Column Voor de Zaak: Achter de vaandels werd Schaap ten grave gebracht

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2017

'Achter de vaandels werd Schaap ten grave gebracht'

Zo luidt de kop van een krantenartikel waarin mijn overgrootvader Pieter Govert Schaap wordt herdacht. Pieter Govert Schaap overleed op 12 februari 1949. Enkele dagen later werd hij op een zeer statige wijze naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Marivonne van Kralingen, mede-eigenaar Voor de zaak - marionne@voordezaak.nl


Het socialistische dagblad 'Het vrije volk' omschrijft de tocht als volgt: "Door de zonnige straten van Rotterdam trok Woensdagmiddag de stoet: eerst de vaandels, omfloerst of met rouwlinten aan de stok, daarachter de lijkauto met bloemen en kransen en dan vóór de volgauto's een schare van bijna tweehonderd vrienden en strijdmakers". Strijdmakers voor de rechten van arbeiders. Mijn overgrootvader blijkt één van de oudste en meeste vurige voorvechters te zijn geweest van de Rotterdamse arbeidersbeweging.

Een verrassende ontdekking voor mij. Mijn overgrootvader was kleermaker van beroep met een eigen zaak. Een ondernemer in hart en nieren. Als ondernemer vocht hij voor de rechten van werknemers. Mijn overgrootvader was in zijn tijd een revolutionaire werkgever. De strijd om vakantierechten voor werknemers werd nog fel gestreden, toen hij besloot om zijn werknemers twee weken betaald verlof te gunnen. Vandaag de dag zal het niet vaak voorkomen dat een ondernemer ook namens een vakbond zal strijden voor werknemersrechten. Ik ben dan ook nieuwsgierig hoe mijn overgrootvader zou kijken naar de huidige rechten en plichten van werknemers en werkgevers.

Vandaag de dag knelt de arbeidsmarkt aan alle kanten, zoals ook te lezen is in het regeerakkoord van kabinet Rutte III. Werkgevers zijn huiverig om werknemers aan te nemen door de vele rechten die zij hebben gekregen, met name door de bescherming bij ziekte, en het ontslagrecht dat de laatste jaren in plaats van makkelijker moeilijker is geworden. Tegelijkertijd wordt er zo veel voor werknemers geregeld dat een deel van de autonomie is weggenomen. Iedereen wordt in een kader gedwongen, welk nu eenmaal niet iedereen past. Afwijken kan niet, want dan wordt de werkgever bestraft. Een beeld dat mijn overgrootvader waarschijnlijk niet voor ogen zou hebben gehad.

Volgens het kabinet kunnen grote groepen werknemers niet toetreden tot de arbeidsmarkt nu werkgevers huiverig zijn voor risico's als zij nieuw personeel aannemen. Het kabinet denkt de oplossing te vinden in een arbeidsmarkt waarin vast werk 'minder vast' wordt en flexwerk 'minder flex'. Een soort toverformule. Daarmee valt het kabinet in herhaling; ook bij de invoering van de Wet werk en zekerheid was dat de boodschap, met bedenkelijk resultaat. Ik betwijfel of dat streven in de toekomst wél realiteit wordt.

Persoonlijk vind ik het een voorrecht om juist in deze tijd het vak van arbeidsrechtadvocaat (de appel valt een aantal generaties later toch niet zover van de boom) te mogen uitoefenen. Het rechtsgebied is volop in beweging en ontwikkeling. In de tussentijd roeien we met de riemen die de wet ons geeft. Een uitdaging die ik met veel passie aan ga voor onze cliënten.

Heeft u behoefte aan advies op arbeidsrechtelijk gebied, als dit nu gaat om een individuele ontslagzaak, een discussie met de OR, een reorganisatie of juist de vraag hoe personeel te binden?

Neem dan gerust contact met mij op via marivonne@voordezaak.nl of 06-47898741.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by