Column TRIAS: Land- en tuinbouw loont!

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2013

Tekort bouwgrond grote kavels

Bouwgrond voor bedrijven lijkt in overvloed beschikbaar te zijn, maar geschikte bouwgrond is lastig te vinden, vooral voor bedrijven uit de zwaardere milieucategorieën zoals industrie, productie en logistiek. Bouwgrond.nl, een initiatief van Ingenieursbureau Archicom en bouwconcern Dura Vermeer, komt tot deze constatering naar aanleiding van een onderzoek naar de beschikbaarheid van bedrijfskavels in de belangrijkste economische regio’s van Nederland. Op korte termijn publiceert Bouwgrond.nl haar onderzoek in twee afzonderlijke whitepapers. Het onderzoek is mede gehouden naar aanleiding van de Logistieke Kaart van Nederland 2013. Deze kaart, jaarlijks door Logistiek Magazine uitgegeven, bevat naast een ranking van de logistieke hotspots de uitkomsten van een onderzoek onder beleidsmakers en beslissers in de logistieke wereld. Volgens Bouwgrond.nl heeft Venlo de beste papieren om ook in de toekomst dé logistieke hotspot van Nederland te blijven en kan de stad ook op termijn haar logistiek toppositie behouden. Dit heeft alles te maken met het progressieve, regionaal afgestemde ontwikkelingsbeleid waarbij steeds voldoende kavels beschikbaar zijn. De provincie Limburg scoort sowieso hoog met het beschikbaar aanbod. Limburg steekt economisch zwaar in op logistieke bedrijvigheid. Het beleid van Limburg en haar gemeentes om vooral nieuwe bedrijfsterreinen uit te geven, heeft echter een drukkend effect op de grondprijzen en zal de haalbaarheid van de herstructurering van bestaande, verouderde bedrijfsterreinen bemoeilijken en de waardeontwikkeling van bestaand vastgoed ondermijnen. Omgekeerd speelt Limburg strategisch en slim in op de toenemende schaarste elders in Nederland. De conclusies van het onderzoek zijn gebaseerd op een unieke database van duizenden kavels en vormde de directe aanleiding voor Dura Vermeer en Archicom voor het ontwikkelen van een complete ‘online’ databank voor bedrijven in Nederland: www.bouwgrond.nl.

Regio Noord-Limburg presenteert

infra-ambities voor de toekomst

Het Regionaal Mobiliteitsoverleg (RMO) Noord-Limburg heeft samen met Ondernemend Limburg de infra-ambitie voor de regio opgesteld. In het stuk beschrijven de overlegpartners de grote infrastructurele projecten die de komende decennia nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van Noord-Limburg. Voorzitter Ike Busser van het RMO Noord-Limburg en Wim Weijnen, directeur van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) bieden 28 juni samen de infra-ambitie aan gedeputeerde Patrick van der Broeck aan. In de infra-ambitie heeft het RMO en Ondernemend Limburg zes majeure projecten opgenomen. In willekeurige volgorde zijn dat de verdubbeling en elektrificatie van de Maasspoorlijn (Roermond-Nijmegen), de aanleg van een intercityspoorlijn Eindhoven-Venlo-Düsseldorf (inclusief de verdubbeling van het spoor Kaldenkirchen-Dülken), verbreding van de A73 tussen Boxmeer en Nijmegen en de A67 bij Venlo, uitbreiding van de bargeterminal en de goederenhaven in Venlo en de realisatie van de railterminal Tradeport Noord.

De infra-ambitie is een visiedocument waarmee Noord-Limburgse stakeholders de boer op gaan om te lobbyen in Maastricht, Den Haag en Brussel. Aan het stuk hebben niet alleen de gemeenten in de regio meegewerkt, maar ook vertegenwoordigers van Ondernemend Limburg en het onderwijs.

column

Ron Coenen, Projectmanager TRIAS BV, ron@trias-subsidie.nl, 077-3560100

Land- en

tuinbouw loont!

Ook in deze bijdrage zoomen we in op subsidiekansen voor MKB’ers in de Agro & Foodsector.

Op woensdag 19 juni vond in de Villa Flora de aftrap plaats van de ambitienota en bijbehorend uitvoeringsprogramma: Limburgse Land- en Tuinbouw Loont. Binnen deze nota worden drie strategieën nagestreefd:

  • Voorlopersstrategie: binnen deze strategie worden innovatie, duurzame ontwikkelingen en investeringen, samenwerking en kennisdeling gestimuleerd.
  • Omgevingsstrategie: binnen deze strategie wordt aandacht besteed aan revitalisering van het buitengebied en ruimtelijke kwaliteit.
  • Maatschappelijke verankering: binnen deze strategie staan imago verbetering van de sector, het ontwikkelen van een gedragscode en het creëren van draagvlak centraal.

Het programma wordt uitgevoerd door Innovatiecentrum Greenport Venlo. Alle ondernemers uit de Agro & Foodsector, die ideeën hebben over innovatieve projecten die aansluiten bij één van de strategieën, kunnen met het Innovatiecentrum contact opnemen. Vervolgens zal er gekeken worden hoe het initiatief kan worden ondersteund, bijvoorbeeld door de inzet van kennis en kunde of het bijdragen aan netwerkvorming.

Ook bedrijven die een innovatiewens hebben, maar nog niet goed weten hoe ze dit vorm moeten geven, kunnen hiervoor met Innovatiecentrum Greenport Venlo contact opnemen.

Volg ons op website (www.trias-subsidie.nl) en linkedin

(www.linkedin.com/company/trias-bv) voor het laatste nieuws.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by