Cabrio Tourtocht; een impressie

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2009

Avontuurlijk golfen

in Noord Tunesië

Tekst en foto’s: Toon van Winden

Al jarenlang is Tunesië een bekende golfbestemming die binnen drie uur vliegen bereikbaar is, een aanlokkelijk mediterraan klimaat kent en aantrekkelijk geprijsd is. Zeer veel golfliefhebbers reizen dan ook jaarlijks af naar dit zonnige land bepakt met een golfbag, die Tunisair zonder meerkosten mee vervoert.

Bijna al deze golfers strijken neer bij Sousse, Hammamet, Monastir en Port el Kantaoui. Op zich zijn de banen en de hotelvoorzieningen daar gemiddeld van goede kwaliteit, maar kunnen niet echt als exclusieve of avontuurlijke bestemming worden aangeduid. Dergelijke golfbestemmingen kent Tunesië echter wel degelijk. Zo is er enkele jaren geleden een volwaardige 18-holes golfbaan aangelegd midden in de woestijn bij de oasestad Tozeur. Voor avonturiers is deze plaats te bereiken via een tocht dwars door de woestijn, voor anderen eenvou-diger en sneller met een binnenlandse vlucht vanuit Tunis.

Golfcourse The Residence

Een nieuwe exclusieve golfbestemming is recent gecreëerd vlakbij de hoofdstad Tunis: Golfcourse The Residence. Deze golfbaan, een ontwerp van de Amerikaanse golfarchitect Robert Trent Jones II, is onderdeel van het hotelcomplex The Residence. Het complex behoort tot ‘The Leading Hotels of the World’–categorie. Het is een type hotel dat enerzijds groots en imposant is maar tegelijk een geraffineerd oog voor detail aan de dag legt. Zo is de vijver in de entreehal niet alleen met kaarsjes maar ook volop met rozenblaadjes gedecoreerd en heeft het hotel een huisgeur die op vele plaatsen terugkomt: de geur van sinasappelbloesem. Het geheel ligt aan de rand van het moderne Carthago, het Wassenaar van Tunesië kan men zeggen, de plaats waar de president resideert en ook veel diplomaten zijn gehuisvest. De golfbaan is gesitueerd aan de oever van een uitgestrekt zoutmeer dat een kleine open verbinding met de zee heeft, waardoor er (beperkte) getijden-

bewegingen op het meer zijn. Op de baan betekent dit dat er waterhindernissen zijn die met het getij droog vallen. Naast dit grote zoutmeer zijn er tussen de holes op de baan ook nog kleinere (zoet)waterpartijen. Kortom, aan water geen gebrek.

Paradijselijke aanblik

De baan is in zijn geheel omgeven door vrijstaande villa’s in Moors-Andalusische stijl. De huizen zijn niet eenvormig, maar hebben wel een zekere eenheid van stijl en de kleurstelling is binnen een vastgesteld gamma van kleuren tussen beige en bruin. Al met al vormt deze bebouwing een rustig en stijlvol decor voor de baan. Aan de tuinaanleg van deze villa’s werd op het moment dat ik de baan bespeelde nog gewerkt. Na voltooiing zal de omgeving verrijkt zijn met de nodige palmbomen en ander tropisch groen en zal de paradijselijke aanblik van de baan compleet zijn. In zo’n context is het bijna overbodig te spreken over de kwaliteit van de fairways en greens. Inderdaad, de bespeelbaarheid en het onderhoud van fairways, bunkers en greens laat niets te wensen over. Een leuk detail dat de speler gedurende de ronde soms laat glimlachen en later weer tot nadenken stemt, is de naamgeving van de holes. Alle holes worden met een emotie of geestesgesteldheid aangeduid. Zo heet hole 2 ‘Humility’ en dat blijkt een pittige Par 3 waarbij een waterhindernis en diverse bunkers in het spel komen. Hole 4 heet ‘Courage’ en kent een deels in het water geplaatste green die rechtstreeks over het water of –veilig- over land kan worden aangespeeld. Hole 13 is de meest eenvoudige hole en heet daarom ook ‘Humanity’. Het uitgekiende ontwerp van deze baan, de mooie panorama’s en de geboden kwaliteit maken een ronde hier tot een groot genoegen. Na afloop kan op een

ander tenslotte nog worden teruggeblikt in een ‘state of the art’-clubhuis, waarbij ook weer superlatieven passen. Vierduizend vierkante meter groot, voorzien van zwembad en uiteraard restaurant. Evenals in het hotel kan hier van vergadervoorzieningen gebruik gemaakt worden en zo kan desgewenst het nuttige met het aangename worden verenigd.

De Tabarka-course

Een andere (tot nu toe) minder bekende golfbestemming vindt men in het uiterste noordwesten van het land op ongeveer vijfentwintig kilometer van de Algerijnse grens bij het stadje Tabarka. De Tabarka-course ligt in de uitlopers van het Atlas-gebergte. Vanaf de hoofdstad Tunis ligt dit grofweg op 180 kilometer afstand, maar om daar per auto te komen is het verstandig om op drieëneenhalf tot vier uur reistijd te rekenen. Voor wie die tijd heeft, is deze reis zeker de moeite waard. Er zijn, zeker in de buurt van Tunis, nog stukken snelweg waar flink doorgereden kan worden. Maar allengs worden het meer wegen van het type route nationale en passeert men diverse dorpjes en stadjes. Buiten de bebouwde kom moet men herhaaldelijk inhouden vanwege kuddes met schapen, geiten en een enkele keer koeien op de weg. Zelfs van de grotere wegen is het de gewoonte dat de wegbermen worden ‘gemaaid’ door kuddes wollige viervoeters. Bij een stop onderweg merkt men dat de plaatselijke bevolking allervriendelijkst is, bepaald niet opdringerig en nagenoeg allemaal Franssprekend. Het is niet vanwege de grote drukte op de wegen of vanwege vele stops die men onderweg maakt dat de trip zo’n lange tijd vergt. Nee, het is eerder de landbouwdrukte in de vorm van het genoemde vee op de weg en langzame landbouwvoertuigen die de gang eruit halen en vooral de oplettende en attente rijstijl die men moet aanhouden om, soms onverwachte, gaten en kuilen in de weg te vermijden. Op zich allemaal goed te doen, mits men de snelheid aanpast en vermijdt in donker te rijden. Voor wie dit te avontuurlijk vindt of zoveel tijd niet heeft, is er een goed alternatief: Voor nog geen dertig euro boekt men een retourvlucht vanuit Tunis naar Tabarka en vliegt men in twintig minuten van vliegveld naar vliegveld.

Verborgen schat

Tabarka zelf blijkt een lieflijk vissersstadje aan de Mediterranée met enige toeristische capaciteit, tot nu toe voornamelijk benut door Italianen en Fransen. De golfbaan van Tabarka heeft het karakter van een verborgen schat of van een ongeslepen diamant. Over de hiervoor behandelde baan van The Residence schreef ik in superlatieven. Dat kan ik bij deze golfbaan niet doen, hoewel deze qua situering de eerstgenoemde makkelijk naar de kroon kan steken. De Tabarka-course ligt gedeeltelijk in een bos, deels tussen rotsen en in de duinen en bij een aantal holes aan de Middellandse Zee. De baan is volledig begroeid, er is hier geen sprake van jonge aanplant. De bossen zijn hier volwassen en het struikgewas is dicht en moeilijk toegankelijk. Dat is een lust voor het oog, maar heeft uiteraard ook een nadeel: wanneer de bal door een onverhoedse beweging buiten de fairway -bijvoorbeeld in dat struikgewas- belandt, moet hij vaak als verloren en bijna altijd als onspeelbaar worden beschouwd. Door het bergachtige landschap rondom Tabarka is de baan behoorlijk geaccidenteerd. Vaak betekent dit dat er blinde schoten geslagen moeten worden, niet alleen bij doglegs, ook bij rechte holes, omdat er dan vaak weer even een heuveltje ‘genomen’ moet worden. De holes bij zee zijn feitelijk het meest spectaculair als het gaat om panorama en vaak ook om te bespelen, omdat daar de zeewind zich nog behoorlijk in het spel kan mengen. Na afloop van de ronde kan men of op het terras of binnen in het traditionele sfeervolle clubhuis nog heerlijk nagenieten van een en ander. Hapjes en drankjes zijn hier

prima in orde; ze worden verzorgd vanuit het aangrenzende Tabarka Beach Hotel.

Zakelijk golfen

op een landgoed

Vijf jaar na oprichting is Golfbaan Landgoed Bleijenbeek te Afferden een golfbegrip. Diverse golfers komen vanuit heel Nederland naar de landelijk gelegen golfclub toe om in alle rust te kunnen genieten van het golfen in de prachtige natuur. Naast golfen op de 18 holes Championship Course, de 9 holes Par 3-4 baan, de 9 holes Pitch- en Puttbaan, de oefengreens en de driving range heeft Bleijenbeek echter nog veel meer te bieden voor de zakelijke markt.

“Hoewel Bleijenbeek pas vijf jaar bestaat, is het toch een heel volwassen baan”, vertelt Cleo Prudon, Sales & Events bij Golfbaan Landgoed Bleijenbeek trots. “Dit komt omdat de Nederlandse golfarchitect Gerard Jol de baan in de bestaande natuur heeft aangelegd.” Over het resultaat mag zeker gesproken worden. Golfers kunnen hier hun kunsten tonen tussen de loofbomen, waterpartijen, hoogteverschillen en rondom de kasteelruïne. Het ruime terras biedt een zeer fraai uitzicht over de golfbaan. “We horen regelmatig van spelers hoe mooi ze deze omgeving vinden”, bevestigt Prudon. “De gezelligheid en de gastvrijheid in combinatie met onze baan maakt dat gasten hier regelmatig terugkomen.”

Zakelijke mogelijkheden

Omdat golfen tegenwoordig steeds vaker wordt gecombineerd met zakelijke aangelegenheden, beschikt Golfbaan Landgoed Bleijenbeek over een eigen Businessclub. “Wanneer een onderneming lid wordt van onze Businessclub, staan daar veel voordelen tegenover”, legt Prudon uit. “Elk bedrijf krijgt dan speelrecht op naam voor één persoon en vijf greenfeevouchers per bedrijf. Ook mag er deel worden genomen aan de speciale businesswedstrijden die we zes keer per jaar organiseren. Leden mogen dan een gast meenemen. De wedstrijden laten we sponsoren door een businesslid. Het sponsorende bedrijf krijgt dan de kans om zichzelf te presenteren aan de andere businessleden en aan hun gasten.” Naast deze voordelen van een lidmaatschap mag elk lid ook per jaar vijf keer kosteloos gebruik maken van de vergaderzaal.

Profileren op de baan

Naast de mogelijkheid om tijdens een gesponsorde wedstrijd het eigen bedrijf extra te profileren, kunnen bedrijven ook op een andere manier de aandacht vragen van de spelers. Prudon geeft uitleg: “We hebben verschillende sponsorobjecten in de baan staan waar bedrijven hun naam aan kunnen koppelen. Zo kan bijvoorbeeld een hole worden voorzien van een bord met de naam van het bedrijf en wordt er een bijbehorend vlaggetje bij de hole geplaatst. Dit is een goede manier om meer naamsbekendheid te krijgen. Zowel recreanten als zakelijke gasten beginnen op de kleine baan en bovendien worden de banen veel belopen. Ook kan de bedrijfsnaam worden geplaatst op het mededelingenbord of de informatiezuil in de hal van het landhuis. Sponsors worden bovendien uitgenodigd voor de jaarlijkse sponsordag, een golfdag die wordt afgesloten met een feestelijk diner. Dankzij deze bijdragen kunnen we de baan onderhouden en het de gasten nog beter naar hun zin maken. En bovendien staat zo’n bord met de naam van je bedrijf gewoon heel mooi op de baan”, aldus Prudon.

Golfbanen

Cleo Prudon

Speciaal voor de lezers van Noord Limburg Business heeft Golfbaan Landgoed Bleijenbeek een speciale actie: een opleiding voor het halen van het GVB in drie dagen. Hiervoor betaalt u slechts 320 euro in plaats van 370 euro. Meer informatie over deze aanbieding en de golfbaan zelf is te vinden op www.golfenopeenlandgoed.nl.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by