C2C ExpoLAB: Succesvol innoveren begint met de juiste mindset

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2014

Bas van de Westerlo is Cradle to Cradle gecertificeerd consultant bij het C2C ExpoLAB in Venlo, gespecialiseerd in de bebouwde omgeving.

Kenniscentrum

C2C ExpoLAB in Venlo is een kenniscentrum met gespecialiseerde adviseurs die samenwerken met overheden, architecten, projectontwikkelaars en onderwijsinstellingen om innovatie aan te jagen vanuit de visie van Cradle to Cradle. Het platform waarop de kennis wordt gedeeld, is het C2C-Centre. Dit is een investering in het C2C-BIZZ project. In het C2C-BIZZ project wordt gekeken hoe Cradle to Cradle kan worden vertaald in bestaande en nieuwe bedrijventerreinen. Het C2C-BIZZ project is een samenwerking van 11 Europese partners, wordt ondersteund door de Europese Unie en mede gefinancierd door het INTERREG IVB North West Europe programma. Bezoek nu ons digitaal platform via www.c2c-centre.com.

Succesvol innoveren begint met de juiste mindset

“Innoveren is mensenwerk. Organisaties die investeren in innovatie, investeren daarom allereerst in mensen.” Volgens Bas van de Westerlo, bouwkundig adviseur bij het C2C ExpoLAB in Venlo, is het hebben van de juiste mindset daarbij cruciaal. Het C2C ExpoLAB organiseert inspiratiesessies en trainingen om deze mindset te stimuleren en vorm te geven vanuit het gedachtegoed van Cradle to Cradle en circulaire economie.

Cradle to Cradle als

innovatieplatform

“Wat veel mensen niet weten, is dat Cradle to Cradle veel meer is dan alleen een model over het hergebruik van materialen. Het omvat bijvoorbeeld ook onderwerpen zoals gezondheid voor mens en milieu, biodiversiteit en het gebruik van duurzame energie. Bovendien maakt het een uitstekend

economisch model.”

Cradle to Cradle is volgens Van de Westerlo dan ook vooral een innovatieplatform voor kwaliteit en economische groei. “Het grote verschil met conventionele innovatiemodellen is dat het circulaire, Cradle to Cradle model zich richt op het vinden of ontwikkelen van positieve uitkomsten (meer goed doen) in plaats van het louter minimaliseren van negatieve uitkomsten (minder slecht doen). Cradle to Cradle gaat over oplossingen.”

Trainingsessies en

workshops

Het creëren van de juiste mindset vereist volgens Van de Westerlo een ‘paradigm shift’ in denkwijze. Het C2C ExpoLAB heeft hiervoor speciale trainingsessies en workshops ontwikkeld, die zich na een algemene introductie over Cradle to Cradle vooral richten op de praktijk. “Mensen willen weten hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan met Cradle to Cradle. Doordat we aan het eind van de workshop een Cradle to Cradle roadmap opstellen, kunnen deelnemers in feite de volgende dag al van start.”

Resultaat

Het C2C ExpoLAB werkt onder andere nauw samen met de gemeente Venlo. Middels periodieke training sessies heeft het C2C ExpoLAB bijvoorbeeld ondersteund bij het integreren van de Cradle to Cradle principes in het overheidsbeleid. Zo zijn deze principes inmiddels opgenomen in de welstandsnota, de ruimtelijke structuurvisie en het inkoopbeleid.

“Een concreet resultaat is het Cradle to Cradle geïnspireerde stadskantoor. Het idee om met name iets te doen met het onderwerp luchtkwaliteit is voortgekomen uit een van de genoemde trainingsessies, wat onder andere heeft geresulteerd in de bekende groene gevel. Inmiddels in de realisatiefase, zal de gehele toepassing van Cradle to Cradle over de gebruiksperiode van 40 jaar de gemeente ongeveer 17 miljoen euro opleveren. Het succes van dit project is zonder meer begonnen met het creëren van de juiste mindset

binnen het projectteam.”

www.c2cexpolab.eu

Training sessies en workshop in de C2C-showroom in Venlo

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by