Artikel

20-02-2020 17:08

Interview Tobias Pachonik: "Ik wilde bij VVV-Venlo blijven en ben nergens op ingegaan"

Viervijfde van de verdediging van VVV-Venlo bestaat tegenwoordig uit in Duitsland geboren spelers. Rechtsback Tobias Pachonik is een van hen. De 25-jarige zomeraanwinst heeft het goed naar zijn zin in de Eredivisie en sloeg daardoor tijdens de winterse transferwindow buitenlandse interesse af. "Ik heb mijn beslissing niet voor niets genomen."

Tekst: Sander Berends, ELF Voetbal


Genoa CFC, UC Sampdoria en Watford FC. Het is slechts een kleine greep uit de clubs die in de eerste seizoenshelft een scout naar Covebo Stadion - De Koel - stuurden om de rechtsback in Venlose dienst te bekijken. "Ik vernam dat links en rechts ook", vertelt Pachonik tegenover ELF Voetbal. "Maar ik wist toch dat ik er niet op in zou gaan. Ik heb afgelopen zomer niet voor niets de beslissing voor VVV-Venlo gemaakt. Hier speel ik nu iedere week en kan ik me het best ontwikkelen. Erg belangrijk op mijn huidige leeftijd. Bij andere clubs zouden mijn perspectieven onzekerder zijn."

In de zomer zette Pachonik zijn handtekening onder een driejarig contract bij de Noord-Limburgse Eredivisionist. Hij kwam transfervrij over van Carpi FC, uitkomend in de Italiaanse Serie B. "Voordat ik mijn beslissing nam, heb ik gebeld met Penny. Hij speelde vorig seizoen hier en was zeer lovend over de club", daarmee doelend op Peniel Mlapa, die in de afgelopen jaargang vijftien goals maakte in het shirt van VVV-Venlo. "We kennen elkaar van 1.FC Nürnberg, speelden daar samen. Het leek me leuk om ook bij VVV opnieuw samen met Penny te spelen. Maar hij maakte uiteindelijk een andere keuze (naar Al Ittihad in de Verenigde Arabische Emiraten, red.)."

Taal
Het Beierse accent, dat af en toe nog aanwezig is, verklaart zijn afkomst. Hij moet lachen om die constatering. "Ik woon nu op twintig minuten rijden, in Mönchengladbach. Uitstekend te doen. Ik hoop nu Nederlands te gaan leren. Ik kan het al verstaan, maar iedereen in deze regio spreekt Duits. Dat schiet niet op, haha. Italiaans spreek ik ook." De afgelopen twee seizoenen noodzakelijk, want in het land van de laars is Engels verre van vanzelfsprekend. Laat staan Duits. Bij Carpi miste hij vijf duels vanwege een blessure. De overige 33 wedstrijden was Pachonik afgelopen seizoen van de partij. Een lijn die hij nu doortrekt.

In het shirt van VVV-Venlo ontbrak hij dit seizoen in competitieverband slechts 26 minuten. Daardoor is hij de veldspeler met de meeste speelminuten. "Ik wil beter worden, leren en daarin slaag ik tot nu toe. Alleen ben ik nooit tevreden. Ook niet nadat ik mijn directe tegenstander heb uitgeschakeld. Ik wil nog vaker scoren, meer assists geven en voorzetten afleveren." In ons land komt hij vaker in één-tegen-één duels, heeft hij gemerkt. "Dat wist ik vooraf ook. En past bij de leermomenten die ik hier wil opdoen."



Winteraanwinsten
In de laatste dagen van de winterse transferwindow kreeg VVV-Venlo versterking van Thomas Bruns en Roy Gelmi. "Hij doet het goed", concludeert Pachonik. "Thomas is een fijne jongen om erbij te hebben. Het lijkt net of hij al maanden bij ons speelt. Roy ken ik nog niet goed. Hij zal zaterdag misschien zijn debuut gaan maken."

VVV-Venlo moet elke wedstrijd punten blijven sprokkelen om (rechtstreekse) handhaving te voorkomen. "Ons doel in de resterende wedstrijden van het seizoen is duidelijk. De selectie is goed genoeg om ons te handhaven. Pak je tegen PSV en FC Utrecht twee keer drie punten, sta je twaalfde. Alles staat zo dichtbij elkaar. Elke wedstrijd moeten we er staan en daarvoor ben ik ook hierheen gekomen. We zijn in 2020 nog ongeslagen."
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by