Gilde Opleidingen start met de voor het MKB noodzakelijke opleiding procestechniek

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2016

ilde Opleidingen start met de voor het MKB noodzakelijke opleiding procestechniek


Gilde Opleidingen start september 2016 op nadrukkelijk verzoek van het bedrijfsleven in Noord- en Midden-Limburg met de mbo-opleiding procestechniek. Dit schooljaar is gestart met mbo-maintenance. In een bijeenkomst met bedrijven, Gilde Opleidingen en vmbo-scholen werden de eerste ‘boeien en binden’ resultaten, de opzet van de opleiding en de noodzaak van deze opleiding voor het MKB in Noord- en Midden-Limburg gepresenteerd.

Het auditorium van Océ-Technologies in Venlo liep donderdagmorgen 31 maart jl. vol met plant- en HR managers van bedrijven uit de chemie, food, kunststof en maakindustrie. Vanuit het onderwijs waren er directieleden, managers en docenten van Gilde Opleidingen en vmbo-scholen. De Provincie Limburg werd vertegenwoordigd door twee beleidsmedewerkers.

Op de presentatie prijkte het thema van deze morgen: “Mbo-opleiding procestechniek, pure noodzaak voor de maakindustrie in Noord- en Midden-Limburg”. Erik Schut, Manufacturing Manager van Océ-Technologies onderbouwde deze titel met een aantal cijfers. “Noord- en Midden-Limburg kent 150 bedrijven in de sector procestechniek en maintenance. Hier werken 3.000 operators en 1.000 maintenance technicians. Met een verloop van 3 à 4% alleen al door pensionering heeft deze regio jaarlijks rond de 100 nieuwe operators nodig. Een BOL-opleiding procestechniek, die jaarlijks een klas van 20-25 gediplomeerde operators aflevert, is dus een must voor het MKB in deze regio. De afgestudeerden moeten daarna nog twee jaar een bedrijfsgerichte training volgen bij het bedrijf waar ze gaan werken, voordat ze volledig inzetbaar zijn.

Op school behalen ze het ‘rijbewijs’ procestechniek, in het bedrijf leren ze het vak. Daarbij richten de innovatieve bedrijven in Noord- en Midden-Limburg zich op de chemie, food, kunststof en maakindustrie.” Via de formule van de Techniekketen Noord- en Midden-Limburg, waarbij studenten al op het vmbo les krijgen in procestechniek en maintenance rondom de zogenoemde miniplants, vindt de jaarlijkse structurele aanvoer van de eerstejaars BOL-procestechniek studenten plaats.

We gaan starten

Dit vormde de opstap naar de presentatie van Tjeu van de Laar, directeur Techniek Gilde Opleidingen. Hij vertelde dat Gilde Opleidingen per september 2016 start met een klas BOL-procestechniek en presenteerde vol trots de nieuwe docent Charles Kamphuis. Deze heeft naast de nodige onderwijskundige kwaliteiten vele jaren gewerkt in de procestechniek en kent de sector.

Voor de (mede)realisatie van procestechniek en maintenance Noord- en Midden-Limburg is er vanuit de Provincie Limburg een subsidie ter beschikking gesteld voor de periode oktober 2015 - september 2018. Deze subsidie is specifiek voor het plaatsen van miniplants procestechniek en maintenance op de vmbo-voorloperscholen Het Kwadrant/Weert, BC Broekhin/Swalmen, College Den Hulster/Venlo en Het Bouwens/Panningen. Tevens voor het uitwerken van curricula en lesstof voor de vmbo-scholen en BOL-procestechniek. En natuurlijk voor het scholen van de vmbo-docenten, die de vakken procestechniek en maintenance rondom de miniplants gaan doceren. Deze financiële ondersteuning helpt mee, dat in de toekomst procestechniek en maintenance onderdeel wordt van het vmbo-curriculum en studenten via doorgaande leerlijnen soepel kunnen doorstromen naar de BOL-opleidingen. De opleiding procestechniek wordt gegeven op de locatie van Gilde Opleidingen in Roermond. De studenten kunnen na een eerste gezamenlijke leerjaar, afhankelijk van de prestaties, in het tweede leerjaar doorstromen naar een operator drie of vier niveau. Er is bewust gekozen voor een combinatie, waarbij studenten op school een theoretische basis krijgen afgewisseld met stageperiodes, waar de studenten wekelijks drie dagen school en twee dagen stage hebben.

Boeien en binden

Om een klas procestechniek te kunnen starten, zijn dit schooljaar door de adoptiebedrijven en de vmbo-voorloperscholen meerdere initiatieven voor de vierdejaars vmbo studenten ondernomen. Paul Jessen, directeur Procestechniek & Maintenance Limburg (41 lidbedrijven) presenteert de gerealiseerde 'boeien en binden' acties aan de hand van sprekende foto’s. Op elk van de vier vmbo-voorloperscholen heeft een operator aan de vierdejaars-klassen een interactieve, tot de verbeelding sprekende les verzorgd over zijn werkdag en de voordelen van het beroep. Vervolgens zijn alle ouders en studenten uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek bij respectievelijk Océ-Technologies, Akatherm, Trespa International, Nyrstar Budel of Thielco Staalindustrie. De animo om een bedrijf in de regio te bezoeken was groot met in totaal 43 studenten, 59 ouders en 5 docenten. Geïnteresseerde studenten zijn doorverwezen naar Gilde Opleidingen en uitgenodigd voor een infoavond of Open Dag. Een intensief maatwerktraject waar zowel docenten als bedrijfsvertegenwoordigers enthousiast aan meegewerkt hebben.

Aan het slot van de bijeenkomst concluderen zowel bedrijven als onderwijs, dat structurele samenwerking in het traject van 'kiezen-leren-werken' noodzakelijk is om de BOL-opleiding procestechniek te realiseren en te continueren. Daarnaast ervaren bedrijven, dat het ook leuk is om jonge mensen samen met het onderwijs enthousiast te maken voor het procestechniek-vak. Dat dit enthousiasme aanstekelijk werkt, bewijst het gegeven dat zes nieuwe bedrijven zich aanmelden als adoptiebedrijf om samen met het onderwijs mbo procestechniek en maintenance in Noord- en Midden-Limburg op de kaart te zetten. n

INTERESSE

Kent u een jongere die interesse heeft in een baan als operator of maintenance technician, attendeer hem of haar dan op de mogelijkheden van een bedrijfsbezoek, infogesprek of thuisbezoek. Ook nodigen wij bedrijven uit te participeren in de voor de regio zo belangrijke onderwijs-infrastructuur met als ambitie het opleiden van de beste jonge afgestudeerde operators en technicians voor uw bedrijf. Ga hiervoor naar www.pmlimburg.nl

delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by