Lodewijk van der Grintenprijs: Meedoen dwingt tot zelfreflectie

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2017



V.l.n.r.: Jos en Sjoerd Derkx, Henk Vossen, Corné Geerts en Hai Berden


Lodewijk van Grintenprijs zet ondernemers in de spotlights

In december wordt voor de achtste keer de Lodewijk van der Grintenprijs uitgereikt aan een ondernemer in Groot-Venlo. Tijdens de ondernemersavond krijgen de genomineerden van Seacon Logistics, Systemec en Helichem te horen wie van hen volgens de jury het meest uitblinkt in ondernemerschap en hun bedrage aan het ondernemersklimaat van Groot-Venlo.

In 2010 besloten Ondernemend Venlo, LLTB Horst-Venlo, MKB Venlo en de Gemeente Venlo gezamenlijk de Lodewijk van der Grintenprijs voor het ondernemerschap in Groot-Venlo in het leven te roepen. De prijs is vernoemd naar Lodewijk van der Grinten, oprichter van het huidige Océ. Dit bedrijf speelt als werkgever en handelspartner voor het regionale bedrijfsleven een grote rol binnen de ontwikkeling van de Venlose economie. "De trofee wordt sinds 2010 uitgereikt aan ondernemers die, net als Lodewijk van der Grinten destijds, een ambassadeur voor ondernemen in Groot-Venlo zijn", vertelt voorzitter Mike Noldus, zelf directeur van Akarton. "De selectie door de jury geschiedt op basis van spreiding binnen het gebied Groot-Venlo (van Arcen tot Belfeld), spreiding binnen verschillende bedrijfssectoren en een zekere mate van gelijkwaardigheid tussen de kandidaten. Laatstgenoemde aspect komt het wedstrijdelement van de verkiezing ten goede."

Wanneer de kandidaten hun nominatie aanvaarden, nemen zij in de aanloop naar de uitreiking in december deel aan diverse achtergrondactiviteiten. Zo worden er opnames gemaakt en komt de jury op bezoek. Ook hebben de ondernemers zichzelf tijdens het nominatie-evenement bij Beej Benders en tijdens het Ondernemerscafé Venlo kunnen presenteren. "Daarnaast zijn zij welkom op de nieuwjaarsborrel in januari en de terugkomlunch in mei. Gedurende al deze bijeenkomsten treden zij op als ambassadeur van Groot-Venlo." Of je uiteindelijk als ondernemer nu wint of niet, volgens Noldus hebben alle deelnemers profijt van hun deelname aan de verkiezing. "Sommige ondernemers hebben dankzij de publiciteit concrete opdrachten mogen ontvangen, maar het geeft ook een impuls aan je imago als werkgever."

De Lodewijk van der Grintenprijs wordt op 12 december uitgereikt in Theater de Maaspoort in Venlo. Meer informatie over de prijs, de genomineerden en de eerdere winnaars is te vinden op www.lvdgprijs.nl.

"We voelen de plicht om Venlo te ondersteunen"


Kandidaat: Hai Berden en Corné Geerts
Functie: Oprichter/bestuursvoorzitter en algemeen directeur
Bedrijf: Seacon Logistics
Aantal werknemers: 700
Actief voor het bedrijf sinds: 1985 en 1994

Corné Geerts beschouwt het als een eer om genomineerd te zijn voor de Lodewijk van der Grintenprijs. "Al wil ik wel benadrukken dat deze nominatie natuurlijk ook voor onze medewerkers geldt. Ook vind ik dat de kandidaten behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn." Zowel Geerts als oprichter Hai Berden spelen een belangrijke rol binnen de internationale logistieke grootmacht die Seacon Logistics inmiddels is. "Hai zocht destijds de samenwerking op met ECT Rotterdam en beide bedrijven richtte samen Tradeport Venlo op waarbij ECT de rail- en waterterminal activiteiten voor haar rekening neemt en Seacon alle aanpalende logistieke activiteiten aanbiedt. In 1986 was de eerste multimodale inland terminal in Venlo een feit. Omdat een deel van de logistieke- en havenactiviteiten van Rotterdam naar het achterland werd verplaatst, kon Groot-Venlo uitgroeien tot een logistieke hotspot. Het is nu aan mij om het succes van het bedrijf voort te zetten, onder andere door middel van innovatie." Het bedrijf heeft inmiddels meerdere vestigingen in Nederland, in Duitsland, Italië, Hongarije en India en heeft een netwerk van partners in alle belangrijke zee- en luchthavens.

Plicht

Vanuit Seacon Logistics wordt veel belang gehecht aan het stimuleren van de lokale economie. "We werken bewust samen met lokale partijen zoals toeleveranciers, banken en accountants. We maken bijvoorbeeld gebruik van het datacenter van Systemec en mogen voor Helichem producten vervoeren. Daarnaast zijn we ons bewust van de positie van ons bedrijf binnen de maatschappij. We sponsoren sportgerelateerde instanties en evenementen zoals VVV-Venlo en de Venloop, maar ook sociaal maatschappelijke organisaties zoals het Toon Hermans Huis, het Limburgs Museum en natuurlijk carnaval. We zijn een Venloos bedrijf; we voelen de plicht om Venlo te ondersteunen."

Tijdsinvestering

Hoewel de nominatie de nodige voordelen zoals publiciteit met zich meebrengt, geeft Geerts aan dat deelname zeker niet onderschat moet worden. "Je moet er natuurlijk wel achter staan, want als je wint ga je voor een vol jaar een ambassadeursfunctie aan. Bovendien vergt deelname aan de diverse bijeenkomsten en de voorbereiding op het jurybezoek ook een flinke tijdsinvestering. Maar het grote voordeel daarvan is dat je door de kritische vragen die worden gesteld, heel bewust stilstaat bij je eigen bedrijf en hoe je bedrijfsprocessen zijn ingericht. De specifieke vragen dwingen tot zelfreflectie."

 




"De nominatie geeft een enorme impuls"


Kandidaat: Jos en Sjoerd Derkx
Functie: Oprichter en financieel directeur
Bedrijf: Systemec
Aantal werknemers: 21
Actief voor het bedrijf sinds: 1992 en 2009

Voor Jos en Sjoerd Derkx komt de nominatie voor de ondernemersprijs op een mooi moment. Dit jaar bestaat hun bedrijf Systemec namelijk 25 jaar. Sjoerd: "We vinden het geweldig dat de commissie aan ons heeft gedacht. De nominatie geeft ons een enorme impuls. Dat merken we onder andere intern aan de positieve energie die het onze medewerkers heeft gegeven. Extern krijgen we veel positieve reacties van onze zakenrelaties. Sinds de bekendmaking heb ik veel tijd besteed aan het maken van afspraken en beantwoorden van de reacties en felicitaties die via social media binnen zijn gekomen."

Continuïteit

Systemec werd opgericht door vader Jos Derkx en is gegroeid tot een full-service Internet Service Provider met een landelijk dekkend netwerk. In 2008 opende het bedrijf hun eerste datacenter in de regio. In 2014 kwamen hier twee datacentra bij, waaronder een in Nettetal (Duitsland). Het cross-border-datacenterconcept was een feit en werd in gebruik genomen. De Duitse markt werd benaderd. Dit uniek datacenterconcept in het oosten van het land zorgt ervoor dat Venlo ook als 'data-hotspot' gekenmerkt kan worden. Sjoerd: "Bij mijn intrede in het bedrijf in 2009 was ik met mijn bedrijfseconomische achtergrond van toegevoegde waarde in een voornamelijk ICT-gerelateerd team. Sinds 2015 ben ik financieel directeur en vorm ik samen met Jos de directie en vullen hierdoor elkaar goed aan. We zijn voortdurend bezig met de continuïteit van onze dienstverlening en natuurlijk van het bedrijf. Jos weet wat de techniek betekent en ik focus op wat de techniek voor onze relaties kan betekenen."

Vestigingsklimaat

Met de bedrijfsactiviteiten van Systemec heeft het bedrijf op diverse manieren bijgedragen aan de (EU)regio. "In samenwerking met lokale overheden hebben we op diverse industrieterreinen en bij panden een goede data-infrastructuur aangelegd. Dat heeft het vestigingsklimaat voor bedrijven mede aantrekkelijker gemaakt en geeft daarmee ook een impuls aan de lokale werkgelegenheid. Verder zijn we een trouwe sponsor van VVV-Venlo en gerelateerde maatschappelijke sociale organisaties en verschillende culturele evenementen. Onder ander de Zomerparkfeesten en muziekverenigingen in de regio kunnen op onze steun rekenen." De uitreiking van de prijs in december vormt voor Sjoerd en Jos een mooie afsluiter van het jaar. "Voor ons is dit jaar tot nu toe een opeenstapeling van mooie momenten geweest. De succesvolle kwalificaties en het 25-jarig jubileum kunnen nog extra benadrukt worden met het winnen van de prijs. Dit zou natuurlijk helemaal tof zijn."

"Ik houd wel van een wedstrijdje"


Kandidaat: Henk Vossen
Functie: Oprichter en CEO
Bedrijf: Helichem Groep
Aantal medewerkers: 140
Actief voor het bedrijf sinds: 1980

Henk Vossen is verrast en vereerd dat hij is genomineerd. "Ik vind deze prijs een fantastisch initiatief. Ik heb aan het begin van mijn carrière zelf vijf jaar bij Océ gewerkt. Het bedrijf heeft een enorme stempel gedrukt op de regio en op mijn persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is het goed dat het ondernemerschap in de schijnwerpers wordt geplaatst. Het biedt de mogelijkheid te laten zien hoe anderen ondernemen en over het ondernemerschap denken. Bovendien houd ik wel van een wedstrijdje."

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De basis voor de Helichem Groep ligt bij de overname van Zonnebloem Chemie in Brunssum in 1980. Het bedrijf telde toen twee medewerkers. Inmiddels legt de Helichem Groep zich toe op de ontwikkeling en productie van reinigings- en onderhoudsproducten en de handel in etherische oliën. Zoon Jasper en dochter Floor zijn eveneens binnen het bedrijf actief als respectievelijk algemeen manager van dochterbedrijf De Lange en productmanager bij Helichem.

"Beiden onderschrijven onze gezamenlijke visie. Het bedrijf moet renderen, je hebt gemotiveerd en kundig personeel nodig, je klanten moeten tevreden zijn en je handelen moet maatschappelijk verantwoord zijn." Helichem is betrokken bij tientallen Venlose verenigingen en evenementen. Het bedrijf is onder andere hoofdsponsor van de Tegelse Hockey Club. "Ik ben van mening dat het bedrijfsleven de taak heeft om sociale en culturele initiatieven te steunen. Bij lokale initiatieven en zeker indien er een personeelslid bij een initiatief betrokken is, zeggen we bijna altijd ja." Daarnaast is Vossen ook voorzitter van diverse brancheverenigingen en lokale maatschappelijke verenigingen zoals het Limburgs Schutterij Museum in Steyl.

Stimulans

Vossen vindt het een interessant proces om met de mensen binnen het bedrijf de vragenlijst van de jury te doorlopen. Het is mooi te constateren, dat alle neuzen in dezelfde richting staan. "De Helichem Groep heeft een enorme groei doorgemaakt. Dat is mede te danken aan ons betrokken personeel. Alleen samen kun je de gestelde doelen bereiken. Deze nominatie beschouw ik dan ook als een stimulans voor het hele bedrijf en een indicatie, dat we op de goede weg zijn."

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by