Rühl Haegens Molenaar: Tablet, mobile telefoon en fiscus

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2013

Tablet, mobiele telefoon en fiscus

Werkgevers kunnen zonder fiscale gevolgen voor de loonheffing mobiele telefoons (formele omschrijving is communicatiemiddelen) ter beschikking stellen of verstrekken aan werknemers, als het zakelijk gebruik groter is dan 10%. In de praktijk zal normaal gesproken aan deze voorwaarde worden voldaan.

Bij computers en dergelijke is van een vrije verstrekking pas sprake indien het zakelijk gebruik groter is dan 90%. Dit laatste is in de praktijk echter moeilijk te bewijzen.

Fiscaal is dus van groot belang te bepalen of een tablet wordt aangemerkt als een telefoon of als computer! Begin dit jaar heeft een rechter bepaald dat een tablet niet gelijk gesteld kan worden met een telefoon. De uitspraak ligt in het verlengde van een besluit van de Staatssecretaris uit 2011, waarin is aangegeven welke criteria gelden voor een communicatiemiddel. Onder andere de schermgrootte van een tablet verhindert dat een tablet wordt aangemerkt als telefoon. Kortom: op basis hiervan werd ervan uitgegaan dat het verstrekken van een tablet nagenoeg altijd belast moest worden.

De staatssecretaris lijkt inmiddels toch een beetje in te keren: hij heeft recent aangegeven dat het ‘niet van deze tijd’ is dat de schermgrootte het onderscheid maakt tussen een telefoon en een computer. Hij lijkt aan te willen sluiten bij de beoordeling van de werkgever: als een tablet NOODZAKELIJK is voor het werk, dan worden de eisen versoepeld. De staatssecretaris noemt als voorbeelden: kamerleden, journalisten en vertegenwoordigers. De eis van 90% komt dan te vervallen. Gelijkschakeling met een telefoon is echter nog niet aan de orde.

Het noodzakelijkscriterium zal naar verwachting ook een rol gaan spelen bij de werkkostenregeling. De staatssecretaris heeft dit namelijk ter sprake gebracht bij het uitstel van de invoering van de werkkostenregeling! In de huidige werkkostenregeling gaat de verstrekking van een tablet ‘ten koste’ van de vrije ruimte. De verwachting is dat in de aangepaste werkkostenregeling vergoedingen of verstrekkingen die de werkgever noodzakelijk acht voor het werk, zonder meer onbelast kunnen geschieden. Of hiermee ook de hoogte van de vrije ruimte wordt aangepast, is nog niet zeker.

Door de invoering van het noodzakelijkheidscriterium lijken de mogelijkheden om een tablet belastingvrij te verstrekken verruimd te zijn. De werkgever zal echter goed moeten onderbouwen waarom het gebruik van een tablet noodzakelijk is voor een goede uitoefening van het werk van de werknemer. In deze economisch moeilijke tijden zal een werkgever zijn werknemer in de meeste gevallen slechts een tablet verstrekken indien deze ook echt nodig is voor de uitvoering van het werk en deze DUS normaal gesproken onbelast kunnen verstrekken.

www.rhmweb.nl

info@rhmweb.nl

belastingadvies

Mr. F.G.P.A. (Fer) Verbeek FB, Vennoot Rühl Haegens Molenaar accountants en adviseurs.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by