Rühl Haegens Molenaar: Uitstel van betaling bij de Belastingdienst?

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2014

Belastingvrij schenken:

Uitstel van betaling bij de Belastingdienst??

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft recent de voorwaarden geschetst voor uitstel van betaling van belastingschulden.

Aanslag juist?

Een verzoek om uitstel komt pas aan de orde als duidelijk is dat een belastingaanslag juist is: controleer of laat controleren of die inderdaad op de juiste grondslag is vastgesteld.

Uitstelmogelijkheden

De tijdelijke uitstelregeling, die gold tijdens de crisis, is omgezet in een definitieve versoepeling. De Belastingdienst hanteert drie vormen van belastinguitstel: kortlopend, regulier en bijzonder uitstel.

Kortlopend uitstel kunt u krijgen voor een periode van maximaal 4 maanden. Een verzoek kan telefonisch worden gedaan en vergt geen nader onderzoek. Uiteraard zijn er wel voorwaarden verbonden aan deze vorm van uitstel:

- De openstaande belastingschuld mag in totaliteit niet hoger zijn dan €20.000;

- U hebt tijdig uitstel van betaling verzocht en nog geen dwangbevel gekregen;

- U hebt tijdig aangifte gedaan én;

- U hebt geen onbetaalde vergrijpboete openstaan (een dergelijke boete wordt opgelegd als u opzettelijk géén, een onjuiste of een onvolledige aangifte hebt gedaan).

Na het telefonisch verzoek ontvangt u binnen 5 werkdagen een schriftelijke bevestiging van het verleende uitstel.

Let op: als u twijfelt of de uitstelperiode van 4 maanden wel lang genoeg is, maak dan geen gebruik van deze vorm: na kortlopend uitstel komt u niet meer in aanmerking voor de twee andere vormen van uitstel!

De tweede vorm is regulier uitstel. U kunt dan voor een periode van maximaal 1 jaar uitstel van betaling krijgen. Een verzoek dient schriftelijk te geschieden. Uitstel wordt verleend indien u enige vorm van zekerheid kunt bieden: bankgarantie, hypotheek, pandrecht als voorbeeld. Zonder zekerheid wordt het verzoek afgewezen.

Tenslotte is het mogelijk bijzonder uitstel te krijgen. Zoals de term al zegt, moeten er dan bijzondere omstandigheden spelen. Ook hiervoor dient u een schriftelijk verzoek in. Uitstel kan dan verleend worden voor een periode langer dan 1 jaar en er kan worden afgeweken van de zekerheidseis. Een verzoek moet wel door een onafhankelijke deskundige onderbouwd zijn. Hieruit moet blijken dat:

- De onderneming bedrijfseconomisch gezond is;

- De betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn én;

- De voorgestelde aflossingen realistisch zijn.

Kortom: de ontvanger moet er vertrouwen in hebben dat de onderneming levensvatbaar is en in de toekomst aan zijn fiscale verplichtingen kan voldoen.

Aandachtspunten uitstel

Hiervoor heb ik de mogelijkheden van uitstel weergegeven. Er zijn echter drie aspecten die in dat kader zeker van belang zijn:

- U dient (belasting)rente te betalen over de openstaande belastingschuld. Indien er een mogelijkheid bestaat elders te lenen tegen een lager percentage is dat zeker te overwegen.

- Als u loonheffing en omzetbelasting te laat betaalt, dan worden er boetes opgelegd. De hoogte van de boetes varieert, maar naarmate langer gewacht wordt met een verzoek om uitstel, dan kunnen er ook nog boetes bijkomen voor aanmaningen en dwangbevelen!

- Als u bestuurder bent van een vennootschap, dan kunt u mogelijk als bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor de belastingschuld van de vennootschap. Om aansprakelijkheidsstelling te voorkomen, adviseer ik om in een dergelijke situatie altijd een melding van betalingsonmacht te doen (schriftelijk) bij de Belastingdienst. Dit verzoek moet apart worden ingediend, aangezien een verzoek om uitstel niet wordt aangemerkt als een melding betalingsonmacht.

Ik hoop dat u nooit met deze situaties te maken krijgt, maar mocht dat toch het geval zijn, dan weet u welke mogelijkheden en aandachtspunten dan aan de orde zijn.

www.rhmweb.nl, info@rhmweb.nl, 0478-584333

belastingadvies

Mr. F.G.P.A. (Fer) Verbeek FB

vennoot bij Rühl Haegens Molenaar

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by