Voor u gelezen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2016

De Verdieping

De ondertitel, ‘Waarom bestuurders zouden moeten leren fietsen’, geeft wel aanleiding om verder te lezen: hij prikkelt immers de nieuwsgierigheid. Bij sommige hoofdstukken wordt een voorbeeld gegeven van een miskleun die vaak miljoenen euro’s heeft gekost. Oorzaak: slechte voorbereiding en sturing. De auteurs vergelijken besturen met fietsen: ‘bij elke pedaalslag, bij elke stuurbeweging pas je de planning aan en je komt doorgaans aan waar je wilt zijn.’ Persoonlijk moest ik bij het lezen hiervan denken aan het boek ‘Good as Gold’ van Joseph Heller: daarin spreekt de hoofdpersoon Bruce Gold op een gegeven moment de woorden: ‘Nothing succeeds as planned’. Met die uitspraak wekt hij zelfs de interesse van de president van de Verenigde Staten. Waarschijnlijk kunnen de auteurs van De Verdieping zich wel vinden in deze uitspraak. Ze hebben een leuk geschreven, handzaam boek samengesteld met voorbeelden hoe het wel, maar ook hoe het niet moet, dat besturen.

Titel: De Verdieping

Auteur: Jo van Engelen, Hans van Bommel

ISBN: 978-90-5940-844-9

Uitvoering: Gebonden, 96 pagina's

Prijs: € 19,95

Uitgeverij: Van Duuren Media, www.vanduurenmedia.nl

Tijd om op te staan!

Iedereen zou onderhand moeten weten dat roken slecht is voor je gezondheid, en de suggestie dat zitten even slecht voor je is, zorgde voor nogal wat ophef. Elke ergonoom zal je kunnen vertellen dat te veel en te lang zitten, en verkeerd zitten, inderdaad op de lange duur je gezondheid kan schaden. Met het boek: ‘Zitten is het nieuwe roken’ roept journaliste Katja de Bruin de lezer op, vaker staand te werken, dus zitten en staan af te wisselen. En dat is zonder meer een heel goede suggestie. Maar De Bruin beperkt zich niet tot dat zitten en staan, ze behandelt op een zeer leesbare en zelfs amusante manier veel aspecten van het kantoorleven. Zo wijdt ze een deel aan de geschiedenis van de bureaustoel, en noemt ze ook de beruchte ‘Suicide chair’ van Frank Lloyd Wright. Het boekje is een prettige behandeling van de fenomenen zitten en staan, en De Bruin haalt er veel voorbeelden bij die het lezen nog aangenamer maken. Natuurlijk passeren de deskbike en de loopband ook de revue, evenals menig wetenschapper en ervaringsdeskundige. Zo citeert ze Midas Dekkers, die geen goed woord over heeft voor de ‘zogenaamde ergonomen die in de jaren vijftig de kantoorefficiency hebben uitgevonden. Die hebben de ergonomische stoel bedacht, die erop gericht is om mensen alle inspanning te ontnemen.’ En zo gaat hij nog even door. Maar De Bruin haalt nog veel meer mensen aan, waardoor het boekje niet alleen leuk gevarieerd is, maar ook een bepaalde vorm van deskundigheid vertoont. Ofwel een fijne vorm van onderzoeksjournalistiek. Hiervoor geldt slechts één advies: lees dat boek!

Titel: Zitten is het nieuwe roken

Auteur: Katja de Bruin

Prijs: € 15,- inclusief btw

ISBN: 978 90 445 3694 2

Bestellen bij: Uitgeverij De Geus, www.degeus.nl

Tegenspraak

De ondertitel: ‘Hoe je beter wordt van dwarsliggers’, geeft het al aan: sta open voor kritiek, ook al is die misschien niet altijd even opbouwend. In menige organisatie wordt ruimte geboden voor kritiek, in de vorm van suggesties (ideeënbox) of van een ondernemingsraad of staf. In de praktijk wordt vaak wel kritiek geleverd, maar wordt daar weinig tot niets mee gedaan. Peter van Lonkhuyzen geeft in het boek aan, dat het toch wel nuttig kan zijn om enige kritiek aan te nemen, en er werkelijk ook iets mee te doen. Wat dat betreft is de quote van John C. Maxwell bij hoofdstuk 1 wel het meest veelzeggend: ‘A man must be big enough to admit his mistakes, smart enough to profit from them, and strong enough to correct them.’ Zeker interessant is het hoofdstuk Spoedcursus tegenspraak organiseren. Doe er uw voordeel mee, al is het maar door het instellen van een ‘sharpshooter’ trofee.

Titel: Tegenspraak

Auteur: Peter van Lonkhuyzen

Uitgeverij: Uitgeverij Haystack, www.haystack.nl

ISBN: 9789461261465

Uitvoering: Paperback en e-book

Omvang: 184 pagina's

Prijs: € 19,95

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by