t Raodhoes: muziek en gastronomie met smaak

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2017



Muziek en gastronomie met smaak

Of het zou aanslaan wisten ze niet zeker, maar na drie edities van de voorstelling Diner Pur Sang in het Blerickse theater 't Raodhoes hebben muzikant Jacques-Paul Joosten, tevens docent Nederlands en tekstschrijver en theaterdirecteur Hay Wilders veel vertrouwen in het concept van hun dinnershow. 'Zelfs' Venlonaren steken nu de brug over voor een avond uit eten met 'de Franse Slaag'.

Tekst: Wim Coenen - Van Aalst Media


Nog voordat hun derde voorstelling is begonnen, hebben initiatiefnemers Joosten en Wilders het al over een datum voor de volgende editie. Waarom ook niet, want op de dag van de voorstelling is deze al twee weken compleet uitverkocht. Wilders: "Het liefst zou ik meerdere van dit soort shows in de maand doen. Dit is waar ik als muzikant in hart en nieren en directeur een kick van krijg." Een dinnershow is een combinatie van amusement en eten. Het amusement wordt aangeboden door zanger Joosten, die met zijn band dialectbewerkingen van bekend in het oor klinkende Franse chansons speelt. Het eten, een viergangendiner, wordt bereid door het keukenteam van Brasserie Gooije Raod. Dit alles speelt zich af in theater 't Raodhoes in Blerick.
Theater

Het duo kent elkaar uit het theatercircuit. Dat uitgerekend zij de initiatiefnemers zijn van een voorstelling met dialectmuziek als rode draad is niet verrassend. Na de succesvolle variétéshows in coproductie met Neutjesrang in 2016 lag een samenwerking met Joosten voor de hand. Hij treedt sinds jaar en dag op als dialectzanger en chansonnier. In januari van dit jaar bracht hij samen met Frans Pollux en Mirjam Alders de cd de Franse Slaag uit, een selectie van dertien Franse chansons die zijn omgezet en opnieuw gearrangeerd in het Venlose dialect. Deze en andere draagt hij ook voor tijdens Diner Pur Sang.


Fotografie: John Croonenbroek

Improvisatie

De eerste ideeën voor deze show ontstonden in het hoofd van Wilders. Hij wilde graag 'iets met eten en muziek doen'. De aanvulling kwam van Joosten, die een element bedacht dat de show uniek moest maken. "Ik lag 's nachts in bed naar het plafond te staren. De volgende dag had ik een idee dat ik deelde met mijn directe omgeving. Die reageerde nog een beetje lauw." Onterecht, met de kennis van nu. Joosten bedacht een onderdeel waarbij mensen hem voorafgaand aan de voorstelling via Facebook en Twitter een boodschap kunnen sturen. De inzendingen, ongeveer vijf per show, verwerkt Joosten in zijn setlist en draagt deze (geïmproviseerd; Joosten weet niet vooraf wat er op het briefje staat) voor in de vorm van een lied, kort verhaal of gedicht.

Het kernwoord hierbij is smaak. Inzenders wordt gevraagd hun associatie met smaak in de breedste zin des woord op papier te zetten. Want smaak is waar het tijdens Diner Pur Sang om draait. Wilders: "Dus niet alleen de smaak van eten of muziek, maar ook de smaak van liefde, herinneringen of heimwee." De aankleding, licht en warmte van de theaterzaal in combinatie met de chique, ronde dinertafels en een goed glas wijn moeten de avond vervolgens compleet maken. "De setting heeft iets weg van een chique nachtclub in Chicago die je kent uit de films uit de jaren '30", zegt Joosten.



Fotografie: John Croonenbroek

Rivaliteit

Het publiek van Diner Pur Sang bestaat volgens Wilders uit mensen met interesse voor theater, muziek en vaste gasten van 't Raodhoes. Onder die trouwe aanhang bevinden zich vooral inwoners uit Blerick. Tijdens de debuutvoorstellingen (mensen konden zich inschrijven voor twee verschillende avonden) in mei, waren er weinig mensen van de andere kant van de Maas te vinden. Joosten: "Je hebt hier natuurlijk de rivaliteit tussen Blerick en Venlo. Ik heb in het begin gemerkt dat het erg lastig was om Venlonaren hier te krijgen. Maar bij de derde show kwamen zelfs zij letterlijk over de brug."

Raken

Zij die naar de voorstelling komen, krijgen volgens Joosten behalve een viergangendiner, muziek met diepgang voorgeschoteld. Hij put uit het rijke aanbod van artiesten als Edith Piaff, Michel Fugain en Jacques Brel. Joosten deelt het podium met amateur en beroepsmuzikanten waar hij naar eigen zeggen blind op kan vertrouwen. Zijn doel is niet zo zeer om een feestje te bouwen, maar des te meer te ontroeren. "Ik wil per sé die lach en die traan", vertelt Joosten. "Dat mensen naar buiten lopen en ze geraakt zijn. Dat ze zichzelf herkennen in de muziek die ik maak. Dit heb ik geleerd van mijn grote idool Stef Bos, van wie ik tijdens afgelopen Diner Pur Sang ook enkele nummers heb gespeeld. Die heeft een ontzettende humor achter de schermen, maar op de bühne kan hij enorm ontroeren. Hij is heel puur. Dat wil ik ook bereiken. Ik wil mensen aan het denken zetten." Ook de muzikanten staan hier zo in omdat zij het echt leuk vinden om te doen. "Met andere optredens kunnen ze vaak meer verdienen. Maar die voelen als werken. En dit niet."

Het grootste compliment voor de beiden is als bezoekers na afloop van de voorstelling uitkijken naar de volgende. "Of als ze zeggen: 'Ik weet zeker dat Piet of Truus hier ook graag bij was geweest'. Dat soort dingen", zegt Wilders. "Ik vind het een kers op de taart dat we bij de derde editie al twee weken van tevoren uitverkocht zijn", vult Joosten aan. "Dat hebben we toch maar mooi bereikt met de eerste twee shows."



Fotografie: John Croonenbroek

Volgende editie

Wie Diner Pur Sang wil meemaken kan in maart 2018 voor 55 euro naar 't Raodhoes in Blerick komen. Voor deze prijs krijgen bezoekers het diner, bijpassende drankjes en de muzikale omlijsting. "Een prima prijs, waarbij laten zien wat wij in huis hebben. Met name de zakelijke markt nodigen wij uit kennis te maken met de veelzijdigheid van 't Raodhoes." Waarschijnlijk vindt de volgende editie van Diner Pur Sang op 9 maart 2018 plaats. Die maand is niet toevallig gekozen, grapt Wilders. "Dan gaan we net voor de verkiezingen zitten. Dan moeten de lijsttrekkers van de politieke partijen en de burgemeester van Venlo ook wel komen." Joosten: "Die kan niet meer wegblijven de volgende keer. Dan heb ik nog wel een mooi gedicht voor hem in petto."

www.raodhoesblerick.nl

 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by