Business Flitsen - krapte op de arbeidsmarkt - Glasvezelcampagne Gennep - Deel uw nieuws met Noord-Limburg Business

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2017

Limburgs economisch succes leidt tot krapte arbeidsmarkt

De aanhoudende economische groei in Limburg zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt, vooral in de zakelijke dienstverlening, de bouw en de zorg. Het groeiende aantal moeilijk vervulbare vacatures kan zelfs tot stagnatie van de economische groei leiden. Deze analyse staat in het eerste kwartaalbericht 'Arbeidsmarkt Provincie Limburg' die GS medio december aan Provinciale Staten stuurde. De Limburgse economie groeit volop, waardoor de werkgelegenheid in Limburg in 2017 met 1,1% is toegenomen. Het aantal vacatures is dit jaar met 27% gestegen ten opzichte van 2015. Met een krimpende potentiële beroepsbevolking zorgt dit voor een verwachte groei van het aantal arbeidsplaatsen met 10.500 tot 2021, en een afname van de werkeloosheid tot 3,1% in 2021. Dit biedt kansen voor mensen zonder werk, maar maakt het voor werkgevers moeilijker om hun vacatures te vervullen. De meeste vacatures ontstaan voor verkoopmedewerkers detailhandel, schoonmakers, kelners en barpersoneel, vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en logistiek medewerkers, verzorgenden en bouwarbeiders ruwbouw. Marleen van Rijnsbergen, gedeputeerde Werk & Welzijn: "Dit rapport toont eens te meer de noodzaak voor het Aanvalsplan Arbeidsmarkt 'Zo WERKT Limburg!'. Nu de Limburgse economie zo floreert, is het de uitdaging om ervoor te zorgen dat er op korte, maar zeker ook op de lange termijn, voldoende gekwalificeerd personeel is om die groei voort te kunnen zetten. Dit is een belangrijke en complexe opgave, waar we iedereen bij nodig hebben! We kiezen voor een integrale aanpak met duurzaam werkgeverschap, scholing en vitaliteit van werknemers en een aantrekkelijke woon- en leefomgeving."


Glasvezelcampagne van start in gemeente Gennep

In 2018 start de wervingscampagne om een glasvezelnetwerk in de gemeente Gennep aan te leggen. Firma Eising-Kempen gaat de zogenaamde vraagbundelingscampagne voor de gemeente Gennep uitvoeren. Dit bedrijf heeft ook de campagne in het Land van Cuijk succesvol georganiseerd. Als de inwoners van de gemeente Gennep het willen, wordt er in 2019 een glasvezelnetwerk aangelegd in alle kernen, buitengebieden en bedrijventerreinen. Om dat te bereiken, worden de inwoners in 2018 uitvoerig geïnformeerd over de mogelijkheden die glasvezel biedt en onder welke condities wordt overgegaan tot aanleg. Vervolgens kunnen inwoners zich inschrijven voor een abonnement op glasvezel bij een provider. Dit wordt de vraagbundelingscampagne genoemd, en deze start in augustus 2018.

In Nederland zijn al circa 2,7 miljoen woningen door KPN aangesloten op glasvezel. Op dit moment willen KPN en Ziggo hun glasvezelnetwerk in de gemeente Gennep niet verder uitbreiden. En dat terwijl de noodzaak van glasvezel steeds groter wordt door het toenemende internetgebruik. Jaarlijks stijgt het internetgebruik met circa 40%. Door zelf de voorbereidingen voor de aanleg ter hand te nemen, hoopt de gemeente voldoende draagkracht te krijgen voor het glasvezelnetwerk. Zodat inwoners en bedrijven straks gebruik kunnen maken van een stabiel en toekomst-vast telecomnetwerk.


Deel uw nieuws met Noord-Limburg Business!

Een overname, een verhuizing, een jubileum, een uitbreiding van het team, een nieuw initiatief of een nieuw product; elk bedrijf heeft wel iets interessants te melden. Noord-Limburg Business publiceert dit graag voor u op de website! Heeft u een leuk nieuwtje of een interessant idee voor een artikel, mail dit dan vooral door naar hoofdredacteur Sofie Fest via sofie@vanmunstermedia.nl.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by