Nieuws

10-04-2018 09:48

De 12 irritantste stopwoorden tijdens vergaderingen

Dus ja.. heeft het geschopt tot irritantste vergaderstopwoord van Nederland. Dat blijkt uit een oproep van EffectiefVergaderen.nl. Ook uitdrukkingen als ‘snap je’ en ‘die parkeer ik even’ scoren hoog op lijst.

Wat zijn stopwoorden? Waarom ergeren we ons eraan?
Uitdrukkingen die je regelmatig gebruikt zonder dat ze veel inhoud hebben kun je als ‘stopwoord’ classificeren. Vergaderingen lopen er onnodig door uit en de aandacht bij luisteraars verslapt in razend tempo.

Respondenten - die onder andere via LinkedIn, Twitter en een online enquêteformulier reageerden - noemden niet alleen klassieke stopwoorden zoals ‘nouja’ of ‘in principe’. Ook dooddoeners als ‘die parkeer ik’ en ‘even centraal’ zorgden voor flink wat ergernis.

De volledige lijst met irritante stopwoorden

1. Dus ja../dus
2. Snap je/snappie
3. Nou ja..
4. Die parkeer ik
5. Even centraal
6. Het heeft de aandacht
7. We gaan er naar kijken
8. Stip op de horizon
9. Ja maar
10. Even snel schakelen
11. In principe
12. Goede vraag

Voor tijdens de vergadering: Stopwoordenbingo!
Benieuwd of je zelf ook veel onnodige stopwoorden gebruikt? Of wil je je collega’s op een speelse manier wijzen op hun vage taalgebruik? Naar aanleiding van het onderzoek hebben we een bingospel ontwikkeld waarmee je zelf een eerste stap zet op weg naar duidelijker taalgebruik.

Over EffectiefVergaderen.nl
Wie we ook spreken, niemand vindt vergaderen echt leuk. Het is een onderwerp dat voortdurend terugkomt bij onze coaching- en trainingssessies bij Orange8. Daarom lanceerden we afgelopen jaar EffectiefVergaderen.nl met tips om meetings weer leuker en efficiënter te maken. Zo vind je de vijf grootste vergaderergernissen in deze blog.