Elke bijeenkomst verdient de juiste dagvoorzitter

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2014

Jan-Jaap In der Maur wil bijeenkomsten effectiever maken

“Elke bijeenkomst verdient de juiste dagvoorzitter”

We organiseren jaarlijks duizenden congressen, bedrijfsevenementen, heisessies, symposia en noem maar op. “En terecht”, vindt Jan-Jaap In der Maur, dagvoorzitter-eigenaar bij Dagvoorzitter.nl, “want een goed georganiseerde bijeenkomst kan namelijk helpen je doelen te bereiken.” Hij is er van overtuigd dat het merendeel van die evenementen nóg effectiever zou kunnen. “We concentreren ons vooral op de locatie en de catering en te weinig op de inhoudelijke kant van de bijeenkomsten. Inzet van de juiste dagvoorzitter kan helpen daarin een slag te maken, mits die met zorg gekozen is.”

Jan-Jaap schetst een beeld van hoe het in zijn ogen zou moeten gaan: “Als je een bijeenkomst organiseert, had je tot voor kort twee opties: bellen met de sprekersbureaus die het regelen van de dagvoorzitter er een beetje bij doen, zonder echte kennis van zaken. En googlen, met duizenden hits als gevolg, zonder dat je

precies weet wie goed is en wie niet.”

Met Dagvoorzitter.nl slaat hij een andere weg in: “Met alleen maar echte toppers in het bestand die ik meerdere keren per jaar aan het werk zie, kan ik ook gericht adviseren. Want niet iedere professional is geschikt voor iedere gelegenheid.”

Bescheiden of vlotte

babbel

Het bureau houdt bij de selectie twee dingen in het achterhoofd: vaardigheden en persoonlijkheid. Als eerste kijkt In der Maur naar wat iemand kan: interviewen, faciliteren, presenteren, debatteren. Iedere bijeenkomst heeft immers een ander programma en vraagt dus andere ‘skills’ van de gespreksleider.

“Maar daarnaast”, benadrukt Jan-Jaap, “kijken we ook naar de persoonlijkheid van de gespreksleider. Iedere doelgroep bestaat namelijk uit een ander type mensen. Sommigen reageren bijvoorbeeld goed op een vlotte babbel, anderen voelen zich prettiger bij een meer bescheiden dagvoorzitter.”

Het bureau is bovendien het eerste ter wereld dat zich volledig richt op het koppelen van organisatoren aan gespreksleiders; in Nederland via Dagvoorzitter.nl en internationaal via Masters in Moderation. Jan-Jaap heeft vanuit zijn eigen jarenlange podiumervaring een ambitieuze missie: “Ik wil iedere bijeenkomst de dagvoorzitter geven die zij verdient. En ik wil opdrachtgevers helpen daar een afgewogen keuze in te maken.”

Training en coaching

Niet iedere bijeenkomst vraagt overigens om een professionele dagvoorzitter, nuanceert In der Maur: “De ideale gespreksleider kan net zo goed de directeur zijn.” Hij gaat daarmee lijnrecht in tegen de mening van de meeste vakmensen en de gevestigde sprekersbureaus. “Los van het feit dat niet iedereen er het budget voor heeft, is bijvoorbeeld een interne gespreksleider of een materiedeskundige soms simpelweg de meest logische keuze”, concludeert Jan-Jaap. “Maar”, gaat hij verder, “zorg dan wel dat diegene goed beslagen ten ijs komt.”

Daarom leidt Dagvoorzitter.nl ook mensen op. Dat begint met het ter beschikking stellen van een gratis e-book op de site. Eenvoudige vragen worden door het bureau gratis beantwoord. Voor wie behoefte heeft aan meer begeleiding is er individuele coaching beschikbaar en worden inhouse groepstrainingen ontworpen. Samen met collega Kim Coppes geeft In der Maur ‘Leren Modereren, een workshop dagvoorzitter-gespreksleider’

(www.lerenmodereren.nl).

Event ROI

“Ik ben er van overtuigd, dat iedere bijeenkomst meetbaar moet bijdragen aan het doel van een organisatie”, betoogt Jan-Jaap, die opgeleid werd aan het Event ROI Institute. “Dat betekent heldere doelen stellen en die vertalen naar een doelgericht dagprogramma. Op die manier zijn bijeenkomsten geen kostenpost, maar leveren ze waarde op. De dagvoorzitter is degene, die het gestelde doel op de dag zelf waar moet maken. Dan kan die gespreksleider maar beter de beste zijn. En die wil ik graag helpen vinden!”

www.dagvoorzitter.nl

Jan-Jaap In der Maur, dagvoorzitter-eigenaar bij Dagvoorzitter.nl

Niet goed, geld terug

Gert-Jan Jansen is één van de gespreksleiders van Dagvoorzitter.nl. Hij neemt ruim 20 jaar vakmanschap mee naar bijeenkomsten. En hij loopt voorop in het nóg succesvoller maken van evenementen. Met overtuiging adopteerde hij het ROI-denken: streven naar concrete en meetbare uitkomsten.

Dagvoorzitter.nl komt met een unieke actie: iedere maand neemt Gert-Jan Jansen één opdracht aan met de afspraak ‘niet goed, geld terug’.

De voorwaarden zijn simpel:

1) projecten met meetbare doelstellingen komen in aanmerking. Gert-Jan helpt graag om deze scherp te krijgen.

2) Gert-Jan wordt vanaf stap één bij het project betrokken. Hij kan zijn rol immers alleen goed spelen, als hij het programma mede vorm mag geven.

3) Als de doelstellig niet gehaald wordt, stuurt Gert-Jan geen factuur. Wordt het doel wél behaald, dan betaalt de opdrachtgever Gert-Jan zijn normale tarief.

Voor meer informatie kunt u terecht

op info@dagvoorzitter.nl of bellen met

06 46 113 994

Gert-Jan Jansen

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by