Venray in het nieuws

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2014

Op dinsdag 18 februari verrichtten vertegenwoordigers van Wonen Limburg, gemeente Venray en provincie Limburg de officiële opening van de bouw van het Multifunctioneel Centrum (MFC) in Brukske. Over ruim een jaar nemen de gebruikers (school, kinderopvang, wijkcentrum, peuterspeelzaal, sporters, jeugdgezondheidszorg, jongeren en de buurtwinkel van Wonen Limburg) hun intrek in wat het kloppend hart van de wijk wordt. De gebruikers dachten overigens zelf intensief mee over het MFC en de mogelijkheden die het gebouw hen straks biedt. In het ontwerp staan hun eisen en wensen voor het gebouw. Het MFC wordt een ontmoetingsplaats voor de wijk, een plek voor sociale activiteiten, sport en cultuur.

Officiële start bouw MFC

Startmoment Maasgaard met de Lollebeek

Op vrijdagochtend 25 april vond het officiële startmoment uitvoering Maasgaard plaats met de werkzaamheden bij de Lollebeek in Castenray. De Lollebeek is een van de 13 projecten uit het uitvoeringsprogramma van de Maasgaard. De Maasgaard zorgt door bundeling van krachten van vier partijen voor verbetering van de buitengebieden van de gemeenten Horst aan de Maas en Venray op de aspecten water, natuur, landbouw en recreatie. Deze partijen zijn gemeente Horst aan de Maas, gemeente Venray, Provincie Limburg en Waterschap Peel en Maasvallei. Het doel van de Maasgaard is om met drie specifieke projecten in dit gebied de totale kwaliteit recreatief en ecologisch te verbeteren. Deze projecten zijn Castenrayse Vennen (inclusief Schaatsven), Lollebeek en Groote Molenbeek. De Lollebeek en Groote Molenbeek worden gefaseerd ontwikkeld. De Lollebeek wordt vanaf de A73 tot de monding in de Groote Molenbeek nabij de Diepeling heringericht. Eind 2014 worden de werkzaamheden opgeleverd. In 2015 staat de herinrichting gepland van de Groote Molenbeek, van de Tienrayseweg tot aan de spoorlijn Nijmegen-Venlo.

Winnaars Venrayse Ondernemersprijzen 2014

Donderdagavond 9 januari werden in de Schouwburg van Venray voor de 13e keer de Venrayse Ondernemersprijzen uitgereikt. De winnaars van dit jaar zijn Verhoeven Timmerfabriek (Loek Nelissen Prijs) en Dekkers Tweewielers (Rabobank Publieksprijs). Het thema voor dit jaar was ‘De ondernemer en succesvol teamwork’. Verhoeven Timmerfabriek is 76 jaar geleden opgericht als timmerwerkplaats en produceert betonmallen en prefab timmerwerk. De organisatie telt ongeveer 35 medewerkers. Verhoeven is onder andere verantwoordelijk voor de bekisting voor de verlengde Waalbrug in Nijmegen. Ook de opvallende geluidsschermen langs de A2 bij ’s-Hertogenbosch zijn een resultaat van de 34 mallen van Verhoeven Timmerfabriek. De meeste stemmen van de avond voor de Rabobank Publieksprijs gingen naar Dekkers Tweewielers uit Wanssum.

Een gemeente zit nooit stil en ook in Venray is er in 2014 veel gebeurd. Noord-Limburg Business zette een kleine greep van de gebeurtenissen uit het afgelopen jaar op een rij.

Venray in het nieuws

Venray heeft als 42e gemeente in Nederland de titel ‘Fairtrade Gemeente’ ontvangen. Op 10 mei, wereldwijd Fairtradedag, nam burgemeester Hans Gilissen de titel in ontvangst. Ook werd de Eerlijke Winkelroute Venray gelanceerd en heropende de Wereldwinkel op een nieuwe locatie in het centrum. Onder het winkelend publiek werden tassen met fairtrade artikelen verloot. Fairtrade Gemeente staat voor een gemeente waarin veel aandacht is voor het gebruik en de verkoop van fairtrade producten. Om Fairtrade Gemeente te worden moet worden voldaan aan een aantal criteria die afhankelijk zijn van het aantal inwoners. Het initiatief om van Venray een Fairtrade Gemeente te maken, is afkomstig van het Mondiaal Platform Venray (MPV). Om deze werkgroep heen is een platform opgericht dat bestaat uit circa dertig mensen uit uiteenlopende geledingen van de Venrayse samenleving.

Venray Fairtrade Gemeente

In juni is de regio Venlo-Venray wederom uitgeroepen tot de belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. Venlo-Venray heeft de nummer 1 positie te danken aan een panel van 25 experts dat deze regio veruit de meeste punten gaf. Venlo-Venray heeft dit jaar op in totaal vier van de zes criteria - op basis waarvan de logistieke hotspotranking tot stand komt - de meeste punten gescoord. De regio kreeg van het expertpanel de meeste punten op de criteria: aanwezigheid infrastructuur, bereikbaarheid logistieke knooppunten, beschikbaarheid grond en panden en medewerking overheid en gemeenten. Sinds de officiële start van deze verkiezing in 2005 ging de jaarlijkse strijd om de felbegeerde nummer 1

positie veelal tussen Venlo-Venray en West-Brabant. Venlo-Venray is met zeven

overwinningen onbetwiste recordhouder wat betreft het aantal nummer 1

klasseringen.

Wederom belangrijkste logistieke hotspot van Nederland

Met een verschil van 12.000 punten won de gemeente Venray de Citybattle Valkenburg-Venray. In aanwezigheid van de burgemeesters van Valkenburg Martin Eurlings en Hans Gilissen werd donderdag 5 juni de winnaar bekend gemaakt. De Citybattle werd 1 maand lang op Facebook gespeeld. Inwoners van Valkenburg en Venray konden foto’s plaatsen, liken en delen en op deze manier punten verdienen voor de eigen gemeente. Er zijn in totaal meer dan 12.000 foto’s geplaatst, er waren meer dan 1 miljoen likes en de foto’s zijn 56.000 keer gedeeld.

Gemeente Venray wint de allereerste Citybattle

De wethouders Jan Loonen en Ike Busser gaven samen met gedeputeerde Patrick van der Broeck op 22 augustus het startschot voor de revitalisering van de haven Wanssum. De aannemer start met het eerste deel van deze klus, de aanleg van 340 meter damwand aan de oostkant van de haven. De damwand is het eerste zichtbare grote werk in Wanssum in het kader van de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Het werk kost 3,8 miljoen euro en wordt uitgevoerd door aannemerscombinatie Schreuder en Van Halsteren Infra, bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit soort klussen. Het project Revitalisering Haven Wanssum ontvangt ruim 2,9 miljoen euro subsidie uit OP-Zuid, afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Rijk en de provincie Limburg. De gemeente Venray is opdrachtgever en draagt 900.000 euro bij.

340 Meter nieuwe damwand voor haven Wanssum

Op dinsdag 7 oktober is tijdens de consumentenbeurs Hiltho op ludieke wijze de nieuwe website van Venray Bloeit onthuld. Op het drukke horecaplein in het Venray Bloeit Paviljoen drukten leden van de stuurgroep Venray Bloeit op de verlossende rode knop en was de nieuwe website in de lucht. De onthulling is ook de aftrap voor de Venray Bloeit campagne. Venray Bloeit is een samenwerking tussen diverse partijen in de gemeente Venray. Partijen die financieel bijdragen zijn: Rijk van Venray, Venray Centraal,

gemeente Venray, Woontafel, Suyderland en de Rabobank Horst-Venray. Doel is inwoners stimuleren om actief bij te dragen aan een levendig Venray zodat het er prettig wonen, werken en verblijven is.

Nieuwe website venraybloeit.nl op Hiltho onthuld

Nieuwe straat op Oostrums bedrijventerrein

De gemeente Venray legt een verbindingsweg aan tussen de Vennenweg en de Sparrendreef in Oostrum. Door de verbindingsweg wordt het bedrijventerrein beter ontsloten en kunnen nieuwe bedrijven zich vestigen. De verbindingsweg gaat Vennendreef heten. Het college besloot verder de straat De Drie Kroonen in te trekken. Deze is vastgesteld in 2005 in het plan Gouden Leeuw. Door de komst van Albert Heijn op die locatie wordt deze straat nooit aangelegd. Verder wordt een gedeelte van de Oude Oostrumseweg ingetrokken en verandert in Julianasingel. Het gaat om het stukje van de scherpe bocht in de Julianasingel tot het kruispunt Patersstraat, Leunseweg, Paterslaan. Dit stukje is na de renovatie van de Oude Oostrumseweg in de praktijk al Julianasingel, maar draagt nog de oude naam.

Samen sterk in preventie

Op woensdag 24 september hebben de GGD Limburg-Noord en Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg de samenwerkingsovereenkomst ‘Kwetsbare burgers, sterke oplossingen’ getekend. De organisaties hebben een gedeelde visie op het gebied van preventie en openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ). OGGZ omvat preventieve zorg voor de gehele bevolking en risicogroepen, zorg voor kwetsbare personen. Met de nieuwe meerjarige samenwerkingsafspraken willen de organisaties komen tot betere oplossingen voor de problemen van en rondom kwetsbare burgers door effectief gebruik te maken van elkaars kennis en capaciteiten. De onderwerpen voor samenwerking richten zich op thema’s die voortkomen uit het landelijke preventiebeleid, het meerjarenbeleidsplan publieke gezondheid 2013-2016 en het regionaal OGGZ-beleid en de jeugdgezondheidszorg. De samenwerking heeft betrekking op screening, interventies, monitoring en expertise-ontwikkeling.

Op donderdag 4 december is officieel het startsein gegeven aan het nieuwbouwproject van Inalfa in Venray. Dankzij de intensieve samenwerking tussen gedeputeerde Twan Beurskens (Provincie Limburg), het LIOF en de gemeente Venray is het mede mogelijk gebleken dat Inalfa in Venray en dus in de Provincie Limburg kan blijven. Samen zijn ze erin geslaagd om een win-win situatie te creëren: Inalfa houdt hersens in Venray en Limburg behoudt een parel van een bedrijf. Het evenement op De Hulst II werd bijgewoond door genodigden van de provincie, het LIOF, de Gemeente Venray, de Chinese ambassadeur, Inalfa management en andere nauw betrokkenen en kende een informele gemoedelijke sfeer. Het nieuwe kantorencomplex wordt een krachtig architectonisch zilverkleurig gebouw met een gestroomlijnde vormgeving. Daarvoor heeft de architect zich laten inspireren door de vormgeving van auto’s, voornamelijk de grill, motorkap en het lijnenspel van de gehele auto. En zoals bij een auto ook het geval is, prijkt ook hier het Inalfa logo centraal op de voorzijde.

Start Nieuwbouw Inalfa een feit

Dit jaar reikte de gemeente Venray in juni voor de vijfde keer de Architectuurprijs ARK uit, die voor het eerst uit een vakprijs en een publieksprijs bestond. De vakjury riep het zeer geslaagde ontwerp van de sportaccommodatie De Meulenbèèk uit tot de winnaar van de vijfde architectuurprijs van Venray. Het project is ontworpen door Novares architecten en constructeurs uit Gennep en speelt op een goede wijze in op de wensen van de verschillende gebruikers en de bijzondere ligging in het landschap. Het evenzeer geslaagde ontwerp van de showroom van Garagebedrijf Francken werd door de publieksjury uitgeroepen tot de winnaar. Het project dat mc-architecten bv uit Leunen ontwierp laat zien dat ook in een dorpse omgeving een bedrijf zich kan ontwikkelen. Voor de vijfde Venrayse architectuurprijs nomineerde het Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) projecten die in 2013 in het oog sprongen. Het publiek én een onafhankelijke vakjury bestudeerden de projecten en kozen de uiteindelijke winnaars. De gemeente en het ARK willen met de architectuurprijs mensen inspireren om met hun woonomgeving aan de slag te gaan.

Architectuurprijs Venray voor De Meulenbèèk

en Showroom Garagebedrijf Francken

Eerste editie Venrayse Singelloop

Op zondag 5 oktober beleefde Venray een nieuw hardloopevenement: de Venrayse Singelloop. Het Schouwburgplein was start- en finishplaats. Kinderen tot 12 jaar renden ’s ochtends één of twee rondjes door de winkelstraten en om 12.15 uur was de start van de 5 en 10 kilometer-Singelloop. De organisatie bestaande uit vier initiatiefrijke Venraynaren werd verrast door het groot aantal inschrijvingen voor de Singelloop: 750 deelnemers. Naast individuele inschrijvingen deden ook ruim 20 bedrijfsteams mee. Het goede doel, het Jeugdsportfonds, ontving van de organisatie een cheque van 3.000 euro.

Woensdag 10 december was in Oirlo de officiële kick off van het jongeren werk- en leertraject ‘Team Totaal Onderhoud Werkt!’. Binnen de Arbeidsmarktregio Noord-Limburg committeerden zich zeven ondernemers, gemeente Venlo en Venray, UWV en CITAVERDE aan het project ‘Team Totaal onderhoud Werkt!’ (tTO Werkt!). De regionale projectpartners bundelden hun kennis en expertise om met de kracht van de regio totaal 24 jongeren (met afstand tot de arbeidsmarkt) hun talenten te laten ontdekken en werknemersvaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast nemen de jongeren deel aan een BBL-opleiding mbo-niveau 1 bij CITAVERDE Bedrijfsopleidingen. Bij goed gevolg sluiten ze het jaar af met een mbo-1 diploma en zijn ze klaar voor duurzaam werk. Deelnemende bedrijven tTO Werkbedrijf zijn: De Aanpak Bouwservice, NLW, Elektro van Goch Top Support Dakwerken, Price Cleaning, Installatiebedrijf De Bruyn, Gerard Reijnders Schilderwerken (GRS). De bedrijven lenen zich bij uitstek voor een brede beroepsoriëntatie gedurende de multidisciplinaire werk & leerroute voor totaalservice onderhoud en renovatie van riool tot dak.

Kick off jongeren werk- en leertraject

'Team Totaal Onderhoud Werkt!'

Op maandag 15 december tekenden 109 arbeidsmigranten samen met hun burgemeester een participatieverklaring. Tijdens deze feestelijke gelegenheid sloten ze een reeks kennismakingsbijeenkomsten af waarbij zij kennismaakten met de Nederlandse samenleving en. De pilot bestond uit drie bijeenkomsten over de verschillen tussen Polen en Nederland, normen en waarden van de Nederlandse samenleving, rechten en plichten van arbeidsmigranten en taalcursussen. Daarnaast was er een grote informatiebeurs waar allerlei instanties, organisaties en verenigingen specifieke vragen beantwoordden. De pilot is in samenwerking met welzijnsorganisaties Vorkmeer en Synthese, belangenorganisatie Viva Polonia, stichting Arka en de Poolse adviesraad georganiseerd. De regio Noord-Limburg is een van de negen regio’s in Nederland waar gemeenten met partijen samenwerken als het gaat om een integrale aanpak rondom arbeidsmigranten.

Arbeidsmigranten tekenen participatieverklaring in Noord-Limburg

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by