Culinair

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2008

Zeeuwse zaligheid

Op dit moment is het kreeftenseizoen in volle gang. Al sinds 1 april varen de viskotters uit om deze exclusieve lekkernij uit de fuiken te lichten en dat gebeurt allemaal tot medio juli. Noord-Limburg Business was (uiteraard) bij de opening van het Zeeuwse kreeftenseizoen en we gebruiken dat jaarlijkse feestje als aanleiding om eens nader aandacht te besteden aan de Oosterscheldekreeft als een van de vele Zeeuwse zaligheden.

| | noord-limburg | BUSINESS|

| culinair | Kreeft | juli 2008 |

Zoals gebruikelijk kwam kreeftminnend Zeeland onlangs samen om de eerste kreeft te lichten. Vissers, hoogwaardigheidsbekleders, pers en media monsterden aan op een bonte armada visserschepen, om een eind uit de kust de eerste fuik boven water te hengelen. Ook dit jaar werd die plechtige handeling verricht door Commissaris der koningin Carla Peijs, maar ook minister Verburg van Landbouw gaf acte de presence. In de haven werden de kostelijke trofeeën direct schoongemaakt en klaargestoomd voor consumptie. Kenners zijn het erover eens dat ‘onze’ kreeft anders is; zachter, zoeter en eigenlijk gewoon lekkerder.

De Oosterscheldekreeft is anders dankzij een afwijkende DNA structuur in vergelijking met soortgenoten elders in de wereld. Het maakt hem tot een uniek streekproduct voor Zeeland en voor de Oosterschelde in het bijzonder. Ook de omstandigheden waarin deze delicatessen opgroeien zijn ideaal. De Oosterschelde kent langgerekte basaltstenen dijken, zout water, milder winters en de kreeften aldaar kennen weinig natuurlijke vijanden. Uiteraard speelt ook de versheid een rol: kreeft die vanmiddag is gevangen, ligt enkele uren later al op het bord bij een van de vele Zeeuwse restaurants, die tijdens het seizoen en masse kreeft op het menu zetten. Hoewel elke zaak zijn eigen menu samenstelt is de prijs overal hetzelfde. Voor nog geen zestig euro genieten gasten van verse kreeft.

Oorsprong

De Oosterscheldekreeft is vandaag de dag een vaste waarde in Zeeland, maar dat is niet altijd zo geweest. Pas in 1883 werd de eerste kreeft per ongeluk gelicht, tot grote verbazing van de toenmalige vissers die de wateren natuurlijk goed kenden. In de jaren erna werd zorgvuldig bijgehouden wanneer dit bijzondere dier opdook en men kwam tot de conclusie dat de nieuwe waterbewoners van elders gekomen waren. Een van de overleveringen verhaalt over een Noors kreeftenschip dat op de Oosterschelde zijn vracht verloor; de kreeften ontsnapten, vielen overboord en werden zo de voorouders van de huidige Oosterscheldekreeft. Veel biologen bestempelen deze verklaring echter als kolder. Nadat werd vastgesteld dat de kreeft een afwijkende DNA structuur heeft, is er een andere, meer logische verklaring voor de oorsprong van de Oosterscheldekreeft.

Sinds de afsluiting van het kreekgat tussen Zuid-Beveland en Brabant in 1868, is de habitat voor de kreeftlarfjes die vanuit de Noordzee mee werden gevoerd drastisch verbeterd. Het water werd minder zoet doordat de toevoer vanuit de Schelde stopte, waardoor de Oosterschelde veel minder snel bevroor. Kreeften kunnen namelijk niet tegen zoet water en niet tegen vorst. De kreeften die zich tijdens de periode daarvoor hadden weten te handhaven, waren dus het product van natuurlijke selectie. Alleen de sterke exemplaren hadden zich weten aan te passen en dat is in de genen gaan zitten. Naast een afwijkende genenpoel, is de Oosterscheldekreeft ook te herkennen aan de kleur. Die is diepblauw voordat hij de pan ingaat. Pas dan krijgt hij die typische rode kleur.

Promotie

Om alle unieke aspecten van de Zeeuwse kreeft goed onder de aandacht te brengen, is er sinds 2000 een heuse stichting die zich bezighoudt met promotie en marketing. Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Aan de ene kant wil deze stichting de kwaliteit waarborgen en aan de andere kant zoveel mogelijk bekendheid geven aan de bijzondere aspecten van de Oosterscheldekreeft. Voordat men actief ging promoten was de bekendheid gering; men wist niet dat Nederland en in het bijzonder Zeeland, over een dergelijk bijzonder product beschikt. Vandaag de dag wordt de stichting als gesprekspartner betrokken bij overleg met gemeenten, provincie en ook is er goed contact met het ministerie van LNV. In het kielzog van de kreeft promoot de stichting Zeeland als culinaire bestemming door aandacht te vestigen op de mossel, de zeekraal, lamsoor en natuurlijk de Zeeuwse bolus.

| juli 2008 | Kreeft | culinair |

| BUSINESS | noord-limburg | |

Tijdens de opening van het kreeftenseizoen eind maart, was ook Gerda Verburg aanwezig als minister van landbouw, natuurbeheer en visserij. Nog voor de kreeftkotters de haven verlieten, hield ze een toespraak voor het massaal toegestroomde publiek.

“Geachte mevrouw de Commissaris van de Koningin, mijnheer de burgemeester, mijnheer Ezinga, dames en heren. And a special welcome to you, Ambassador Prat y Coll, ambassador Gaussot, and ambassador Carbonez. I hope you don’t mind that I will continue in Dutch.

Volgens kenners is het de ‘Rolls-Royce’ onder kreeften. De Zeeuwse vissers hebben het over ‘de keizer van alle kreeften’. Volgens onze gastheren van vandaag bezit de kreeft een fijnheid wiens gelijke niet is terug te vinden. En weer anderen beweren dat er geen fijnere smaak bestaat dan de smaak van - u raadt het al: de Oosterscheldekreeft.”

“U begrijpt, als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), ook wel genoemd het ministerie van het Goede Leven, mag ik hier vandaag niet ontbreken. Sterker nog, ‘wil’ ik hier vandaag niet ontbreken. Want de Oosterscheldekreeft is zo LNV, is zo alles waar ik voor sta met mijn beleid. De kreeft is lekker, de kwaliteit is top. De kreeft is gezond; geen koolhydraten, geen schadelijke vetten, maar wel tjokvol vitaminen en mineralen als calcium en ijzer. De kreeft leeft in het grootste nationale park van Nederland en is een uniek streekproduct. En de kreeft behoort op een duurzame manier gevangen te worden.

Deze ene kreeft draagt dus zo’n beetje al mijn beleidsprioriteiten in zich: voedselkwaliteit, gezond eten en daarvan genieten, natuur, duurzaam produceren, het belang van streekproducten. En daarom rijst bij mij de vraag: waarom was ik vorig jaar niet uitgenodigd?

Dames en heren, zonder gekheid: de Oosterscheldekreeft is uniek. De smaak is inderdaad fijner en zachter door een afwijkende DNA structuur. Het is niet voor niets dat topkoks als Herman den Blijker de kreeft roemen.”

Nieuw businessmodel

Apple slaagt er niet in het grote publiek voor de iPhone te winnen. Vooral in Europa slaat het apparaat niet aan. Forse prijsverlagingen en een flexibele verkoopprijs zijn hier nodig. De verkoopcijfers van de iPhone in Europa zijn ronduit beschamend. Slechts 350 duizend apparaatjes gingen over de toonbank. Wereldwijd waren het er in het eerste jaar 5,4 miljoen. Een schijntje vergeleken met de verkoopcijfers van concurrent Nokia: het bedrijf verkocht vorig jaar 437 miljoen mobieltjes. Bovendien blijven de verkopen van de iPhone ver achter bij de eigen verwachtingen. Apple schatte in maar liefst tien miljoen iPhones te hebben verkocht aan het einde van dit jaar. Het wordt niet gemakkelijk dat nog te halen. De verwachting is daarom dat Apple-voorman Steve Jobs binnenkort niet alleen een nieuwe iPhone laat zien, maar ook een nieuw businessmodel. Een model waarin vooral de operators vrijer worden gelaten. Tot nu toe bepaalde Apple welke prijs er voor een iPhone werd gevraagd. Dat gaat naar alle waarschijnlijkheid veranderen. Operators mogen straks naar hartelust het apparaatje subsidiëren. Het gevolg: het apparaat kan bij een abonnement een stuk goedkoper worden of - bij forse prijsverlagingen - zelfs helemaal gratis.

‘Genoeg krotten te huur’

In de bebouwde kom staan veel leegstaande terreinen en panden te verkrotten. Als gemeenten die locaties beter benutten, hoeft er minder te worden gebouwd in de buitengebieden. Dat zegt Fons Asselbergs, rijksadviseur cultureel erfgoed. Hij inventariseerde de leegstand in Nederland. Uit het onderzoek, vastgelegd in het project De Oude Kaart van Nederland, blijkt dat er nauwelijks gegevens worden bijgehouden van leegstaande gebouwen. Zo schatten gemeenten het aantal leegstaande panden op negenhonderd, terwijl dit in werkelijkheid het viervoudige is, aldus Asselbergs. Daardoor blijven binnen de gemeentegrenzen veel potentiële bouwlocaties onbenut. Daar komt bij dat leegstand verdere verpaupering en onveiligheid in de hand werkt. Uit het onderzoek in alle provincies blijkt dat de overheid nauwelijks verantwoordelijkheid neemt om leegstand te voorkomen. Het uiteindelijke doel van het project is om overheden informatie, analyses en handvatten aan te reiken om leegstand aan te pakken.

Gezamenlijk beleidsbureau MKB en VNO

MKB-Nederland en VNO-NCW krijgen in 2009 een gezamenlijk beleidsbureau. De leden van MKB-Nederland hebben dit voorstel van het bestuur onlangs overgenomen. Doel hiervan is om de belangenbehartiging voor het bedrijfsleven op lokaal, nationaal en Europees niveau te verbeteren. Ook de ondersteunende diensten worden samengevoegd. De twee organisaties houden wel hun communicatieafdelingen gescheiden om waar nodig eigen beleid te kunnen uitdragen en het eigen gezicht te behouden. Eerder was al besloten dat de twee verenigingen naast elkaar blijven bestaan met elk haar eigen voorzitter en bestuur. Voorzitters Hermans en Wientjes hebben tot 1 oktober de tijd om met een uitgewerkt plan te komen voor het totaal aantal functies in de nieuwe, gezamenlijke organisatie en de financiën. Behalve voor de beleidsafdelingen is gezamenlijke huisvesting van MKB-Nederland en VNO-NCW nu nog niet aan de orde.

| | noord limburg | BUSINESS|

| business news | juli 2008 |

| juli 2008 | business news |

Aantal pinbetalingen stijgt

Nederlanders betalen steeds vaker met de pinpas. Vorig jaar werd de pinpas 1,6 miljard keer gebruikt, een stijging van 9 procent ten opzichte van 2006. De totale waarde van alle pintransacties bedroeg bijna 70 miljard euro, een stijging van 8 procent. Dat blijkt uit de jongste editie van het Statistisch Bulletin, dat De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs heeft gepubliceerd. Ook betalen consumenten steeds vaker op internet met iDEAL. Vorig jaar verdrievoudigde het aantal transacties tot bijna 15 miljoen.

Tien jaar na de invoering van de Chipknip, is gebleken dat verwachtingen rond dit betaalmiddel niet zijn uitgekomen. Het gebruik is vorig jaar weliswaar toegenomen, maar de totale betalingen ermee van 475 miljoen euro maken een fractie (0,5 procent) uit van totaal gepinde betalingen. DNB wijst erop dat consumenten chippen minder gebruiksvriendelijk vinden dan pinnen en contant betalen. Ze vinden dat er te weinig betaalpunten zijn en zouden willen dat het saldo op de chipknip direct zichtbaar is.

‘Complexe regelgeving snel van tafel’

Het kabinet moet lef tonen om de regelgeving rond het vervoeren en afleveren van goederen minder complex te maken. Deze oproep deed Loek Hermans onlangs bij de presentatie van het rapport van de commissie Noordzij. In het rapport staan 42 knelpunten rond het transport van goederen, waarvan er vijftien binnen een jaar kunnen worden opgelost. Dit levert in één jaar 1 miljard euro kostenreductie voor het bedrijfsleven op. “Een kabinet dat inzet op merkbaar minder regels, mag zichzelf gelukkig prijzen met dit rapport vol concrete oplossingen,” aldus Hermans. In Nederland is de regelgeving rondom het vervoeren en afleveren van goederen onnodig complex en gedetailleerd. Het rapport Noordzij maakt pijnlijk duidelijk hoe groot de afstand van regelmakers tot de praktijk van ondernemers is. Hermans pleitte vanochtend voor een kabinetsbreed commitment. Dat is nodig omdat de knelpunten verspreid zijn over diverse departementen. “Het kabinet moet nu lef tonen en de vijftien knelpunten oplossen, te beginnen met de rittenregistratie bestelbusjes. Breek door alle ambtelijke barrières heen, dan is de merkbare besparing van 1 miljard euro volgend jaar een feit.”

Begin op tijd

Goed overdragen in tijden van vakanties is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Blijkens het grote aantal zaken dat misgaat. De grootste fout is echter dat men te laat aan het overdragen begint, waardoor er een afgeraffeld lijstje overblijft, met alle gevolgen van dien. Aldus Willem van Rhenen, chief medical officer bij Arboned. “Niet iedereen vind het makkelijk zijn werk aan een ander over te laten”, zegt Van Rhenen. Vooral werknemers die perfectionistisch zijn, die voor zichzelf en de mensen om zich heen de lat hoog leggen, hebben moeite hun verantwoordelijkheden aan een ander toe te vertrouwen. In de ijdele hoop dat hun werk nog nét op tijd afkomt, wordt het overdragen uitgesteld en noodgedwongen afgeraffeld. Te laat beginnen met het organiseren van de overdracht is volgens Dokman het belangrijkste probleem. De lopende zaken worden wel goed afgehandeld, maar door onverwachte zaken worden wel goed afgehandeld, maar door onverwachte taken die anderen nog even naar binnenschuiven loopt het spaak.

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by