Stratinno: Actieplannen voor de toekomst

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2009

Juist nu voorbereiden op economisch herstel

Actieplannen

voor de toekomst

Het woord STRATINNO is afgeleid van strategisch innoveren. Dat betekent volgens Gerard van Rijn, directeur van het bedrijf, op het juiste moment en met de juiste kennis en middelen investeren in die vernieuwingen welke binnen gestelde termijnen gewenst resultaat kunnen opleveren. “Onze ervaring is dat MKB-ondernemers in bedrijfsvoering voornamelijk de nadruk leggen op goed management, beheer van de huidige bedrijfsactiviteiten en op bieden van service aan klanten, maar veel minder op innovatie. Koersbepaling voor vernieuwingen is voor een onderneming geen gemakkelijk proces. Er moeten beslissingen genomen worden die nieuwe wegen voor het bedrijf mogelijk maken, maar die tegelijkertijd een aantal andere mogelijkheden uitsluiten”, legt Van Rijn uit. “STRATINNO ondersteunt sinds 2002 MKB-bedrijven bij het uitstippelen van de koers. Daarbij wordt door ons in eerste instantie uitgegaan van de huidige marktpositie van een onderneming. Aan de hand van interne en externe analyse worden de strategische opties vastgesteld en worden deze getoetst aan de visie van de onderneming. Nadat de gewenste marktpositie in kaart is gebracht, wordt in samenspraak met de bedrijfsleiding een concreet stappenplan opgesteld met bijbehorende planning van de benodigde activiteiten voor de korte en middellange termijn.”

Kostenbesparing

Van Rijn vervolgt zijn verhaal: “De huidige crisis noopt veel bedrijven tot kostenbesparingen. Niet alleen zichtbare, maar ook verborgen productiekosten moeten kritisch onder de loep worden genomen. Als eenmaal de koers voor kostenreductie is bepaald, willen ondernemers snel en duidelijk inzicht in het verloop hiervan hebben door actuele en vooral overzichtelijke informatie. STRATINNO ondersteunt bij het optimaliseren van de bedrijfsvoering door analyse en doelgerichte adviezen met betrekking tot de actuele kostenstructuur. Hierbij maken wij samen met de ondernemer gebruik van een effectief management-tool dat reeds in vele Nederlandse MKB-bedrijven met succes wordt toegepast.” Toch wil Van Rijn hier een kanttekening bij plaatsen: “Kostenbesparingen zijn in deze tijd zeer belangrijk, maar deze maatregelen mogen nooit zodanig zijn dat zij de vitaliteit van de onderneming aantasten, waardoor de weg naar toekomstmogelijkheden afgesneden wordt.”

Toekomstprognose

“Na de crisis zullen afwachtende bedrijven in hun concurrentiepositie achterop raken en een aantal zal zelfs verdwenen zijn”, voorspelt Van Rijn. “Wij zijn er van overtuigd dat MKB-bedrijven die zich gestructureerd op de nieuwe situatie hebben voorbereid, een beslissende voorsprong zullen opbouwen. De overheid geeft ons hierin gelijk door financiering van het programma ‘Strategisch Innoveren’. Dit is een grootschalig regionaal project met als doel stimulans geven aan vernieuwende concepten in het Limburgse bedrijfsleven. Het project wordt 100 procent gesubsidieerd door de overheid. Aan dit project kunnen 300 MKB-bedrijven uit Limburg deelnemen. Er zijn voor deelnemende bedrijven geen kosten aan verbonden. In drie maanden tijd hebben zich reeds meer dan 100 Limburgse MKB-bedrijven hiervoor aangemeld!”

www.stratinno.nl

Ondernemers in Midden- en Kleinbedrijf worden geconfronteerd met de gevolgen van de economische crisis. Het aantal opdrachten loopt terug, nieuwe projecten en investeringen bij klanten worden uitgesteld. Alle zeilen moeten nu worden bijgezet om de schade voor de onderneming zoveel mogelijk te beperken. STRATINNO ondersteunt MKB-bedrijven bij ontwikkelen van scenario’s en daaraan gerelateerde actieplannen voor de toekomst om kansen zo optimaal mogelijk te benutten.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by