Rühl Haegens Molenaar over benchmarking: hoe komt u van het peloton in de kopgroep?

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2017

Benchmarking: hoe komt u van het peloton in de kopgroep?

Voor enkele branches voeren we jaarlijks een benchmark uit. De benchmark voor installateurs hebben we afgelopen maand uitgebracht, met enkele opmerkelijke resultaten.

De economie is in 2016 gegroeid met ruim 2%, de bouwproductie is gegroeid met ruim 7% en de omzet voor installateurs zelfs met 10%! En dat zien we ook terug in sterk gegroeide orderportefeuilles en prijzen die langzaam aan weer wat beter worden. Het is weer feest, of toch niet?

Het gemiddeld resultaat is slechts met 10% gestegen en 20% van de installatiebedrijven maakt nog verlies. We komen weer (veel) vakmensen tekort, de productie stagneert door tekorten en de faalkosten lijken weer te groeien. Of zoals een klant van mij onlangs zei: "Ik wou dat het weer crisis was". Veel bedrijven groeien wel qua omzet, maar het rendement blijft achter. Toch zijn er bedrijven die het wel lukt om beter te presteren; de kopgroep verdient 325% ten opzichte van het peloton, ? 100.000 of ? 325.000, een fors verschil. Én, dit doen ze al jarenlang, ook in de crisis.

Wat doen deze koplopers dan beter? Goede klanten, prima medewerkers, beheersen ze het proces optimaal, zijn ze goedkoper of juist uniek? Juist daarvoor kan benchmarking worden ingezet. En dan niet alleen de koude getallen vergelijken, maar vooral het achterhalen van het 'waarom'. Richt een benchmark-clubje of een studieclub op, kijk in de keuken van een ander bedrijf, spar met je (branche-)adviseur of accountant met als doel om te leren en beter te worden. Kijk naar buiten en ga niet zitten navelstaren, met succes als resultaat!

info@rhmweb.nl">info@rhmweb.nl - www.rhmweb.nl

Freddie de Vries, vennoot bij Rühl Haegens Molenaar
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by