan de hoge kant zal zijn.” Het eindoordeel van Dusseldorp over de BMW-5 serie is helder: “Een prima zakenauto.” Twee andere testrijders, Stege en Wegink, hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om eveneens achter het stuur van de BMW te kruipen. Ook zij zijn te spreken over de kwaliteiten van deze BMW: “Het is een sportieve, stoere auto en ideaal voor zakelijk gebruik.”

Testrijder: Winand Vermazeren,

adviseur Kaeser Kompressoren

Dealer: Auto Arena BV

| | noord limburg | BUSINESS|

| | oost-gelderland | BUSINESS|

| autotestdag | Auto Arena BV | fotografie: john peters | juli 2007 |

| autotestdag | Bloemenkamp | fotografie: Jan Doornbos | oktoberber 2006 |

Technische gegevens

Merk Chrysler

Model 300 C

Type 3.0 CRD Sedan

Transmissie automaat

Cilinderinhoud 2987 cm3

Vermogen 160 kW (218 pk)

bij 3800 tpm

Koppel 510 Nm

bij 1600 tpm

Verbruik 8,1 l/100 km gecombineerd

Acceleratie 7,6 seconden (0-100 km/h)

Topsnelheid 230 km/h

Uitrusting comfort pakket

Verkoopprijs e 57.419,-

Leaseprijs vanaf e 1.081,-

(full operational,

20.000 p/jr, 5 jaar, excl. btw)

vanafPrijs e 49.900,-

Informatie Bert Stemerdink,

www.bertstemerdink.nl

Technische gegevens

Merk Volkswagen

Model Golf

Type Comfortline 1.4 TSI

103 kw 3d

Transmissie 6 bak

Cilinderinhoud 1390 cc

Vermogen 140 Pk

Koppel 220

Verbruik 7.1l/100

Acceleratie 8.8 (0-100 km/h)

Topsnelheid 205 km/h

Uitrusting Climatronic, ESP, LM velgen

Verkoopprijs e 34.650,-

Leaseprijs e 649 (full operational,

obv 30.000 p/j, 4 jaar,

excl. btw)

vanafPrijs e 26.515,-

Informatie www.autoarena.nl

| juli 2007 | fotografie: john peters | Auto Arena BV | autotestdag |

Volkswagen Passat

De test

Deze autotestdag kent slechts één vrouwelijke testrijder: Nel de Swart. Onterecht, want ze geeft een uiterst deskundig en overwogen oordeel. “Een heel mooi automaat, wat een zekere rust geeft in vergelijking met een schakelauto. Hij rijdt zeer nauwkeurig en doordat het een station betreft, is het met de bagageruimte dik in orde. Tijdens de rit heb ik de snelheid even getest en ik zat binnen een mum van tijd op de 160 kilometer per uur. Dan is het belangrijk dat hij niet zwabbert en dat hij snel remt. Ook dat is in orde. Een bochtje nemen met een behoorlijke snelheid is ook geen probleem, zo weet ik na mijn testrit.” Vrouwen letten in het algemeen meer op de details dan mannen. Wat is De Swart opgevallen? “Hij oogt zakelijk, glad en strak. Het interieur is netjes afgewerkt en vooral de kleurstelling is prettig. Wellicht had de console aan de rechterkant iets anders gepositioneerd gekund, maar dat is uiteraard persoonlijk.” Auto Arena BV te Venlo mag tevreden zijn; het eindoordeel is een dikke acht. De Swart: “Of ik een droomauto heb? Uiteraard! Mocht ik morgen de lotto winnen, dan wordt het een helblauwe Jaguar. Dat is nu een wagen die ik het liefst zou willen hebben.”

Testrijder: Nel de Swart,

directeur eigenaar De Golfhorst

Dealer: Auto Arena BV

Technische gegevens

Merk Volkswagen

Model Passat Variant 2.0 TDI

Type Comfortline

Transmissie DSG 6 automaat

Cilinderinhoud 2000 cc

Vermogen 140 Pk

Koppel 320

Verbruik 7.6l/100

Acceleratie 10.1 (0-100 km/h)

Topsnelheid 203 km/h

Uitrusting Business pakket navigatie

Verkoopprijs e 48.900,-

Leaseprijs e 639 (full operational,

obv 30.000 p/j,

4 jaar, excl. btw)

vanafPrijs e 29.995,-

Informatie www.autoarena.nl

| juli 2007 | fotografie: john peters | Automobielbedrijf G+H BV | autotestdag |

Citroën C4

De test

Eerder op de dag heeft Automobielbedrijf G+H de Citroën Grand C4 Picasso afgeleverd bij Chateau de Raay. Aan Jo Smeets vandaag de eer om achter het hoge stuur plaats te nemen voor een testrit. Smeets is niet iemand die kan worden geschaard onder het prototype autofanaticus. Hij heeft een bedrijf in woninginrichting en bekijkt een auto vanuit de praktische kant. Toch laat hij zich wel uit over het uiterlijk van de Citroën. Volgens Smeets heeft de auto een heel moderne en luxe uitstraling. Wat opviel is dat de auto van binnen bijzonder ruim aandoet, dit komt volgens Smeets mede door de grote, hoog opgetrokken voorruit. Ook is er veel zicht rondom de auto en heeft de auto een hoge instap. Dit laatste is voor Smeets zelfs zo belangrijk dat hij dit, samen met de bagageruimte, als hoogste prioriteit heeft bij de aanschaf van een nieuwe auto. De geteste uitvoering heeft meer dan de luxe aan boord die je mag verwachten van een huidige auto en heeft bovendien veel bagageruimte. Enig minpuntje dat Smeets wist te ontdekken, is dat het display soms een beetje weerspiegelt, maar “dat is misschien ook een kwestie van gewenning” zo zegt hij. Aangezien Smeets richting de pensioengerechtigde leeftijd gaat, geeft hij aan dat zijn volgende auto wel een maatje kleiner mag zijn.

Testrijder: Jo Smeets

Dealer: Automobielbedrijf G+H BV

Technische gegevens

Merk Citroën

Model Grand C4 Picasso

Type 1.8 16V Ligne Business

Transmissie handgeschakeld

Cilinderinhoud 1.749 cm3

Vermogen 125 pk / 6.000 tpm

Koppel 170 Nm / 3.750 tpm

Verbruik 1:12,5 (gecombineerd)

Acceleratie 13,4 sec (0-100 km/h)

Topsnelheid 185 km/h

Uitrusting Metaallak, handsfree Bluetooth telefoonsysteem

Verkoopprijs e 29.030,-

Leaseprijs vanaf e 595,- (full operatio nal, obv. 30.000 p/j, 4 jaar,

excl. Btw)

vanafPrijs e 25.990,-

Informatie www.GenH.nl

| juli 2007 | fotografie: john peters | Volvo Rutten | autotestdag |

Volvo S80

De test

Volvo Rutten is bereid gevonden een van haar meest spraakmakende modellen af te vaardigen naar Chateau de Raay voor deze autotestdag: de Volvo S80 Summun. Aan Rogier Braakman, eigenaar van deze schitterende locatie, het recht om als eerste testrijder van vandaag plaats te nemen in het Scandinavische vlaggenschip. De aantrekkingskracht van de Volvo is voor Braakman het uiterst beschaafde en ingetogen imago, gecombineerd met alle denkbare luxe. De auto is ‘compromisloos’ zoals Braakman het formuleerde: een stille motor, heerlijke ruime stoelen en een overzichtelijk interieur. Voor Braakman is zuinigheid, veiligheid en comfort erg belangrijk wanneer het een zakelijke auto betreft. Hij brengt dan ook geruime tijd door in zijn heilige koe: maar liefst 70.000 kilometer per jaar! Bij Volvo zijn de hiervoor genoemde aspecten dik in orde. Op het gebied van comfort en veiligheid noteert Braakman zelfs uitmuntend op de scorelijst. Zelf rijdt Braakman momenteel een BMW 5 Touring. Op de vraag wat de ultieme droomauto is, antwoordt hij: “Op zakelijk gebied is dat de Maserati Quattroporte.” Tot slot zou de mobiliteit in Nederland volgens Braakman verbeterd kunnen worden door de snelwegen te verbreden en bij drukte vaker gebruik te maken van de vluchtstroken.

Testrijder: Rogier Braakman

Dealer: Volvo Rutten

Technische gegevens

Merk Volvo

Model S80

Type D5 Summun Geartronic

Transmissie Geartronic automaat

Cilinderinhoud 2.400 cm3

Vermogen 185 pk / 4.000 tpm

Koppel 400 Nm / 2.000 tpm

Verbruik 1:15,6 (mt) / 1:13,7 (aut) (gecombineerd)

Acceleratie 8,5(mt) / 9,5(aut)

sec (0-100 km/h)

Topsnelheid 230(mt) / 225(aut) km/h

Uitrusting Summum-pakket; o.a. navigatiesyst.,

lederen bekleding,

bluetooth carkit, etc.

Verkoopprijs e 65.985,-

Leaseprijs vanaf e 939,- (full

operational, obv. 30.000 p/j, 4 jaar,

excl. Btw)

vanafPrijs e 44.500,-

Informatie www.autobedrijfrutten.nl

BMW X3

De test

Tijink is ronduit positief over zijn testrit in deze prestigieuze BMW, die beschikbaar werd gesteld door De Maassche Venlo BV. “Een prima wagen die meteen lekker reed, ook al is het mijn eerste rit in dit specifieke model. Hij oogt wellicht een tikje log, maar hij stuurt uitermate soepel en comfortabel. Het is verder een super pittige auto dankzij de 4-wielaandrijving en de solide wegligging. Qua detail wil ik vooral de comfortabele stoelen en de lekkere acceleratie noemen; het parcours ging gedeeltelijk door Duitsland zodat we ook de snelheid even konden testen.” Geen wonder dat het eindoordeel een dikke acht is. Nu is Tijink sowieso een BMW liefhebber, dus zijn volgende wagen kan zomaar een BMW zijn. Hij prefereert dan wel een Sedan, die iets meer ruimte biedt. “Mocht geld helemaal geen rol spelen, dan zou ik gaan voor eentje uit de 5-serie. Het feit dat ik momenteel een Seat heb, is puur een geldkwestie.” We waren ook benieuwd waar deze manager zich in het dagelijks verkeer aan ergert: “Ik ben geen snelheidsduivel, maar mensen mogen best een beetje doorrijden. Snel rijden daar waar het mogelijk is. Het liefst zoals in Duitsland, al is de situatie daar wel iets anders. In ons land is het op de weg eenvoudigweg te druk.”

Testrijder: Jeroen Tijink, manager

operations Personato werving & selectie

Dealer: De Maassche Venlo

| | oost-gelderland | BUSINESS|

| autotestdag | De Maassche Venlo | fotografie: john peters | juli 2007 |

| autotestdag | Bloemenkamp | fotografie: Jan Doornbos | oktoberber 2006 |

Technische gegevens

Merk Chrysler

Model 300 C

Type 3.0 CRD Sedan

Transmissie automaat

Cilinderinhoud 2987 cm3

Vermogen 160 kW (218 pk)

bij 3800 tpm

Koppel 510 Nm

bij 1600 tpm

Verbruik 8,1 l/100 km gecombineerd

Acceleratie 7,6 seconden (0-100 km/h)

Topsnelheid 230 km/h

Uitrusting comfort pakket

Verkoopprijs e 57.419,-

Leaseprijs vanaf e 1.081,-

(full operational,

20.000 p/jr, 5 jaar, excl. btw)

vanafPrijs e 49.900,-

Informatie Bert Stemerdink,

www.bertstemerdink.nl

Technische gegevens

Merk BMW

Model X3

Type 3.0 SD High Executive

Transmissie Automaat

Cilinderinhoud 2993 cc

Vermogen 286 Pk

Koppel 580

Verbruik 8.7l/100

Acceleratie 6.6 (0-100 km/h)

Topsnelheid 240 km/h

Uitrusting M-sportpakket

Verkoopprijs e 86.635,-

Leaseprijs 2.799 (full operational,

obv 30.000 p/j, 4 jaar,

excl. btw)

vanafPrijs e 46.050,-

Informatie www.demaasschebmw.nl

Citroën C6

De test

Dings is blij verrast, want hij had van tevoren enkele bedenkingen bij deze C6. “De wagen heeft het voorkomen van een klassieke directeursauto. Ik verwachtte eigenlijk een stugge, zware auto; een slagschip, zullen we maar zeggen. Deze Citroën rijdt echter onverwacht sportief. Niet verrassend is het comfort. Je zit als een koning in een zetel; hoog en ruim. Ik noem het Frans comfort.” Dings is zeer lovend over de extra voorzieningen die deze bolide herbergt. Bijvoorbeeld de ‘head up display’, een informatievenster dat geïntegreerd is in de voorruit. Het is veilig, want als bestuurder hoef je niet telkens omlaag te kijken om de boordcomputer te lezen. “Je weet precies waar je aan toe bent”, lacht Dings. “Het is een digitale teller dus je ziet in één oogopslag hoe hard je rijdt.” Tot slot wil hij nog even de keurige afwerking noemen. Met name de netjes afgewerkte zijvakken kunnen zijn goedkeuring verdragen. Is er dan geen enkele kritische noot? Hij denkt even na: “Eigenlijk is dit een echte directeursauto, een wagen voor de absolute top binnen een bedrijf. Op een lager niveau is het wellicht een iets ‘te’ prestigieuze auto. In mijn functie zou een degelijke Audi, een Saab of een C5 beter op zijn plaats zijn.”

Testrijder: Hans Dings, Manager

Deloitte MKB Accountancy & Advies BV

Dealer: Automobielbedrijf G+H BV

Technische gegevens

Merk Citroën

Model C6

Type 2.7 HDiF V6 lignage

Transmissie Automaat

Cilinderinhoud 2720 cc

Vermogen 208 Pk

Koppel 440

Verbruik 8.7l/100

Acceleratie 8.9 (0-100 km/h)

Topsnelheid 230 km/h

Uitrusting navidrive RT + gsm systeem

Verkoopprijs e 64.605,-

Leaseprijs e 1.275 (full operational, obv 30.000 p/j, 4 jaar,

excl. btw)

vanafPrijs e 53.200,-

Informatie www.genh.nl

Peugeot 207CC

De test

De test

Dusseldorp zit veel op de weg; hij legt jaarlijks zo’n 60.000 kilometer af in zijn Opel Signum. De BMW-5 serie die hij vandaag test, is één van zijn favoriete auto’s van het moment. De ervaring heeft hem geenszins teleurgesteld; op alle onderdelen beoordeelt Dusseldorp deze BMW als ‘uitstekend’ of ‘goed’. Met name de wegligging, acceleratie en remmen kunnen op zijn instemming rekenen, evenals de accessoires en de kwaliteit van de gebruikte materialen. “De auto heeft een perfecte balans, onder meer doordat het motorblok voorin ligt en ze achtwiel-aandrijving heeft.” Ook de prijs-kwaliteitverhouding spreekt Dusseldorp aan: “Voor 30.000 kilometer op jaarbasis, biedt de BMW een mooie prijs. Ik vrees wel dat het leasetarief voor mijn 60.000 kilometer wat aan de hoge kant zal zijn.” Het eindoordeel van Dusseldorp over de BMW-5 serie is helder: “Een prima zakenauto.” Twee andere testrijders, Stege en Wegink, hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om eveneens achter het stuur van de BMW te kruipen. Ook zij zijn te spreken over de kwaliteiten van deze BMW: “Het is een sportieve, stoere auto en ideaal voor zakelijk gebruik.”

Testrijder: Ruud Dusseldorp,

Directeur Dusseldorp Consultancy BV

Dealer: Bloemenkamp

Testrijder: R.C.M. van Bergen, Van Bergen

Assurantien & Makelaardij

Dealer: AutoNabuurs B.V.

| autotestdag | AutoNabuurs B.V. | fotografie: john peters | juli 2007 |

| autotestdag | Bloemenkamp | fotografie: Jan Doornbos | oktoberber 2006 |

Technische gegevens

Merk Chrysler

Model 300 C

Type 3.0 CRD Sedan

Transmissie automaat

Cilinderinhoud 2987 cm3

Vermogen 160 kW (218 pk)

bij 3800 tpm

Koppel 510 Nm

bij 1600 tpm

Verbruik 8,1 l/100 km gecombineerd

Acceleratie 7,6 seconden (0-100 km/h)

Topsnelheid 230 km/h

Uitrusting comfort pakket

Verkoopprijs e 57.419,-

Leaseprijs vanaf e 1.081,-

(full operational,

20.000 p/jr, 5 jaar, excl. btw)

vanafPrijs e 49.900,-

Informatie Bert Stemerdink,

www.bertstemerdink.nl

Technische gegevens

Merk Peugeot

Model 207 CC

Type 1.6 16V Première

Transmissie handgeschakeld

Cilinderinhoud 1.598 cm3

Vermogen 120 pk / 6.000 tpm

Koppel 160 Nm / 4250 tpm

Verbruik 1:15,4 (gecombineerd)

Acceleratie 10,6 sec (0-100 km/h)

Topsnelheid 200 km/h

Uitrusting Packsport, airco, cd-speler, lichtmetalen velgen

Verkoopprijs e 23,750,-

Leaseprijs e 549,- (full operational, obv. 30.000 p/j, 4 jaar,

excl. Btw)

vanafPrijs e 23.300,-

Informatie www.autonabuurs.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by