De Stelling: innovatie binnen de transportsector

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2014

Ellen Welling, Adviseur Ondernemersondersteuning Kamer van Koophandel Limburg

“Het logistieke bedrijfsleven heeft in Noord-Limburg niet alleen een groot economisch belang, maar heeft de komende jaren ook veel potentie. Dit heeft vooral te maken met de verdere toename van goederenstromen en gerelateerde investeringen. Dat biedt grote kansen voor het logistieke bedrijfsleven. Het verzilveren van potentie is echter geen vanzelfsprekendheid. Veel logistieke bedrijven hebben het op dit moment moeilijk. Dit heeft niet alleen te maken met de ongunstige conjunctuur. De concurrentie is zeer groot, (brandstof)kosten stijgen, marges zijn flinterdun, er is veel inefficiëntie, het imago van logistiek is niet goed, etc. Op termijn kan ook de opkomst van bijvoorbeeld 3D-printing impact hebben op logistiek.

Logistieke ondernemers moeten verder professionaliseren en werken aan hun onderscheidend vermogen. Bijvoorbeeld door meer specialisatie, het ontwikkelen van additionele diensten (Value Added Logistics, ketenregie) en het verhogen van efficiency (onder andere door ICT, bundeling van goederenstromen en nieuwe vervoersconcepten). Anders komen bedrijven niet los van prijsconcurrentie of zorgt inefficiency voor onnodig hoge kosten. Het antwoord op deze uitdagingen is innovatie. Binnen de logistieke keten is door innovatie en samenwerking veel groei te behalen.”

Laura van Cruchten, Management Assistant DSV Solutions Nederland

“Voor de competitieve logistieke dienstverlening is innovatie en creativiteit van levensbelang. Het verbeteren van productiviteit en winstgevendheid is voor de (Noord-)Limburgse logistiek niet meer te halen uit het reduceren van productieverlies. De knop moet om; niet zoeken naar Oost-Europese inbreng om de kosten per arbeidsuur te verlagen, maar zoeken naar de optimale opbrengst per arbeidsuur. En daarbij de ogen niet sluiten om zaken rigoureus anders te doen. Kijk over de grenzen van de logistiek heen. Bij productiebedrijven worden Lean en 6 Sigma-methodieken toegepast om verliezen te elimineren. Dus niet kijken naar verminderen, maar naar verdwijnen. Maak ook gebruik van de beschikbare denkkracht. Als je medewerkers de gelegenheid biedt om positief kritisch naar hun eigen werk te kijken, oogst je de mooiste oplossingen. Is het innovatief en creatief? Misschien niet. Maar de stelling was ook het verbeteren van winstgevendheid en de oplossingen dienen dit doel.”

Wouter Clermonts, Supply Chain Expert bij CAROZ MoreInsight

“Wie vasthoudt aan tradities, komt niet vooruit. Nieuwe impulsen zijn daarom van belang voor ieder bedrijf. CAROZ zet in op innovatieve logistieke netwerken om de concurrentiekracht te vergroten. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord, een gestroomlijnde keten werkt immers in het voordeel van alle betrokkenen. Op volledig transparante wijze ontwikkelen we toekomstbestendige supply chains en voorzien we ook in de (dagelijkse) aansturing hiervan.

Bij CAROZ werken specialisten op het gebied van econometrie, strategie, verandermanagement, wetgeving, multimodaal, projectmanagement en supply chain management. Afhankelijk van de klantvraag, stellen we het juiste team samen, versterkt met onze partners. Door superieur samenspel ontwikkelen we vervolgens innovaties die werkelijk van toegevoegde waarde zijn voor onze klanten. We merken dat opdrachtgevers deze flexibiliteit en de juiste focus erg waarderen. Slimme logistieke oplossingen vormen een continue aandrijver voor groei.“

De Stelling

‘Om de winstgevendheid te verbeteren is meer aandacht nodig voor innovatieve en creatieve logistieke (vervoers) oplossingen.’

De sector Transport & Logistiek is nog steeds aan de grillen van de tegenvallende economie onderhevig. Noord-Limburg Business vroeg enkele ondernemers uit de regio te reageren op de volgende stelling:

regiopolitiek

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by