Column Rivez

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2008

Het gelijk

van Murphy

Herkent u het volgende? ’s Ochtends zit u aan de ontbijttafel en in een soort van automatisme reikt uw hand over de tafel op zoek naar de jampot. U bent in gedachten, omdat u al een deel van de dag aan het doornemen bent. Op zo’n moment kunnen er twee dingen gebeuren: alles gaat goed en er is niks aan de hand, óf….U stoot per ongeluk het glas chocomel van een van de kinderen om die natuurlijk pardoes op uw broek terechtkomt.

| | noord limburg | BUSINESS|

| column | Rivez | juli 2008 |

Die was overigens precies van de stomerij terug, het andere pak is natuurlijk net weer weggebracht. Door de schrik schiet de pot jam uit uw hand en valt op de grond in 100 stukken. Uw dochter schrikt van dit tafereel en begint te huilen. Door deze ultieme combinatie ziet u het ook even niet meer zitten. U heeft die ochtend immers een belangrijke afspraak dus u had nog wat voor willen bereiden…U kent het wel; alles wat verkeerd kan gaan, gaat dan ook even verkeerd. Kortom: ‘Murpy’s Law’. Zonder twijfel komt bovenstaand scenario u bekend voor. Het overkomt iedereen weleens.

Even relativeren: Gewoon domme pech gehad, even opruimen, andere kleren aan, zonodig de afspraak een halfuurtje verzetten en klaar is Klara. Maar…. Heeft u er wel eens over nagedacht dat zoiets zich ook kan afspelen in uw onderneming? U bent er waarschijnlijk ook nog eens niet altijd bij, heeft u het nog minder in de hand. Help! Troost u; ondernemen is synoniem voor risico nemen. Sterker; het feit dat er risico’s bestaan levert voor u kansen op. Het moeten dan uiteraard wel calculeerbare en overzienbare risico’s zijn. Met andere woorden: u bent uw risico’s aan het managen.

De praktijk wijst helaas uit dat na een ernstig incident de meeste bedrijven niet eens meer aan het derde jaar ná het incident toekomen. Verzekerd of niet! Hoe is dat nu mogelijk hoor ik u denken. Legio oorzaken: uw klant komt niet terug, uw medewerkers krijgen ‘toevallig’ een kans, u mist door alle hectiek ontwikkelingen in de markt. Denk aan kritieke punten als ICT-systemen, afhankelijkheden van derden, de marktsituatie, bedrijfsstructuur, geldstromen, procesafhankelijkheden, materiaal- en produktstromen en energiezekerheid.

Kortom: op het moment dat u met u handen in het haar zit en gedesorganiseerd bent, bent u uiterst kwetsbaar. De eerste dagen bepalen een groot deel van uw lot. Als u denkt dat u dat met bijvoorbeeld een bedrijfsschadeverzekering hebt opgelost dan beloof ik u dat u van een koude kermis thuiskomt. Kom in actie. Het alternatief is niks te doen. Het mooie dááraan is dat ieder incident als een volslagen verrassing komt en dat dat niet wordt voorafgegaan door een periode van zorgen en nadenken hoe dit nu voorkomen had kunnen worden. Het begint dus bij uzelf. Gelooft u dit niet?

Word wakker, ben kritisch, zoek een sparringpartner.

Denk (en dank) aan Murphy!

Rivez is gevestigd in Venray en Helmond en is specialist op het gebied van Risk Management en alles op het gebied van het omgaan met, en het (her)verdelen van, risico’s en personal benefits.

De filosofie richt zich op aanpak van risico’s zodat kan worden bereikt dat:

-“hidden risks” duidelijk worden

- risicokosten (en het risicoprofiel)wordt verlaagd

- share-en/stakeholder value wordt verhoogd

Bonus is: -een snelle terugverdientijd, betere bestuurbaarheid, actieve cultuur, u bent compliant en u bent (veel)

minder kwetsbaar

v.l.n.r.: wiljon scheppers, karel van treek en gerard groot.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by