Coverstory Rabobank: Eén groot team

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2009

“We willen de rol van katalysator spelen”

Eén groot team

Tekst SOFIE FEST fotografie Gé hirdes

De Food en Agri teams van Rabobank Maashorst en Rabobank Venray hebben besloten om samen als één team verder te gaan. Met deze krachtenbundeling is er speciale aandacht voor de sector waaruit de bank oorspronkelijk is ontstaan. Door middel van onderzoeken, speciale fondsen en bemiddeling tussen verschillende ondernemers en instanties staan zij de bedrijven uit de primaire sector en verwante bedrijven in de regio bij op het gebied van groei en ontwikkeling. Ron Duijf van Rabobank Maashorst en René Verberk van Rabobank Venray geven tekst en uitleg.

“We redeneren vanuit onze klanten”, begint René Verberk, manager Food & Agri van het Food & Agri Team Maashorst-Venray. “We krijgen regelmatig te maken met topondernemers die vooruit willen en nieuwe kansen willen pakken. Het heeft vooral te maken met de ondernemersmentaliteit die hier in de Peel zit. Men is hier van oudsher gewend om hard te werken en een bestaan op te bouwen en die instelling vinden we terug in de ondernemers. Natuurlijk moeten wij als bank hierbij geen remmende factor zijn, maar hen juist stimuleren. Het is belangrijk om als bank op dit hoge ondernemersniveau mee te kunnen denken. Dit is ook de reden waarom Rabobank Maashorst en Rabobank Venray hebben besloten om hun Food & Agri teams samen te voegen tot één groot team. Dankzij de combinatie van kennis en ervaring van beide teams kunnen we gaan specialiseren en op hoog niveau mensen inzetten. Daarbij blijft een belangrijke functie van de bank het bij

elkaar brengen van ondernemers; partijen die elkaar anders wellicht mis waren gelopen.” Verberk benadrukt echter dat het leggen van de juiste contacten niet de enige activiteit van het team is. “We besteden ook aandacht aan specifieke producten, groei & innovatie, lening, kassenlease en vermogensversterkende constructies. Hiermee willen we snelgroeiende ondernemers die innovatief bezig zijn de ruimte geven om hun plannen te realiseren.” Ook worden ontwikkelingen binnen de tuinbouw en veehouderij, zoals het gebruik van aardwarmte bij kassen en de verwerking van afvalstoffen binnen de veehouderij op de voet gevolgd. “Wil je daarin voorop willen blijven lopen, dan zul je zelf ook op hoog

niveau moeten acteren. We willen de rol van katalysator spelen.” Zo kan de Rabobank met gebundelde krachten voorop blijven lopen en bijdrages leveren in de vorm van financiering en advisering. Collega manager Ron Duijf haalt als voorbeeld het project Lef aan. “Lef is het Limburgs Economisch versnellingsFonds. Het is een initiatief van de gezamenlijke Rabobanken in Limburg en heeft als taak om ondernemers in Limburg te helpen met innovaties binnen het bedrijf. Het kredietfonds kan worden ingezet om producten, concepten, procedés of diensten te ontwikkelen.”

Gecombineerd team

Maashorst en Venray zijn natuurlijk om logische redenen overgegaan tot een samenwerking op het gebied van Food en Agri. Duijf geeft toelichting: “We merken dat de ondernemersgeest en de cultuur van beide regio’s goed op elkaar aansluit. Bovendien lopen de netwerken door de beide regio’s heen. Het enige verschil is dat Venray meer op de veehouderij is georiënteerd, terwijl Maashorst overwegend bezig is met tuinbouw.” Binnen het gecombineerde team zelf zullen ook enkele veranderingen worden doorgevoerd. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat het aantal aandachtsgebieden per accountmanager wordt teruggebracht waardoor ze op een specialistisch niveau kunnen werken. De dienstverlening wordt namelijk steeds complexer. Het vergt van onze mensen meer kennis en kunde.” Verberk kan dit beamen: “Gespecialiseerd advies aan klanten behoeft een groot team. Bovendien kunnen we met de samenwerking van beide teams het netwerk uitbreiden. We gaan nu ruim duizend zakenrelaties bedienen vanuit een Food & Agri team.”

Regio met kansen

Duijf en Verberk zien veel kansen en mogelijkheden in hun regio. Duijf: “Noord Limburg is de tweede tuinbouwregio van Nederland. De regio onderscheidt zich door middel van diversiteit van sectoren. Voorbeelden hiervan zijn champignons, komkommer, paprika, tomaat, boomkwekerij, asperge en blauwe bessen. De veehouderij sectoren zijn eveneens ruim vertegenwoordigd. Twintig procent van de Nederlandse pluimveehouderij en een groot deel van de varkens bevinden zich in het Noord Limburgse werkgebied en ook de sector rundveehouderij is sterk vertegenwoordigd.” “We zijn een unieke regio in heel Nederland waarin alle sectoren en de diversiteit van de Agri-business aanwezig zijn”, vult Verberk aan. “Wij willen als twee lokale Food en Agri-banken hier uitgebreidere invulling aan geven. Door nu al een stap vooruit te zetten en verder te gaan specialiseren, zullen we op lange termijn onze klanten verder kunnen gaan faciliteren. We bedienen immers al 85 procent van de totale Food en Agrimarkt in de regio. Met deze samenwerking hebben we qua team genoeg omvang en kennis om deze ontwikkelingen optimaal te ondersteunen. Juist door als bank samen met die ondernemers nieuwe initiatieven te nemen, zorg je dat de ontwikkelingen in deze regio verder blijven doorgaan.” “De eerste stappen voor samenwerking zijn twee jaar geleden gezet. Wanneer je de ontwikkeling afzet tegen de landelijke cijfers, zie je dat beide banken op het gebied van Food en Agri bijna twee keer zo hard groeien als het landelijke niveau. Hier zit heel veel potentie”, vult Duijf aan.

Floriade

De ontwikkelingen rond de Floriade worden natuurlijk ook door beide teams nauwlettend gevolgd. “Dankzij de Floriade wordt de regio Noord Limburg veel beter op de internationale kaart gezet”, vertelt Duijf. “Het Floriadeterrein ligt tegen het Freshpark Venlo, de nieuwe tuinbouwgebieden en de industriegebieden aan. Bovendien ligt het Roergebied op een steenworp afstand. Deze mogelijkheden worden nog niet optimaal benut en de Floriade biedt de gelegenheid om deze beter op de kaart te zetten. Daar moet je als regio van profiteren.” Verberk haakt hier op in: “We zijn nu al regelmatig met klanten in gesprek om te kijken wat hun mogelijkheden op de Floriade zijn en leggen contacten met de directie van de wereldtentoonstelling. Neem nu de groep boomkwekers die samen wil kijken naar mogelijkheden van hun branche op de Floriade. Deze ondernemers weten dat ze gezamenlijk een grotere kans maken en wij helpen hen daarbij.” Duijf merkt echter op dat niet alleen de agrarische sector van de Floriade profiteert: “Je moet het wel veel breder trekken. Heel ondernemend Noord Limburg raakt in meerdere en mindere mate de Floriade.” De Rabobank is in ieder geval vastberaden om Noord Limburg tot volle bloei te brengen.

www.rabobank.nl/venray

www.rabobank.nl/maashorst

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by