Rühl Haegens Molenaar: In- of uitlenen van arbeidskrachten: Let op!!

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2013

Doet u geen zaken met een “echt” uitzendbureau: lees dan toch verder!

In- of uitlenen van

arbeidskrachten: Let op!!

Op 1 juli 2012 is de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs gewijzigd: als u personeel ter beschikking stelt of uitleent tegen betaling moet u dit sinds die datum vermelden in het Handelsregister. Deze registratie is ook van belang voor diegene die personeel inhuurt of inleent.

Hoewel de wijziging met name is aangebracht om malafide uitzendondernemingen aan te pakken, gaat de wet veel verder: het betreft het “tegen vergoeding ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan een ander voor het onder diens toezicht en leiding, anders dan krachtens een met deze gesloten arbeidsovereenkomst, verrichten van arbeid”. Kortom: nagenoeg elke vorm van uitlenen wordt door de wijziging getrof­fen: zowel indien dit bedrijfsmatig gebeurt als incidenteel.

Om duidelijk te maken wat het belang van een juiste registratie voor BEIDE partijen is: de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) kan zowel de uitlener als de inlener die gebruikt maakt van een niet-geregistreerde “uitzendonderneming” forse boetes opleggen tot wel € 12.000 per werknemer (oplopend tot €36.000 per werknemer als er meer overtredingen worden geconstateerd).

Zoals hiervoor omschreven geldt de regeling ook buiten de directe uitzendbranche. Enkele voorbeelden:

- De zzp’er die via zijn BV werkt en in dat kader door zijn BV wordt uitgeleend;

- De onderneming die werknemers uitleent aan concullega’ s (tenzij de uitlening plaatsvindt tegen kostprijs en van zeer korte duur is)

- De DGA/consultant die zichzelf of zijn medewerkers inzet bij klanten.

Advies

Om te voorkomen dat u in de problemen kunt komen, adviseer ik de mogelijke uitlener in ieder geval een melding hiervan te doen bij de Kamer van Koophandel. De inlener adviseer ik om voordat ingeleend wordt, te controleren bij de Kamer van Koophandel of de uitlener is geregistreerd. Check tevens of het uitzendbureau gecertificeerd is door de Stichting Normering Arbeid (SNA): dit biedt meer zekerheid van betrouwbaarheid.

Inlenersaansprakelijkheid

Ook fiscaal kunt u te maken krijgen met aansprakelijkheden indien u zaken doet met uitleners in ruime zin: als inlener kunt u aansprakelijk gesteld worden voor de BTW en loonheffing die de uitlener niet heeft afgedragen aan de fiscus.

Het risico van aansprakelijkheid kunt u onder meer voorkomen door een deel van het factuurbedrag over te maken op een zogenaamde g-rekening. Dat is een geblokkeerde rekening van de uitlener, die deze alleen mag gebruiken voor betalingen van BTW en loonheffing.

In 2014 wordt het systeem van de g-rekening vervangen door een depotstelsel: deze omzetting gebeurt in de periode 1 juli 2014 tot 1 juli 2015. Uitzendorganisaties zonder SNA-certificering zijn verplicht hieraan deel te nemen. Als u inleent van een niet-gecertificeerd uitzendbureau, dan bent u verplicht om 35% van het factuurbedrag inclusief BTW op het depot te storten. Indien u dit niet doet, kunt u niet alleen aansprakelijk gesteld worden voor de niet betaalde belasting, maar de belastingdienst kan u ook nog eens een maximale boete opleggen van €7.800.

Advies

Ter voorkoming van aansprakelijkheid en boetes: betaal een deel van de factuur op de g-rekening en informeer tijdig bij de uitlener wanneer wordt overgestapt naar het depot.

www.rhmweb.nl, info@rhmweb.nl, 0478-584333

belastingadvies

Mr. F.G.P.A. (Fer) Verbeek FB

vennoot bij Rühl Haegens Molenaar

Of u nu op zoek bent naar een evenementen-, outdoor-, training- of vergaderlocatie of gewoon gezellig wilt lunchen met uw relatie: de regio Noord- Limburg heeft volop te bieden. Toplocaties liggen in de buurt, zijn makkelijk te vinden en zijn goed bereikbaar. Noord-Limburg Business laat u een overzicht zien van locaties die deze benodigde ingrediënten hebben om uw samenzijn iets extra te geven. Rust en ruimte worden in verschillende sferen geboden. Exclusiviteit en huiselijkheid zijn kernwoorden die in Noord-Limburg centraal staan. Dus altijd het perfecte decor voor uw evenement bij u in de buurt.

Toplocaties in Noord-Limburg

Brasserie Maasduinen & Café Lief

In deze bosrijke, ontspannen omgeving ligt Brasserie Maasduinen. De perfecte locatie voor uw zakelijke lunch en waar vergaderen in een relaxte sfeer gegarandeerd is. Naborrelen en netwerken in Café Lief maakt van uw dag een succes!

Route A73 afslag 17

Maalbekerweg 25

5951 NS Belfeld

T 077-4751782

E info@brasseriemaasduinen.nl

I www.brasseriemaasduinen.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by