LWV casus: TGM Asten - aandelen voor directies

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2017


TGM uit Asten is gespecialiseerd in de advisering en realisatie van gevelbouwprojecten in de utiliteitsbouw. In 2014 maakte het bedrijf met succes de oversteek naar de Britse markt. De omzet verviervoudigde naar ruim 45 miljoen euro. CEO Harry Tromp sluit expansie naar Ierland en Duitsland niet uit.

TGM werd opgericht in 1996 door Jan Peters en Henny van Osch, eerder werkzaam voor Oskomera in Deurne. Al snel groeide het bedrijf naar een jaaromzet van tien miljoen euro. In 2004 verkochten de eigenaren 15 procent van de aandelen van één van de werkmaatschappijen aan Harry Tromp, begonnen als montageleider en opgeklommen tot CEO. "In 2011 werd het pakket van de werkmaatschappij geruild en uitgebreid naar 17,3 procent van TGM Holding BV, de moedermaatschappij van de TGM-groep. Het was eigenlijk de bedoeling om in 2011 het bedrijf over te nemen, samen met een collega, maar de onderhandelingen met hem liepen vast. Achteraf ben ik daar niet rouwig om. Met dit pakket voel ik mij volop ondernemer. Goede resultaten hebben direct effect op mijn inkomen. Naast een vaste managementvergoeding als CEO deel ik uiteraard mee in de resultaten. Meer aandelen betekent ook een forse investering. Dat hoeft voor mij niet."

Structuur

De twee oprichters bleven dus aan het roer met een meerderheid van ruim 80 procent van de aandelen, maar de structuur veranderde wel. TGM werd ondergebracht in een holding met vijf werkmaatschappijen. "De directie van elke werkmaatschappij heeft een aandelenpakket van maximaal 25 procent", vervolgt Harry Tromp die zelf dus een minderheidsbelang heeft in de holding. "Een gouden formule, vind ik. Met aandelen heb je meer verantwoordelijkheid, meer motivatie om te investeren in de toekomst. Je staat dan wel op de loonlijst, je onderneemt ook."

Samen met de eigenaren neemt Harry Tromp in 2011 een verstrekkende beslissing. "We hebben ons volledig toegelegd op grote projecten. Ontwerp en aankleding van gevels van grote gebouwen. In Nederland wordt de markt door vijf partijen gedomineerd. Wij spelen daarin een sterke rol."

Britse markt

Ook wordt de beslissing genomen de Britse markt te betreden. Een goede keuze, zo blijkt uit het portfolio dat een groot aantal prestigieuze projecten in en rond Londen bevat. "Inderdaad. Mede door Engeland zitten we nu op een jaaromzet van rond de 45 miljoen euro, met een gelijke verdeling over de beide markten. Gelukkig zien we ook de markt in Nederland aantrekken. Veel uitgestelde bouwprojecten komen nu van de grond. En dan weten de architecten en ontwikkelaars TGM als gevelspecialist wel te vinden. Een gevel is toch je visitekaartje."

TGM wil de komende jaren verder zijn vleugels uitslaan. "We oriënteren ons nu op Ierland en Duitsland. Bij elke nieuwe markt zal dan ook weer een nieuwe onderneming worden ingericht, conform TGM-NL BV en TGM-UK ltd, met daar ook weer een aparte directie met een minderheidsbelang, tenslotte toch de sleutel van ons succes."


Over het LWV DGA-Platform
Met het DGA-platform biedt de LWV directeur-eigenaren de mogelijkheid om met andere DGA's kennis en ervaring uit te wisselen. De situaties en keuzes waarvoor een DGA staat, zijn voor de deelnemers vaak heel herkenbaar. Aan elk platform nemen tien DGA's deel, afkomstig uit verschillende sectoren. Deze diversiteit zorgt voor nieuwe inzichten bij de individuele deelnemers.
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by