Nabeschouwing zakenbeurs

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2008

BKD Limburg Noord succesvol

De eerste editie van de Bedrijven Kontakt Dagen Limburg Noord vond plaats in Venlo, in de hallen van ZON Fresh Park om precies te zijn. Een netwerkevenement voor bedrijven in de zakelijke dienstverlening die Venlo en omstreken als thuisbasis hebben. Uiteraard was Noord Limburg Business aanwezig op deze beurs, die afgelopen 26 en 27 februari plaatsvond. We vroegen standhouders naar hun visie op de regio en ook spraken we met de organisatoren van de BKD. Voor de ondernemers die de primeur gemist hebben volgt hier een bescheiden nabeschouwing

| | noord limburg | BUSINESS|

| nabeschouwing | Bedrijven Kontakt Dagen | maart 2008 |

In Zuid-Limburg zijn de Bedrijven Kontakt Dagen al jarenlang een begrip, vandaar dat de initiatiefnemers in het Noorden aan het MECC Maastricht gevraagd hebben om een dergelijk evenement in Venlo op poten te zetten. De club van initiatiefnemers in Noord Limburg bestaat uit o.a: Kamers van Koophandel Limburg-Noord, MKB-limburg, LWV, NV Industriebank LIOF, gemeenten, businessclubs uit Noord- en Midden-Limburg en natuurlijk MECC Maastricht. Het resultaat van alle inspanningen mag er zijn, zo blijkt ter plekke; de eerste editie van de BKD Limburg Noord mag een succes genoemd worden.

Aan alles is gedacht, zo blijkt bij aankomst op ZON Freshpark. Het enorme parkeerterrein staat rond twee uur al goed vol met auto’s en geüniformeerde medewerkers van het MECC wijzen ons de weg naar een leeg plekje. Ook de entree is vorstelijk. Plantenbakken bij de ingang en een enorm LED-scherm met welkomstekst maken duidelijk dat hier iets bijzonders gaande is. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft men de rode loper uitgelegd tot vlakbij de garderobe. Een beursfolder in de tas, een enquêteformuliertje in de bus en we zijn klaar om te netwerken. De beurs bestrijkt maar liefst vijfduizend vierkante meter oppervlak, met tal van bedrijven uit de meest uiteenlopende branches; van accountants tot beveiligingsbedrijven en van trainingsbureaus tot congreslocaties.

Een van de meest opvallende stands is ongetwijfeld die van Kasteel Limbricht te Sittard. Dit bedrijf exploiteert een sfeervolle middeleeuwse locatie voor feesten, bruiloften, beurzen en vergaderingen. Een bedrijf met een product dat zeer tot de verbeelding spreekt. De aankleding van de stand weerspiegelt die verbeelding: roodfluwelen doeken, een houten troon en wapens aan de muur. Het leverde hen op de eerste dag al de prijs voor meest aantrekkelijke stand op. Marjolein Heijmans van Kasteel Limbricht kijkt dan ook tevreden terug op de eerste editie van de BKD Limburg Noord. “We hebben vorig jaar op de beurs in het MECC gestaan en nu met die nieuwe snelweg leek het ons zinvol om ook in Venlo in te schrijven. We zitten met onze locatie immers precies tussen Venlo en Maastricht in. Ik ben tevreden over de deze eerste beurs in Noord-Limburg, maar qua beveiliging kan het allemaal wel wat beter; we konden zo naar binnen en naar buiten lopen. Of we er volgend jaar weer staan, hang natuurlijk even af van de after sales. De sfeer is in elk geval goed.”

Zij zijn overigens niet de enige die in de prijzen vallen. Ook Aqua Master Cleaning, Rijkswaterstaat en Media Groep Limburg krijgen een eervolle vermelding. Eerstgenoemde biedt schoonmaakdiensten op alle fronten en wint met haar stand de prijs voor beste conceptmatige aanpak. Dit betekent dat de aankleding van de stand meteen weergeeft wat het product is. Directeur Chris Hastenrath is uiterst tevreden, maar door zijn jarenlange verblijf in Duitsland is zijn Nederlands wat roestig geworden. “Wij maken gewoon schoon. Punt. Het is de eerste keer dat we op een beurs staan en daarom ben ik natuurlijk blij dat we meteen een prijs hebben gewonnen.” Ook bij de fraai vormgegeven stand van Rijkswaterstaat is men blij met de prijs. “Mensen vragen soms wat wij te zoeken hebben op een zakelijke beurs. Rijkswaterstaat is immers in eerste instantie een overheidsinstelling. Maar omdat we bijvoorbeeld betrokken zijn geweest bij de A73, is het goed dat we hier staan. Die snelweg is immers heel belangrijk voor de Limburgse Economie”, zo betoogt een medewerker.

Bij KVOM weten ze waar je aandacht mee trekt: sex. In plaats van een brave en volgens eigen zeggen ‘saaie’ poster, prijkt bij de stand van deze vier heren een enorme afbeelding van een schaars geklede dame met een enorm decolleté. “Waarom we voor deze reclame-uiting hebben gekozen? Het trekt gewoon de aandacht. Wij zijn een jong bedrijf in onder andere ISO advies, en de meeste van onze collega’s kiezen voor een risicoloze en ‘nette’ uitstraling. Wij hebben bewust gekozen voor een andere aanpak. In plaats van het standaard blauw hebben wij gekozen voor paars en ook in de dienstverlening pakken we het anders aan. Een beetje lef hoort erbij. Tot nu toe zijn de reacties op ‘onze dame’ louter positief. Mensen vragen waar ze is”, zo vertelt Ruud Wilms van KVOM enthousiast. Het is de allereerste keer dat ze op een beurs staan en het is goed bevallen. Kleinschalig maar lekker gemoedelijk, zo is het commentaar.

Ook bij de organisatie is men tevreden. We vragen aan Lorena Meijers of ze tevreden is met deze eerste Noord-Limburgse variant van de zakenbeurs: “De eerste dag trokken we duizend bezoekers en vandaag is dat aantal nog hoger met bijna elfhonderd. Dat is precies het aantal mensen waarop we van tevoren hadden gehoopt. Als MECC Maastricht kijken we dan ook tevreden terug op de beurs. Er zijn zelfs mensen naar ons toe gekomen die hebben gezegd dat ze er volgend jaar (weer) bij zijn. Een mooi compliment natuurlijk. Ook de locatie is ons prima bevallen. De ZON hal is mooi groot en er is voldoende parkeergelegenheid. Wat ons betreft krijgt de beurs zeker een vervolg.”

| maart 2008 | Bedrijven Kontakt Dagen | nabeschouwing |

| BUSINESS | noord limburg | |

Venlo krijgt universitaire milieuopleiding

Venlo krijgt een eigen universitaire opleiding. Het gaat om de eerste universitaire opleiding ter wereld die zich richt op de filosofie voor milieuneutrale economie, het zogeheten cradle to cradle. De Duitse biochemicus Michael Braungart, een van de grondleggers van cradle to cradle (letterlijk: wieg tot wieg), gaat in Venlo doceren. Er zullen ook professoren uit andere studierichtingen les geven. Dit werd onlangs bekendgemaakt. Initiatiefnemers van de nieuwe opleiding zijn de Kamer van Koophandel Limburg en de gemeente Venlo. Cradle to cradle (C2C) gaat ervan uit dat alle producten zo ontworpen kunnen worden dat ze op het ogenblik dat ze afval worden, weer gebruikt kunnen worden om er andere producten van te maken of helemaal biologisch afbreekbaar zijn. Kort gezegd, afval wordt voedsel. Volgens een woordvoerder van de Kamer van Koophandel zal de nieuwe onderwijsinstelling het komende studiejaar al met enkele tientallen studenten kunnen beginnen. Een aantal dat in ongeveer vijf jaar moet uitgroeien tot duizenden. Er zijn al afspraken gemaakt met onder meer de universiteiten van Eindhoven, Wageningen en Nijmegen. Studenten die op een van die universiteiten hun bachelordiploma hebben gehaald, kunnen het tweede deel van hun studie, de Masterfase, in Venlo doen. Met de verantwoordelijke ministeries zijn afspraken gemaakt over erkenning van de masteropleiding. In de eerste fase zal de nieuwe opleiding zich beperken tot design en biochemie.

MKB-ondernemers minder bereid tot investeren

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) willen dit jaar gemiddeld minder investeren dan in 2007. Wilde vorig jaar nog één op drie ondernemers meer dan 100.000 euro investeren, dit jaar is dat gezakt naar 17,5 procent. De investeringsvoornemens binnen het MKB zijn daarmee gedaald tot onder het niveau van 2006, zo blijkt uit de jaarlijkse ondernemersenquête, die MKB Adviseurs en accountantsgroep GIBO onlangs publiceerden. De ondernemers gaven aan in 2006 en 2007 te hebben gezaaid en dit jaar te willen oogsten.

‘Nederlandse kantorenmarkt is ongezond’

De Nederlandse kantorenmarkt is bijzonder ongezond. Veel kantoren staan momenteel leeg, en de verwachting is dat de leegstand verder toeneemt. Dat stelt de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) in een jaarlijkse rapportage. Volgens de NVB staat de leegstand van 6,4 miljoen vierkante meter in schril contrast met de 1,4 miljoen vierkante meter waarvoor vorig jaar een bouwvergunning is verleend. De brancheorganisatie rekent op een afzwakkende economie en verwacht dat de vraag nog verder zal zijn afgenomen tegen de tijd dat de nieuwe kantoren worden opgeleverd. De NVB vindt dat gemeenten, ontwikkelaars en beleggers onvoldoende anticiperen op economische golfbewegingen en maant tot terughoudendheid met nieuwbouwplannen. De brancheorganisatie pleit er verder voor dat gemeenten een integrale kantorenvisie opstellen met daarin aandacht voor zowel nieuwbouw als sloop, renovatie en herbestemming.

| | noord limburg | BUSINESS|

| business news | maart 2008 |

| maart 2008 | business news |

Te weinig vrouwelijke topambtenaren

Het doel van het kabinet om meer vrouwen in ambtelijke topfuncties te benoemen, lijkt niet gehaald te worden. Dat stelt het kenniscentrum voor emancipatie E-Quality in reactie op de te verwachten benoeming van Ed Kronenburg tot secretaris-generaal bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Emancipatienota van minister Ronald Plasterk, die het beleid op dit punt coördineert, staat dat in 2011 een kwart van de hogere ambtelijke functies door vrouwen bezet moet worden. Ook minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft beloofd dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uit zal gaan naar een vrouw. Verantwoordelijk voor het benoemen van secretarissen-generaal is echter minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken, laat Plasterk weten. Volgens hem is zij ‘zeer alert’ op het benoemen van vrouwelijke topambtenaren. Hij wil niet reageren op de aanstelling van Kronenburg omdat die nog niet is voltooid, maar stelt wel dat E-Quality niet over elke benoeming een persbericht moet versturen. Op dit moment bekleedt geen enkele vrouw de functie van secretaris-generaal, de hoogste ambtelijke post op ministeries.

FNV wil tien procent minder files door thuiswerken

De FNV gaat zich in cao-overleg met werkgevers hard maken voor wensen van werknemers om thuis te werken. Als mensen meer vrijheid krijgen over roosters en alle wensen worden ingewilligd om werk en privé beter te combineren met telewerken, daalt het woon-werkverkeer met ruim 80 miljoen kilometers per week. Daardoor nemen de files met meer dan 10 procent af. Dat maakte de FNV onlangs bekend. Op basis van onderzoek dat de FNV heeft laten doen, blijkt dat op dit moment bijna één op de drie werknemers geregeld thuis werkt. Gemiddeld doen zij negen uur aan telewerk op een werkweek van 36 uur. Maar deze werkenden zouden het liefst 35 uur per week werken, waarvan elf uur thuis. Bovendien werkt nu 68 procent van het personeel nooit thuis, terwijl bijna een op de vijf van hen dat wel zou willen. De belangrijkste reden voor werknemers om niet aan telewerken te doen, is dat hun baan er niet geschikt voor zou zijn.

Plan: ‘campus’ voor 500 buitenlandse arbeiders

Het college van B&W van de gemeente Venray wil een campus ontwikkelen voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. Het gaat om ongeveer 500 mensen, voornamelijk uit Polen en landen uit Midden- en West-Europa. De bedoeling is om de betreffende werknemers, die vooral in de agrarische sector actief zijn, onder te brengen in het voormalige MOB-complex in Ysselsteyn. Momenteel is er een tekort aan huisvestingmogelijkheden van buitenlandse werknemers in deze regio. Het plan wordt op 25 maart aan de Venrayse raad voorgelegd. Mocht de raad daarmee instemmen, dan gaat de gemeente onderhandelen met Defensie over de verkoop van het terrein.

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by