Nieuws

23-01-2019 11:53

Trakteren op de werkvloer, doen of niet?

Trakteren als je jarig bent? Ja, dat doen we. Maar niet van harte, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Bijna 60 procent trakteert op kantoor, maar kan het missen als een boer met kiespijn.

Werknemers trakteren in elk geval niet omdat ze het leuk vinden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Slechts 17 procent was de ondervraagde is het hiermee eens, terwijl bijna een kwart zegt trakteren 'spannend' te vinden. Acht procent van de werknemers trakteert nooit. Wanneer zet je de taart neer? Mail je iedereen dat je jarig bent, of roep je het over de zaal? Hoeveel gebakjes moet je eigenlijk meenemen? Allemaal vragen die opspelen als je bijna jarig bent. Ben jij nou benieuwd wanneer je traktaties van je collega’s kunt verwachten? Dan is het handig om de beschikking te hebben over een verjaardagskalender. Verjaardagskalenders drukkenis handig om gezamenlijk te doen en rond de werkvloer op te plakken. Dan weet iedereen wanneer hij of zij aan de beurt is!

Gek genoeg trakteert de meerderheid van ons, ook al staan we niet te springen, maar rekenen we er niet op dat collega's dat ook doen. Op de vraag 'verwacht je van een jarige collega dat hij/zij trakteert', zei 67 procent 'nee, dat mag diegene zelf weten'. 

Ongezond
Over wat getrakteerd moet worden, heeft Nederland een duidelijke mening. Veruit de meerderheid, 75 procent, vindt dat de traktatie vooral lekker ongezond moet zijn. Taart met slagroom, grote gevulde koeken, dat staat allemaal hoog op de verlanglijstjes. Als er iets te vieren valt, passen daar blijkbaar geen appels bij. Grappig is dat er bijna net zoveel mensen als eerste naar de jarige rennen om het grootste stuk taart te kunnen kiezen (36 procent) én die juist stelselmatig de traktatie overslaan omdat die niet in het dieet past (34 procent). Een kwart van de respondenten kijkt eerst even wat de traktatie is voor hij toeslaat - zij willen alleen 'sjieke gebakjes'.

1 tot 2 euro

Aan een traktatie op het werk besteden we het vaakst 10 tot 20 euro voor een afdeling van 10 man: 1 tot 2 euro per persoon dus (45 procent). Daarna volgt met 24 procent een bedrag van 1 tot 10 euro (minder dan 1 euro per persoon).
We halen het lekkers met namen bij de bakker of Hema (57 procent). Een kwart rent langs de supermarkt en 17 procent gaat zelf in de keuken aan de slag. Dat laatste is een aanrader.
Blijkbaar hebben we gulle bazen. Zo'n 46 procent, bijna de helft, geeft aan regelmatig iets lekker te vinden op de werkvloer: met Kerst, bij goede resultaten, als iemand met pensioen gaat. 15 Procent kan zich de laatste keer dat de baas trakteerde niet herinneren.
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by