Rühl Haegens Molenaar: 'aflosboete' eigen woning

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2017



Fer Verbeek, vennoot Rühl Haegens Molenaar

'Aflosboete' eigen woning met ingang van 2019?

In 2005 is de zogenaamde Hillen-aftrek ingevoerd in de inkomstenbelasting om eigenwoningbezitters een fiscale stimulans te bieden de eigenwoningschuld (hypotheek) af te lossen. Deze regeling komt erop neer dat mensen met weinig of geen hypotheekrente een extra aftrek genieten. Deze aftrek is gelijk aan het verschil tussen het eigenwoningforfait (de bijtelling voor het hebben van een eigen woning) en de hypotheekrente, zodat per saldo geen belasting betaald wordt over de eigen woning.

Vanaf de invoering zijn er dan ook veel (kleine) hypotheken afgelost, aangezien de daarbij behorende aftrek geen fiscaal voordeel meer opleverde.

Het nieuwe kabinet is van plan deze aftrek af te schaffen, waardoor zij, die op grond van de Hillen-aftrek hun hypotheek hebben afgelost, feitelijk worden 'bestraft'. Als de afschaffing doorgaat, dan leidt dat ertoe dat u op termijn toch weer inkomstenbelasting gaat betalen over het eigenwoningforfait. Als het voorstel wordt aangenomen, dan zal de maatregel naar verwachting per 1 januari 2019 ingaan.

De afschaffing volgens het voorstel gaat echter zéér geleidelijk: in gelijke stappen van 3,33% per jaar, uitgespreid over een periode van dertig jaar. Het financiële belang is in de beginjaren nog beperkt. Als de WOZ-waarde van de woning ? 200.000 bedraagt en er geen aftrek hypotheekrente is, dan betaalt u in 2019 inkomstenbelasting over een bedrag van ? 50. Over dertig jaar loopt dat (op basis van de huidige bepaling omtrent de eigen woning) op tot belasting over ? 1.500!

Ondanks de redengeving van het kabinet voor de gefaseerde afschaffing, lijkt het er daadwerkelijk op dat we kunnen spreken van een 'aflosboete': er is een aftrek ingevoerd in 2005 die voor velen aanleiding is geweest om de hypotheek af te lossen. Nu die hypotheken zijn afgelost, worden we bestraft door deze aflossingen! Als de overheid het fiscale vertrouwen wil winnen, dan zou het goed zijn dat deze afschaffing niet doorgaat.

info@rhmweb.nl - www.rhmweb.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by