Mbo-opleiding procestechniek: Pure noodzaak voor MKB

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2016

Mbo-opleiding procestechniek

Pure noodzaak voor MKB in Midden- en Noord-Limburg

Gilde Opleidingen gaat op nadrukkelijk verzoek van de bedrijven in september 2016 van start met de mbo-opleiding procestechniek en maintenance. De regio Midden- en Noord-Limburg met veel gevarieerde MKB-bedrijven kent een grote natuurlijke uitstroom van operators en technicians, die vervangen moeten worden door jonge gediplomeerde talenten. Dit is een must voor het behoud van de maak-industrie voor Midden- en Noord-Limburg.

De Provincie onderkent de noodzaak en financiert de opstart van de noodzakelijke vmbo/mbo-opleiding procestechniek en maintenance. Deze wordt structureel ingebed in de Techniekketen Midden- en Noord-Limburg, waardoor procestechniek en maintenance geborgd wordt in het reguliere basis/vo/mbo/hbo-onderwijs. In deze werken Gilde Opleidingen, vo-scholen, overheid en bedrijfsleven nauw samen.

Aan het woord de hoofdrolspelers van dit initiatief: Guus Cox, operations-manager van Océ en bestuurslid van Procestechniek & Maintenance Limburg (37 lidbedrijven) en Tjeu van de Laar, directeur Techniek van Gilde Opleidingen. Guus Cox: “Het is vijf voor twaalf. De gemiddelde leeftijd van de Océ operators, ik denk dat dit vergelijkbaar is met andere bedrijven, is circa 55 jaar. Door de vergrijzing krijgen de bedrijven in Midden- en Noord-Limburg een groot tekort aan operators. Reken maar uit. Ongeveer 3000 operator-banen met een jaarlijks verloop van 3 tot 4 % vraagt zeker 100 nieuwe medewerkers per jaar. En dit elk jaar opnieuw. De uitzendorganisaties leveren wel ‘handjes’, maar niet de kwaliteit die de bedrijven vragen. Het is dus 100% noodzakelijk voor de bedrijven dat in Midden- en Noord-Limburg een opleiding BOL-procestechniek en maintenance komt, willen we de industrie hier op de kaart houden. Wanneer in 2016 gestart wordt met de opleiding zullen deze jonge talenten over drie jaar hun diploma hebben en via een bedrijfsspecifieke opleiding twee jaar later pas vakvolwassen zijn. Dus deze inspanning is gericht op de lange termijn en lost het kortetermijn probleem zeker niet op.”

Met het nodige respect wordt gekeken naar Zuid-Limburg, een regio waar de structuur van de bedrijven anders is, veelal chemie-georiënteerd. Hier is samen met het Samenwerkend Techniekcollege (Arcus College en Leeuwenborgh) en de PML bedrijven een procestechniek-opleiding in Heerlen gerealiseerd met in totaal 300 leerlingen en een maintenance-opleiding in Sittard met meer dan 100 leerlingen.

Kartrekker

Een analyse heeft geleerd dat het ROC in de regio kartrekker en leading dient te zijn. Gilde Opleidingen heeft deze uitdaging in goed overleg met de collega ROC’s opgepakt en gaat nog een stap verder door dit structureel in te bedden in de Techniekketen Midden- en Noord-Limburg.

Tjeu van de Laar: “Het heeft geen zin om losse projecten uit te voeren, waar de samenhang niet duidelijk is en waardoor bedrijven door de vele goedbedoelde initiatieven ‘door de bomen het bos niet meer zien.’ Gilde Opleidingen wil niet opleiden voor werkeloosheid en dat betekent dat bedrijven vooraleerst hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dus als sector zijnde een carrière-startzekerheid aanbieden, de noodzakelijke stageplekken invullen en hun ‘gezicht’ laten zien door gastlessen te verzorgen, enzovoort. Geen vrijblijvende samenwerking. Gilde Opleidingen gaat samen met de vmbo-voorloperscholen Het Kwadrant Weert, BC Broekhin Swalmen, College Den Hulster Venlo en Het Bouwens Panningen de vmbo/mbo-leerlijn procestechniek en maintenance uitvoeren. Deze leerlijn wordt gebouwd rondom de fysieke miniplant die op alle vier de voorloperscholen gerealiseerd wordt. Dat betekent dat procestechniek en maintenance wordt ingevuld op deze vmbo-scholen door vakbekwame docenten, uniek voor Nederland. Voor de plaatsing van de miniplants, het schrijven van lesmateriaal en het scholen van de vmbo-docenten heeft de Provincie een financiering van € 300.000,- toegezegd.

“Een gouden kans voor het bedrijfsleven”, concludeert Guus Cox enthousiast. “Op deze wijze wordt procestechniek en maintenance onderdeel van het vmbo en mbo curriculum en leidt Gilde Opleidingen de talenten op tot general opgeleide operators en maintenance technicians. Daardoor zijn grote investeringen in bedrijfsscholen met langdurige BBL-trajecten niet meer nodig en kunnen bedrijven zich richten op het bedrijfsspecifiek scholen van afgestudeerden en het bijscholen van zittend personeel.”

Adoptiebedrijf

“Daarmee zijn we er nog niet”, merkt Tjeu van de Laar kritisch op. “September 2016 starten met één klas procestechniek bij Gilde Opleidingen Roermond en één klas maintenance op de locatie Venlo betekent extra acties voor de huidige vierdejaars vmbo-leerlingen.” Op zijn advies hebben PML en andere bedrijven zich als ‘adoptiebedrijf’ aangesloten bij de vier vmbo-voorloperscholen. PML organiseert op deze vier scholen voor in totaal meer dan 300 geïnteresseerde leerlingen een les ‘operator en maintenance technician voor de klas’ met aansluitend een bedrijfsbezoek samen met hun ouders en docenten bij respectievelijk Océ, Trespa, Akatherm, Nyrstar Budel en Thielco. Geïnteresseerde leerlingen worden thuis bezocht of krijgen een infoavond bij Gilde Opleidingen aangeboden om hen te binden aan de opleiding.

Zowel Guus Cox als Tjeu van de Laar merken dat de PML lidbedrijven net als de directieleden en docenten van de vmbo-voorloperscholen en het bestuur van Gilde Opleidingen enthousiast reageren op deze structurele aanpak en hun volledige medewerking hieraan verlenen. Ze zien 2016 dan ook met vertrouwen tegemoet met een opleiding procestechniek en maintenance die weer terug is in een regio vol met MKB-procesindustrie op het gebied van chemie, food, kunststof en maakindustrie.

Interesse

Kent u een jongere die interesse heeft in een wereldbaan als operator of maintenance technician, attendeer hem of haar dan op de mogelijkheden van een bedrijfsbezoek, infogesprek of thuisbezoek. Ook nodigen wij u uit te participeren in de, voor de regio zo belangrijke, onderwijs-infrastructuur op het gebied van procestechniek en maintenance met ambitie tot het opleiden van de beste jonge afgestudeerde operators en technicians voor uw bedrijf. n

Ga hiervoor naar www.pmlimburg.nl

Techniek

Guus Cox

Tjeu van de Laar

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by