Nieuws

06-12-2018 09:11

‘Toegankelijk toerisme biedt kansen'

Op initiatief van een aantal toeristisch-recreatieve organisaties in de grensregio zijn in november drie ondernemersbijeenkomsten georganiseerd over toegankelijk toerisme. De bijeenkomsten vonden plaats in het Oorlogsmuseum in Overloon, Grafschafter Museum in Moers en Viller Mühle in Goch. Het project ‘Toegankelijk toerisme’ werd mogelijk gemaakt door het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

Wouter Schelvis, senior adviseur toegankelijkheid bij Zet, verzorgde een presentatie over toegankelijk toerisme. Hij toonde aan de hand van voorbeelden én cijfers aan dat het ondernemers kansen biedt als zij bereid zijn te investeren in het toegankelijk(er) maken van hun accommodatie, horecagelegenheid of bezienswaardigheid. “Het gaat niet alleen om fysieke aanpassingen”, aldus Schelvis, “maar ook om hoe je je gasten verwelkomt én hoe je rekening houdt met hun specifieke wensen.” Wat opviel tijdens de bijeenkomsten is dat veel bedrijven al wel toegankelijk zijn voor mensen met een handicap, maar dat nog te weinig uitdragen. “Door het niet expliciet te vertellen laat je kansen liggen”, vindt Schelvis. Hij benadrukte verder dat toegankelijkheid niet alleen relevant is voor mensen met een fysieke handicap, maar ook voor bijvoorbeeld blinden, doven, ouders met een kinderwagen en mensen met een afwijkende lengte. De presentaties van Schelvis, in zowel Nederlands als Duits, zijn terug te vinden op www.rbtlandvancuijk.nl/deelname/barrierefreier-tourismus-toegankelijk-toerisme

Na de presentatie werden de aanwezigen rondgeleid op de locatie waar zij te gast waren. Zij kregen zo niet alleen een indruk van hoe andere ondernemers omgaan met toegankelijkheid, maar maakten ook kennis met interessante toeristische bezienswaardigheden over de grens. Onder de deelnemers waren ook ondernemers en organisaties uit Noord- en Midden-Limburg.