Reportage blauwe bessen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2008

Fris en Fruitig

Afgelopen juli begon officieel het blauwebessenseizoen. Deze vrucht, met de officiële naam Vaccinium Corymbosum, komt oorspronkelijk uit het noordoosten van Amerika, maar gedijt sinds jaar en dag ook prima in Nederland. Vooral in Noord-Limburg, waar 70% van de Nederlandse telers opereren. We mogen dus met recht zeggen dat de blauwe bes een streekproduct is. Voor de ‘kick off’ van het seizoen toog Noord Limburg Business naar Venlo. Naar Blueberry World op het ZON bedrijventerrein om precies te zijn.

| | noord limburg | BUSINESS|

| reportage | Streekproducten | september 2008 |

Blueberry World is een marktplaats waarbinnen meerdere telers gezamenlijk opereren. Het draait allemaal om de verkoop aan bijvoorbeeld supermarkten, maar ook verwerking, verpakking, opslag en distributie behoren tot de kerntaken. Blueberry World is gevestigd te Venlo op het ZON park, waar veel bedrijven in de agribusiness gevestigd zijn. De afzetorganisatie achter Blueberry World, met de naam Dutch Blueberry Collective, vertegenwoordigt ruim 25 telers en mag gerekend worden tot de grootste aanbieders in Europa. De filosofie van DBC mag gerust uniek genoemd worden, omdat ze zich niet alleen hard maakt voor afzet en verkoop, maar ook het stuk promotie zeer serieus neemt.

Kick off

Vandaar ook een persevenement op 3 juli, professioneel opgezet door TOT Public Relations te Rotterdam. De media krijgt een rondleiding door het bedrijf, gaat op locatie bessen plukken en als afsluiter is er een lunch waar de blauwe bes centraal staat. Eerst echter geeft Theo Douven, voorzitter van het Blueberry Collective tekst en uitleg over ‘zijn product’, dat hard op weg is om dezelfde bekendheid als de aardbei te krijgen. “De blauwe bes is nog relatief onbekend, maar dat zal zeer spoedig veranderen als het aan ons ligt. Niet meer dan terecht, want de blauwe bes is niet alleen lekker, maar kent ook tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen. In landen als Japan, Amerika en Engeland is de bes daarom ook zeer populair. Wetenschappelijke studies bevestigen deze claims keer op keer.”

Zo heeft het Plant Research International Wageningen onderzocht in hoeverre blauwe bessen van invloed zijn op het gestel. Wat blijkt? Dankzij een hoog gehalte antioxidanten hebben blauwe bessen een significant positieve invloed als het gaat om voorkoming van kanker, hart- en vaatzieken en ter voorkoming van het ouderdomsproces. Ook is er een relatie aangetoond tussen consumptie van blauwe bessen en een verbeterde hersenwerking. In dat verband wordt er ook wel gesproken over blauwe bessen als ‘brainfood’. Onderzoekers in de Verenigde Staten toonden bijvoorbeeld aan dat de anthocyanen in de blauwe bes goed zijn voor het kortetermijngeheugen, de motorieke functies zoals balans en coördinatie en zo ontstond de term ‘brainberries’. Naast Wageningen, doet ook de universiteit van Maastricht onderzoek naar de heilzame werking van deze blauwe vrucht.

Gezond

Douven vertelt verder: “In meerdere landen is de blauwe bes bekroond tot het Superfood van de 21e eeuw. Het voert helaas te ver om alle positieve eigenschappen ervan te noemen, maar zeker is wel dat de blauwe bes tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Ik noem een betere doorbloeding van de bloedvaten, heilzaam tegen aderverkalking en een slecht cholesterolgehalte, ontstekingsremmend en hij wordt zelfs gebruikt in de cosmetica. Steeds meer natuurlijke cosmeticabedrijven gebruiken grondstoffen met antioxidanten, waaronder die uit de blauwe bes. Het is wellicht leuk om hier te melden dat de Nederlandse bes gemiddeld een erg hoog gehalte antioxidanten bevat. Van de acht in ons land geteelde rassen ligt die capaciteit beduidend hoger dan vergelijkbare rassen in onder meer de Verenigde Staten en Canada.”

Tot zover een stukje achtergrond over deze kleine vrucht, die goed in Limburg gedijt. Douven geeft een rondleiding door de afslag. Nadat alle journalisten een witte jas en dito haarnetje uitgereikt krijgen, wandelt het voltallige gezelschap door de loodsen van Blueberry World. Langs de lopende band, waar de blauwe bessen worden geselecteerd op dikte, kleur en beschadiging, waarna ze verpakt en gestapeld in de koelcel verdwijnen. Dat selectieproces geschiedt niet alleen handmatig, ook gebruikt het bedrijf moderne scantechnieken. Met een laserstraal wordt de eerste schifting gemaakt, waarna werknemers de overige slechte exemplaren eruit pikken. De goede bessen worden vervolgens gewogen en volautomatisch verpakt in kleine doosjes. Het zijn vooral Polen die het lopendebandwerk doen, zo blijkt bij de rondleiding. De vele informatiebordjes her en der verraden dat. “Het is vooral in de zomer moeilijk om personeel te vinden”, zo vertelt Douven.

Excursie

Nadat ook de loodsen bekeken zijn, maken we een korte rondrit door de regio Venlo, om enkele percelen met blauwe bessenstruiken te bekijken. Daarbij geeft Douven wederom uitleg. “De blauwe bes groeit het beste op luchtige zand- of veengrond met een lage pH. Daarbij gebruiken we zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en slechts minimale bemesting. Dit in tegenstelling tot andere soorten zacht fruit. Vanuit dat oogpunt heeft de blauwe bessensector vorig jaar besloten om, in samenwerking met de Stichting Milieukeur SMK te Den Haag, specifieke normen op te stellen voor de teelt. Met dit keurmerk creëren we meerwaarde voor zowel consument als afnemer. Zij krijgen zo de garantie dat we te maken hebben met schone teelt.”

Als uitsmijter deze dag bezoeken we het met een Michelinster bekroonde restaurant Valuas, gelegen aan de oever van de Maas. De gastheren Eric en Marcel Swaghoven hebben speciaal voor vandaag een lunch samengesteld waarin de blauwe bes centraal staat: ganzenlever met blauwe bes, rode biet, roomse kervel en een vleesjus als voorgerecht, waarna er gebraden duif met gebakken groentes en amandel, peterseliewortel, lavas en een braad jus met bessensap wordt geserveerd. Als dessert krijgt het gezelschap een vlaai van blauwe bes, geitenkaas, hazelnoot met honingijs. En daarmee eindigt een geslaagde dag, waarbij een relatief onbekende bes centraal stond. De sector in Noord Limburg, het Blue Berry Collective en Blueberry World zijn klaar om de markt te bestormen de komende jaren.

Meer informatie?

www.blueberryworld.nl

www.blauwebessen.nl

| september 2008 | Streekproducten | reportage |

Blueberry World is een marktplaats waarbinnen meerdere telers gezamenlijk opereren. Het draait allemaal om de verkoop aan bijvoorbeeld supermarkten, maar ook verwerking, verpakking, opslag en distributie behoren tot de kerntaken. Blueberry World is gevestigd te Venlo op het ZON park, waar veel bedrijven in de agribusiness gevestigd zijn. De afzetorganisatie achter Blueberry World, met de naam Dutch Blueberry Collective, vertegenwoordigt ruim 25 telers en mag gerekend worden tot de grootste aanbieders in Europa. De filosofie van DBC mag gerust uniek genoemd worden, omdat ze zich niet alleen hard maakt voor afzet en verkoop, maar ook het stuk promotie zeer serieus neemt.

Kick off

Vandaar ook een persevenement op 3 juli, professioneel opgezet door TOT Public Relations te Rotterdam. De media krijgt een rondleiding door het bedrijf, gaat op locatie bessen plukken en als afsluiter is er een lunch waar de blauwe bes centraal staat. Eerst echter geeft Theo Douven, voorzitter van het Blueberry Collective tekst en uitleg over ‘zijn product’, dat hard op weg is om dezelfde bekendheid als de aardbei te krijgen. “De blauwe bes is nog relatief onbekend, maar dat zal zeer spoedig veranderen als het aan ons ligt. Niet meer dan terecht, want de blauwe bes is niet alleen lekker, maar kent ook tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen. In landen als Japan, Amerika en Engeland is de bes daarom ook zeer populair. Wetenschappelijke studies bevestigen deze claims keer op keer.”

Zo heeft het Plant Research International Wageningen onderzocht in hoeverre blauwe bessen van invloed zijn op het gestel. Wat blijkt? Dankzij een hoog gehalte antioxidanten hebben blauwe bessen een significant positieve invloed als het gaat om voorkoming van kanker, hart- en vaatzieken en ter voorkoming van het ouderdomsproces. Ook is er een relatie aangetoond tussen consumptie van blauwe bessen en een verbeterde hersenwerking. In dat verband wordt er ook wel gesproken over blauwe bessen als ‘brainfood’. Onderzoekers in de Verenigde Staten toonden bijvoorbeeld aan dat de anthocyanen in de blauwe bes goed zijn voor het kortetermijngeheugen, de motorieke functies zoals balans en coördinatie en zo ontstond de term ‘brainberries’. Naast Wageningen, doet ook de universiteit van Maastricht onderzoek naar de heilzame werking van deze blauwe vrucht.

Gezond

Douven vertelt verder: “In meerdere landen is de blauwe bes bekroond tot het Superfood van de 21e eeuw. Het voert helaas te ver om alle positieve eigenschappen ervan te noemen, maar zeker is wel dat de blauwe bes tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Ik noem een betere doorbloeding van de bloedvaten, heilzaam tegen aderverkalking en een slecht cholesterolgehalte, ontstekingsremmend en hij wordt zelfs gebruikt in de cosmetica. Steeds meer natuurlijke cosmeticabedrijven gebruiken grondstoffen met antioxidanten, waaronder die uit de blauwe bes. Het is wellicht leuk om hier te melden dat de Nederlandse bes gemiddeld een erg hoog gehalte antioxidanten bevat. Van de acht in ons land geteelde rassen ligt die capaciteit beduidend hoger dan vergelijkbare rassen in onder meer de Verenigde Staten en Canada.”

Tot zover een stukje achtergrond over deze kleine vrucht, die goed in Limburg gedijt. Douven geeft een rondleiding door de afslag. Nadat alle journalisten een witte jas en dito haarnetje uitgereikt krijgen, wandelt het voltallige gezelschap door de loodsen van Blueberry World. Langs de lopende band, waar de blauwe bessen worden geselecteerd op dikte, kleur en beschadiging, waarna ze verpakt en gestapeld in de koelcel verdwijnen. Dat selectieproces geschiedt niet alleen handmatig, ook gebruikt het bedrijf moderne scantechnieken. Met een laserstraal wordt de eerste schifting gemaakt, waarna werknemers de overige slechte exemplaren eruit pikken. De goede bessen worden vervolgens gewogen en volautomatisch verpakt in kleine doosjes. Het zijn vooral Polen die het lopendebandwerk doen, zo blijkt bij de rondleiding. De vele informatiebordjes her en der verraden dat. “Het is vooral in de zomer moeilijk om personeel te vinden”, zo vertelt Douven.

Excursie

Nadat ook de loodsen bekeken zijn, maken we een korte rondrit door de regio Venlo, om enkele percelen met blauwe bessenstruiken te bekijken. Daarbij geeft Douven wederom uitleg. “De blauwe bes groeit het beste op luchtige zand- of veengrond met een lage pH. Daarbij gebruiken we zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en slechts minimale bemesting. Dit in tegenstelling tot andere soorten zacht fruit. Vanuit dat oogpunt heeft de blauwe bessensector vorig jaar besloten om, in samenwerking met de Stichting Milieukeur SMK te Den Haag, specifieke normen op te stellen voor de teelt. Met dit keurmerk creëren we meerwaarde voor zowel consument als afnemer. Zij krijgen zo de garantie dat we te maken hebben met schone teelt.”

Als uitsmijter deze dag bezoeken we het met een Michelinster bekroonde restaurant Valuas, gelegen aan de oever van de Maas. De gastheren Eric en Marcel Swaghoven hebben speciaal voor vandaag een lunch samengesteld waarin de blauwe bes centraal staat: ganzenlever met blauwe bes, rode biet, roomse kervel en een vleesjus als voorgerecht, waarna er gebraden duif met gebakken groentes en amandel, peterseliewortel, lavas en een braad jus met bessensap wordt geserveerd. Als dessert krijgt het gezelschap een vlaai van blauwe bes, geitenkaas, hazelnoot met honingijs. En daarmee eindigt een geslaagde dag, waarbij een relatief onbekende bes centraal stond. De sector in Noord Limburg, het Blue Berry Collective en Blueberry World zijn klaar om de markt te bestormen de komende jaren.

Meer informatie?

www.blueberryworld.nl

www.blauwebessen.nl

| BUSINESS | noord limburg | |

Theo Douven (fotografie Tannetje Meijers)

| september 2008 | business news |

Gratis treinpas voor filemijders op A2

Rijkswaterstaat trekt 2 miljoen euro uit voor de introductie van de A2 Minder Hinder Proefpas. Daarmee kunnen gebruikers van de A2 drie maanden gratis met het openbaar vervoer naar hun werk reizen om de files op het traject te mijden. Dat heeft een woordvoerster van Rijkswaterstaat laten weten. Rijkswaterstaat verwacht dat tot 2010 ongeveer duizend weggebruikers kiezen voor de pas en nog eens de helft voor een vervolgpas met korting.

De pas is bedoeld voor weggebruikers die minstens drie keer per week over de A2 naar hun werk reizen en daarbij hinder ondervinden van de wegwerkzaamheden. Zij krijgen ook de kosten om op het station te komen vergoed. De pas is niet bestemd voor mensen die in Eindhoven, Den Bosch of Utrecht werken. Deze groep krijgt via hun werkgever andere maatregelen aangeboden om het drukke traject te mijden.

Maandag productiefste dag

De maandag is de productiefste dag van de week voor werknemers. Het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’ blijkt dus voor veel werknemers te gelden. Dat komt naar voren in een onlangs gepubliceerde enquête door economen van de Postbank. De productiefste dagen van de week zitten voor de meesten van de 48.000 respondenten aan het begin van de week. Relatief het minste werk wordt halverwege de week verzet. Slechts twaalf procent van de respondenten gaf aan dat ze op woensdag het meeste werk verzet, tegen bijna 29 procent op maandag.

Sporten loont

Sportende werknemers verzuimen de helft minder dan hun luie, vadsige collega’s. Het is de hoogste tijd dus voor bedrijven om het personeel op de loopband te duwen. De nobele opvatting dat een beter milieu bij jezelf begint, is eindelijk doorgedrongen tot de top. Een groeiend aantal bedrijven organiseert activiteiten om werknemers in beweging te krijgen. Natúúrlijk doen ze dat voor de gezondheid van werknemers, maar stiekem ook een beetje voor gezondere bedrijfsresultaten. Sporters verzuimen namelijk de helft minder dan hun luie collega’s. Om precies te zijn verzuimen sportende werknemers in vier jaar tijd gemiddeld ruim 20 dagen minder. Die boodschap is overgekomen. Vorig jaar bleek al uit onderzoek van het onderzoekinstituut TNO dat een op de drie bedrijven met meer dan vijftig werknemers activiteiten zoals fitness en sportevenementen verzorgt. Inmiddels doen bedrijven nóg meer hun best.

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by