Update: Venlo na de Floriade

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2013

Venlo na de Floriade

In november 2013 werd het onderzoek ‘Floriade 2012 in perspectief. Managen van verwachtingen, sturen van resultaten’ gepresenteerd. Uit dit onderzoek bleek dat deze Floriade om en nabij de 90 miljoen euro heeft gekost en dat de doelstelling om het wereldevenement te organiseren met een positief bedrijfsresultaat, met een tekort van 9 miljoen euro, helaas niet is gerealiseerd. In het onderzoek merkte commissie die het onderzoek heeft uitgevoerd op dat rond september 2012 de berichtgeving en de publieke opinie over de Floriade sterk de focus legde op dit negatieve resultaat, waardoor de andere hoofddoelen, namelijk het neerzetten van een geslaagde Wereldtentoonstelling en het promoten van Venlo als logistieke greenport en epicentrum van duurzaamheid, naar de achtergrond verdwenen.

In the picture

Na afloop van de Floriade heeft de Regio Venlo haar uiterste best gedaan om in the picture te blijven. In 2013 mocht zij zich een jaar lang Hoofdstad van de Smaak noemen. In het kader van dit evenement hebben er gedurende het hele jaar diverse activiteiten plaatsgevonden waarin traditionele, ambachtelijke, gezonde en duurzame voeding en streekproducten centraal stonden. Hoogtepunt was de Week van de Smaak zelf, waarvan de landelijke aftrap op 28 en 29 september plaatsvond op het Floriadeterrein in Venlo. Maar liefst 150 producenten en organisaties uit het land en twaalf deelnemende landen zoals Peru, Zuid-Korea, Oostenrijk, Turkije en Marokko presenteerden zich met hun producten, gerechten en smaakactiviteiten. Met dit soort initiatieven wil de Regio Venlo de toeristische aandacht voor de regio die dankzij de Floriade 2012 is gewekt, vasthouden en uitbreiden.

Ideeën met economisch effect

Een ander evenement dat plaatsvond op het Floriadeterrein was de uitreiking van de InnovAward 2013 op 21 november. Acht Limburgse ondernemers ontvingen deze prijs voor hun innovatieve idee. Deze ideeën zijn voortgekomen uit de business to business-bijeenkomsten van Limburg & Co, een initiatief van de Provincie Limburg en Development Company Greenport (DCGV) Venlo die tijdens de Floriade 2012 plaatsvonden. Uit 166 ideeën werden er 50 geselecteerd. Met behulp van een investeringsprogramma met een waarde tussen de 10 en 15 miljoen euro zijn deze concepten verder ontwikkeld met acht winnende ideeën als resultaat. Volgens de ‘Monitor economische effecten Floriade 2012’ van Buck Consultants International (BCI) zou hier een substantieel economisch effect (in termen van bruto regionaal product) van circa 100 tot 150 miljoen euro uit voort moeten komen.

Greenport Venlo als voorbeeld

Naast nieuwe ideeën zijn ook de economische betrekkingen met het buitenland aangehaald. Gedurende de tentoonstelling vonden er wekelijks twee of drie buitenlandse delegatiebezoeken plaats, die zich hebben vertaald in 57 handelsmissies. Als gevolg van deze gelegde contacten reizen er nog steeds internationale delegaties af naar Greenport Venlo, zijn de contacten met het Nederlandse diplomatieke netwerk verstevigd en zijn bedrijven uit de regio zelf ook betrokken bij inkomende en uitgaande handelsmissies. Zo heeft het bezoek van Qindao geleid tot een handelsmissie naar deze Chinese regio en is er een intentieovereenkomst met USR Networks, een groot metaal- en distributiebedrijf uit Qindao, getekend met betrekking tot vestiging in Venlo. Verder neemt Rusland Greenport Venlo als voorbeeld bij de ontwikkeling van de eigen voedselproductie, wat met name voor bedrijven uit de Regio Venlo gericht op agro-technologie en logistiek kansen biedt. Ook zijn er gesprekken gaande over de realisatie van een Chinees Business Center op Venlo GreenPark en een Turkish Business support Office in het Turks paviljoen op het Floriadeterrein, waarvoor in oktober 2013 een handelsdelegatie uit Peel en Maas aan bezoek aan Turkije heeft gebracht. Een aantal regionale bedrijven heeft zelfs dankzij deze handelsmissies hun export weten te bevorderen.

Band met de buren

Er vinden diverse handelsmissies van en naar het buitenland plaats, maar speciale aandacht is er ook voor buurland Duitsland. Specifiek zijn de banden tussen de Regio Venlo en regio Niederrhein verder verstevigd. In het kader van het door de regio geïnitieerde project ‘Region ohne Grenzen’ zijn er tijdens de Floriade 2012 diverse bijeenkomsten georganiseerd om ondernemers met elkaar in contact te brengen. Inmiddels hebben circa duizend Nederlandse en Duitse ondernemers een ‘community’ gevormd waar tot nu toe tientallen concrete samenwerkingsprojecten en ideeën tussen Duitse en Neder-landse partijen uit voort zijn gekomen. Ook op bestuursgebied heeft het nodige plaatsgevonden. De Agrobusiness Niederrhein heeft in samenwerking met de Landwirtschaftskammer en IHK het initiatief genomen voor de opzet van het project Agropole. Binnen dit project zullen grensoverschrijdende projecten worden ontwikkeld om de agribusiness te bevorderen. Ook op Europees niveau worden samenwerkingsverbanden gezocht. Het project “FoRWaRd” is gericht op het terugdringen en voorkomen van voedselverspilling met een verbinding naar voedselbanken. Partners in het project zijn naast Greenport Venlo (vanuit Nederland) ook Italië, Griekenland, Duitsland, Hongarije, Polen, Tsjechië en Litouwen.

Ruimtelijke kwaliteit

Met Venlo Green Park biedt Greenport Venlo een uniek businesspark met een hoge mate van ruimtelijke kwaliteit. Deze kwaliteit is mede te danken aan de ruimtelijke indeling die speciaal voor de komst van de Floriade 2012 is gerealiseerd. Ook de extra investeringen van 60 miljoen euro in de bouw van de Innovatoren en Villa Flora en de infrastructuur maken Venlo GreenPark extra aantrekkelijk als bedrijventerrein. De ontwikkeling van de Greenport Venlo Campus in samenwerking met provincie Limburg en Maastricht Universiteit moet dit verder bevorderen. Inmiddels heeft de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch in september 2013 een volwaardige vestiging in Venlo voor 750 studenten geopend waar de bachelor-opleidingen Bedrijfskunde & Agribusiness en Toegepaste Biologie kunnen worden gevolgd. In 2017 wordt dit rijtje aangevuld met Freshfood Design & lnnovation, International Food & Agribusiness en Milieukunde in een biobased economie. Ook Maastricht Universiteit biedt in Venlo al twee masteropleidingen aan en wil deze activiteiten in 2014 uitbreiden met een nieuwe, brede bacheloropleiding in Venlo.

Noodzakelijke follow-up

De Floriade 2012 heeft een aantal ontwikkelingen in de regio in een stroomversnelling gebracht. Het resultaat is een grotere internationale bekendheid voor Greenport Venlo, diverse initiatieven die uiteindelijk een impuls aan de regionale economie zullen geven, een nieuw en duurzaam bedrijventerrein en de verdere ontwikkeling van de Greenport Venlo Campus. Daarmee is de bakermat gelegd voor een gebied waar overheid, onderwijs en ondernemers met elkaar samen kunnen werken en nieuwe business uit binnen en buitenland aan kunnen trekken. Maar wat destijds al voor de ondernemers in de regio gold die hoopten dat de Floriade hen veel business zou brengen, geldt ook nu; het verzilveren van de kansen die er nu liggen, zal tijd en energie blijven vergen. Of zoals het onderzoek “Floriade 2012 in perspectief” zo mooi omschreven staat, verdient ‘datgene wat als diepte-investering is gezien en gedaan, een noodzakelijke follow-up en een gecoördineerde aanpak’.

De Floriade 2012 vond alweer meer dan een jaar geleden plaats, maar nog steeds is er veel over deze Wereldtentoonstelling te doen. De aandacht gaat met name uit naar het begrotingstekort, maar het verzilveren van de kansen die dankzij de Floriade zijn gecreëerd moet zeker niet uit het oog worden verloren.

Nieuwe Venlo App beschikbaar

Gebruikers van smartphones en tablets kunnen sinds februari 2013 gebruik maken van de nieuwe Venlo App. Met de App kan men onder andere direct een melding maken over de openbare ruimte, voorzien van foto en GPS-locatie. De gratis VenloApp biedt informatie over alle gemeentelijke diensten en producten, contactgegevens, openingstijden en informatie over bestuur en raad. Officiële bekendmakingen van bijvoorbeeld bouwvergunningen zijn in te zien. Deze zijn gekoppeld aan de GPS-locatie, zodat men specifiek kan zien of er in een bepaalde straat een vergunning is aangevraagd of verstrekt. Ook is een RSS feed toegevoegd, waarmee de gebruiker op de hoogte blijft van de nieuwsberichten op de gemeentelijke website. De Venlo App is gratis verkrijgbaar in de App Store en Google Play.

Start grootschalige vervanging openbare verlichting door led-verlichting

Wethouder Jos Teeuwen (Openbare Werken) gaf eind april het startsein voor het vervangen van alle bovengrondse openbare verlichting (OV) in de gemeente Venlo door led-verlichting. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk, omdat de huidige verlichting storingsgevoelig en niet energiezuinig is. Binnen drie jaar worden ongeveer 18.500 armaturen, ongeveer 75% van het volledige areaal, vervangen. De energiebesparing loopt door de vervanging op tot wel 43%. Daarnaast wordt de besparing in beheer en onderhoud, gebruikt om ook het ondergrondse OV-net te saneren. Door het verouderde OV-netwerk te vervangen door led-verlichting, wordt bespaard op kosten voor energie, beheer en onderhoud. Bijkomend voordeel is dat de energiebesparing ook resulteert in een verlaging van de CO² -uitstoot.

Venlo in het nieuws

Een gemeente zit nooit stil en ook in Venlo is er in 2013 veel gebeurd. Noord-Limburg Business zette een kleine greep van de gebeurtenissen uit het afgelopen jaar op een rij.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken provincies Limburg en Noord-Brabant

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bezochten 12 juni de provincie Limburg en de provincie Noord-Brabant. Beide bezoeken maakten deel uit van een reeks van twaalf bezoeken die de Koning en Koningin na de troonswisseling op aan alle provincies in Nederland brachten. Het koninklijk echtpaar bracht daarbij ook een bezoek aan Venlo, waar burgemeester Scholten aansloot voor een wandeling langs de Maasboulevard en een bezoek aan ‘smaakplein’ op de Oude Markt. De koning en koningin bezochten een ‘kookbattle’ waarin 7 jeugdteams uit de 7 gemeenten van de regio Venlo een eigen ‘smaakplein’ presenteerden met locale producten. Eenmaal op het bordes van het stadhuis gearriveerd, luisterde het echtpaar naar de muzikale afsluiting.  

Venlo beste logistieke hotspot van Europa

In juli werd Venlo uitgeroepen tot beste Europese logistieke hotspot. In de top drie liet Venlo Rotterdam en Antwerpen-Brussel achter zich. In een onderzoek vroeg vastgoedontwikkelaar Prologis 160 Europese gebruikers van distributiecentra naar hun waardering van 100 centra voor wat betreft nabijheid van klanten en leveranciers, beschikbaarheid van arbeidskrachten en flexibiliteit van de overheid, en beschikbaarheid van grond en opslagruimte, waarbij Venlo het beste uit de bus kwam. Ook werd gescoord op vastgoedkosten, kwaliteit van infrastructuur en van ondersteunende economische netwerken. Volgens het onderzoek is Venlo voor distributeurs de meest aantrekkelijke vestigingslocatie in Europa, maar zal in 2018 de concurrentie al beginnen in te lopen. In oktober is Trade Port Noord Venlo een samenwerking met Prologis aangegaan om de verdere ontwikkeling van logistiek vastgoed op bedrijvenpark Trade Port Noord Venlo te onderzoeken.

Opening Theater De Maaspoort

Op donderdag 29 augustus opende het geheel vernieuwde Theater de Maaspoort in Venlo officieel zijn deuren, na een jaren durende verbouwing. Het theater is uitgebreid met een tweede zaal die de naam Frans Boermanszaal heeft gekregen en is vernoemd naar één van de grootste Limburgse tekstdichters ooit. Ook is er een restaurant met buitenterras op de tweede verdieping gerealiseerd met uitzicht over de Maas en de Oude Markt. Tijdens de opening traden er meerdere artiesten op. Jack Poels en Tren van Enckevort van Rowwen Hèze onderwierpen de nieuwe zaal aan een akoestiektest, terwijl een van de meest trouwe Maaspoort-bezoekers, de 92-jarige mevrouw Waterborg uit Venlo, het gehele theater testte.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by