LWV: belang van goede waterhuishouding wordt nog onderschat

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2017

Oproep aan ondernemers om bewuster met water om te gaan

Belang van goede waterhuishouding wordt nog onderschat

Waar water door het merendeel van de Limburgse werkgevers nog steeds beschouwd wordt als een 'commodity', een vanzelfsprekendheid in de bedrijfsvoering, komen er signalen dat dit onmisbare element in de toekomst wel eens een wat minder vanzelfsprekend karakter zou kunnen krijgen. Althans, dat is de mening van de bestuursleden, die namens de LWV deel uitmaken van het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg en het daaraan verbonden Waterschapsbedrijf Limburg. Zij roepen de LWV-leden dan ook op om mee te denken over slimme, duurzame en kostenefficiënte oplossingen voor het waterbeheer van de toekomst. Met de gevolgen van de klimaatverandering aan de horizon zal het immers niet alleen zaak zijn om waterverspilling zoveel mogelijk te voorkomen, maar ook wateroverlast door overstromingen en hoosbuien.

Meer bewustzijn

Ger Wagemans is mede namens de LWV/KvK bestuurslid en fractievoorzitter in het algemeen bestuur van Waterschap Limburg. In zijn voormalige functie als directeur van Chemelot was hij onder andere verantwoordelijk voor de totale waterhuishouding op het chemische bedrijventerrein in Geleen. "Uiteraard komt die expertise me nu goed van pas in deze bestuursfuncties. Ik merk in mijn contacten met LWV-leden dat water niet echt een topic is in de bedrijfsvoering. Het moet er altijd in voldoende mate zijn en verder betaal je de rekening voor zuiverings- en waterschapsheffingen. Punt. Er mag onder de LWV-leden best wel wat meer bewustzijn komen voor de waterhuishouding binnen hun bedrijf. En dan heb ik het niet alleen over de kostenaspecten, maar vooral over thema's als duurzaamheid en MVO. Want die thema's hebben ook steeds meer invloed op een verantwoorde waterhuishouding."

Wanneer de beschikbaarheid van water in de huidige vorm in de nabije toekomst geen vanzelfsprekendheid meer is, dan is zuinig watergebruik en terugwinning in de circulaire economie een strategische must, benadrukt Wagemans. "En dat geldt voor iedere onderneming op zijn eigen niveau, zo ook voor industrieterreinen. Plaats het dus op de agenda, dan kunnen wij het oppakken in de bestuursvergaderingen van het Waterschap."

Actueel thema

Het voorkomen van waterverspilling is zo'n actueel thema, dat steeds meer urgentie verdient, vindt Wagemans. "Smurfit Kappa Roermond Papier is een prima voorbeeld van wat je met een optimaal watergebruik allemaal kunt bereiken. Op het gebied van het voorkomen van waterverspilling vind ik de papierfabriek in Roermond een modelbedrijf. In navolging van dit bedrijf roep ik Limburgse bedrijven op na te denken hoe zij nog slimmer en efficiënter kunnen omgaan met de waterhuishouding. Met de klimaatverandering in ons achterhoofd wordt een optimaal watergebruik een steeds belangrijker thema in de toekomst, ook en met name voor bedrijven."

Bovendien zullen steeds meer bedrijven in de toekomst geconfronteerd worden met wateroverlast als gevolg van hoosbuien en overstromingen. Slimme, duurzame oplossingen waar alle partijen met elkaar samenwerken zijn dan vereist. Als goed voorbeeld van samenwerken tussen partijen noemt Wagemans de oplossing van de problematiek en verschillende belangen bij de bescherming van bedrijventerrein Willem Alexander in Roermond tegen hoge waterstanden in de Maas. "Wateroverlast is door de klimaatverandering ook een ander thema geworden dan voorheen. Bescherming vraagt andere zaken dan 'alleen dijken' en de "overheid regelt het maar". Door intensief overleg tussen de LWV, Waterschap en bedrijven op het betreffende terrein is er in het geval van industrieterrein Willem Alexander een optimale oplossing uit de bus gekomen, waarin alle betrokken partijen zich kunnen vinden. Een typisch voorbeeld van 1 + 1 = 3. Wij hebben als bestuursleden van het Waterschap er mede voor gezorgd dat er een goede balans tussen de belangen van alle partijen is gevonden."

Stem in kapittel

Lei Heldens zit ook namens de Limburgse bedrijven in het algemeen bestuur van zowel het Waterschap Limburg, als sinds kort het Waterschapsbedrijf Limburg. "Omdat de waterschapslasten in Limburg voor een substantieel deel, namelijk zo'n 35%, door het Limburgse bedrijfsleven worden opgebracht, is het logisch dat wij een stem in het kapittel hebben bij de besluitvorming."

Heldens benadrukt dat hij in beide bestuursfuncties op de eerste plaats lobbyt voor de belangen van het bedrijfsleven. "Belangenbehartiging van de LWV-leden staat voorop, maar uiteraard houden wij ook de belangen van de andere stakeholders in de gaten. Het is voor de Limburgse bedrijven de normaalste zaak dat zij beschikken over een ongestoorde en stabiele watervoorziening voor drink- en proceswater, maar ook over een goede waterhuishouding op bedrijventerreinen, zoals buffers en bluswater. Ook het afvoeren en zuiveren van al dat water ook op een verantwoorde, (kosten) efficiënte en duurzame manier is een vanzelfsprekendheid voor de bedrijven. Met name bij het zuiveren van de waterhuishouding heeft het Waterschapsbedrijf duidelijk de lead. Daar komt nogal wat bij kijken. Wanneer er zaken spelen, die invloed hebben op de bedrijfsvoering van de LWV-leden, kijken wij daar natuurlijk met extra aandacht naar. Daarnaast werkt het Waterschap graag samen met het bedrijfsleven op het gebied van innovaties en het vermarkten van deze innovaties. Het Waterschap staat dan ook open voor ideeën vanuit bedrijven op gebied van duurzaamheid om gezamenlijk verder te ontwikkelen."

Optimale oplossingen

Als fractie voor het Limburgse bedrijfsleven spelen Ger Wagemans en Lei Heldens in het algemeen bestuur, Michel Bouts in het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, en daaraan gekoppeld in de besturen van het Waterschapsbedrijf Limburg, een belangrijke rol in het aankaarten van belangrijke thema's die samenhangen met een goede waterhuishouding voor bedrijven. "Wij zijn goed ingevoerd in zowel de waterwereld alsook het bedrijfsleven. We kunnen derhalve een wezenlijke rol vervullen in het vinden van de 'optimale oplossing', in duidelijke interactie met het bedrijfsleven. Bij dezen doen wij dan ook een oproep aan de LWV-leden: laat van je horen, zodat we in afstemming met de LWV de juiste dingen goed kunnen doen."

Foto:
Lei Heldens
Ger Wagemans
Jos Meessen


Met raad en daad bijstaan

LWV-secretaris Jos Meessen staat de drie Waterschapsbestuurders in hun werkzaamheden bij "met raad en daad". "Wij vinden het uiteraard belangrijk dat de belangen van de LWV-leden in de bestuursvergaderingen van Waterschap Limburg en het Waterschapsbedrijf Limburg, goed vertegenwoordigd worden. Die lobbyfunctie moet niet onderschat worden."

Als portefeuillehouder water binnen de LWV voorziet Meessen de drie bestuurders dan ook regelmatig van alle relevante informatie over thema's die spelen rondom de waterhuishouding van bedrijven. "Bijvoorbeeld bij discussies over stoffen in het afvalwater, zoals onlangs de pyrazolen in de Maas. We zitten daar bovenop. De waterdiscussies gaan natuurlijk over veel meer onderwerpen dan alleen maar de tarieven. Het is zaak dat onze bestuurders dan goed beslagen ten ijs komen."

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by