Column

27-09-2022 08:55

Inclusieve werkvloer: Werkplekken ontwerpen voor het geestelijk welzijn

De afgelopen jaren zijn er in de vastgoedsector goede stappen gezet wat betreft het ontwerpen van neurodiverse werkruimtes. Maar ondanks dat is er nog altijd een flink gebrek aan bewustzijn over de eenvoudige stappen in het ontwerp die zorgen voor een inclusieve neurodivergente werkomgeving.

Neurodiversiteit
Allereerst even terug naar de basis. Wat verstaan we onder neurodiversiteit? Neurodiversiteit betekent eenvoudigweg dat er verschillen zijn tussen de breinen van mensen en dus verschillende manieren van denken en leren. Neurodiversiteit omvat neurotypische mensenen neurodivergente mensen. Bij een neurotypisch iemand wordt de neurologische ontwikkeling over het algemeen gezien als 'normaal' en aangepast. De term neurodivergent wordt gebruikt als alternatieve manier van kijken naar andere neurologische ‘aandoeningen’ zoals autisme, ADHD, dyslexie, dyscalculie en Tourette-syndroom. Neurodivergente mensen gebruiken vooral hun rechterhersenhelft en zijn vaak beelddenkers. Het is een snelle manier van informatie verwerken, maar tegelijkertijd kan de prikkelverwerking veel intenser zijn en langer duren.

Neurodiverse werkplekken
?Met deze wetenschap komt het ontwerpen van neurodiverse werkplekken er op neer, dat elk brein anders mag zijn, en dat je hier ruimte voor biedt in je werkplekstrategie. Neurodivergente mensen ondervinden meer hinder in het dagelijks werkende leven. Dat komt onder andere doordat er op de werkvloer te weinig ruimte is voor neurodiversiteit. Alles gaat nu uit van één type brein dat ongeveer op dezelfde manier werkt. Neurodivergente mensen hebben echter kwaliteiten die bij anderen minder aanwezig zijn, zoals oog voor detail, een hyperfocus en een grotere sensitiviteit. Zo zijn neurdivergente mensen vaak in staat om ‘out of the box’ te denken. Om dingen in een nieuw perspectief te zien en om problemen op creatieve wijze op te lossen. Hoe kunnen we de ruimte creëren zodat deze kwaliteiten optimaal tot rechtkomen?

Onderzoek in VK
Een Savills collega in het VK heeft voor haar promotieonderzoek verschillende mensen geïnterviewd afkomstig uit de gehele vastgoedsector, om te onderzoeken hoe we werkomgevingenkunnen ontwerpen die neurodivers zijn. Tijdens deze gesprekken kwam ze erachter dat bedrijven de prioriteiten van werknemers steeds hoger op de agenda hebben staan, mede dankzij de strijd om talent en ESG overwegingen ten aanzien van onze gebouwen. Dit soort ontwerpen vinden echter vaak nog steeds reactief plaats, als antwoord op de vraag van bestaande werknemers. Er is een aanzienlijk gebrek aan bewustzijn ten aanzien van de mogelijkheden om inclusiever te ontwerpen, vooral wat betreft neurodiversiteit. Dit geldt met name voor renovatieobjecten, waarbij nog steeds het misverstand bestaatdat verbeteringen gepaard gaan met hoge kosten, wat zeker niet altijd het geval hoeft te zijn.

Aanvoelen van een werkruimte
Variatie van de temperatuur- en lichtinstellingen, het aanbieden van flexibele ruimtes, keuzevrijheid van kantoormeubilair en de kleur, het geluid en hoe een werkruimte 'aanvoelt' worden steeds belangrijker. Sommige van deze kenmerken kunnen tegen minimale kosten worden geïmplementeerd, bijvoorbeeld de afwerking van het meubilair, schuifdeuren voor kasten, een weldoordachte kleurkeuze, meer inspraak in de temperatuur, het licht of andere zintuigelijke aspecten en wegbewijzering in het gehele gebouw om beter de weg te vinden. Ook extra ruimtes voor werknemers die willen ontsnappen aan te veel prikkels maken een verschil.

De inclusiviteit van een kantoor wordt ook hoger wanneer medewerkers zelf mogen kiezen waar zij binnen het kantoor zitten en de diversiteit/aanpasbaarheid van het meubilair. Hiermee is het mogelijk voor personen met verschillende neurologische profielen om hun werkomgeving aan te passen aan hun behoeften.

PAS 6463-sectorrichtlijnen
In deze context biedt de lancering in het Verenigd Koninkrijk van de nieuwe PAS 6463-sectorrichtlijnen van de British Standards Institution (BSI), genaamd ‘Design for the Mind – Neurodiversity and the Built Environment’ (‘Ontwerpen voor het Geestelijk Welzijn – Neurodiversiteit en de Gebouwde Omgeving’), behulpzamerichtlijnen hoe we onze gebouwde omgeving kunnen aanpassen zodat mensen met verschillende neurologische eigenschappen en andere zintuigelijke verwerkingsmechanismen beter op hun plek zitten. De richtlijnen gaan aanzienlijk verder dan bestaande voorschriften en richtlijnen.

Interne afwerking
Jean Hewitt, technisch auteur van de PAS 6463, merkt op dat een aanzienlijk deel van het ontwerpen ten behoeve van neurodiversiteit neerkomt op de interne afwerking en op details die een zintuigelijke impact hebben, zoals licht, akoestiek, en het algehele decor; elementen die tijdens een renovatie vaak toch al worden aangepakt. Het gaat erom dat neurodiversiteit zo vroeg mogelijk wordt meegenomen, naast andere aspecten van een toegankelijk en inclusief ontwerp. Hoe eerder dit aspect wordt meegenomen, hoe lager doorgaans de kosten, aangezien veranderingen die achteraf moeten worden doorgevoerd het duurst zijn.

Door deze richtlijnen te verwerken in de ontwerpstrategie van een werkomgeving,hebben bedrijvende mogelijkheid om de toegankelijkheid van hun kantoor voor mensen met een groot aantal verschillende neurologische behoeften en zintuigelijke verwerkingsmechanismen te verbeteren.

Huisvesting als strategie
Het blijkt wederom dat huisvesting een strategische aangelegenheid is. Organisatie die het vermogen hebben écht “naar binnen te kijken” zijn beter in staat om inclusiviteit, war for talent en ESG te vertalen naar een passende werkomgeving waar medewerkkers excelleren. 

De benadering van neurodiversiteit nodigt uit om te kijken naar de capaciteiten van een persoon. Door alle breinen als divers te benaderen ontstaat er meer gelijkwaardigheid. Neurodiversiteit komt vaak pas aan het licht als iemand uit het onderwijs valt of een burn-out krijgt. Ik besef me dat dit natuurlijk niet alleen op te lossen is met een goed werkplekconcept, er is een systeemverandering nodig. Als we onze kantoren op de juiste manier in richten, voelenmensen zich verbonden, wie ze ook zijn of wat ze ook nodig hebben. Het is dan ook de hoogste tijd om ook neurodiversiteit mee te nemen in de werkplekstrategie. Wie durft te onderzoeken en te experimenteren? Eén ding is zeker: Als je doet wat je deed, houd je wat je had. 

Deze blog werd geschreven door Lotte de Jong, workplace strategist en change management expert bij vastgoedadviseur Savills.
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by