Nieuws
Driessen Architectuur viert tienjarig jubileum: Doorvragen leidt tot de mooiste resultaten
Fotografie: Laura Fotostudio
Dit jaar viert Johan Driessen samen met zijn team het tienjarig bestaan van Driessen Architectuur. Het bureau, gevestigd op het monumentale Annapark in Venray, weet zich op een unieke manier te onderscheiden in de branche.
Johan Driessen zit al ruim 25 jaar in het architectuurvak en startte tien jaar geleden zijn eigen architectenbureau in Venray. De architect en zijn team hebben in de afgelopen jaren aan diverse projecten in de regio gewerkt, van nieuwbouwwoningen en utiliteitsbouw tot renovatie van bestaande bouw. Zo wordt er op dit moment hard gewerkt aan nieuwbouwwoningen op Heldersveld in Overloon, de brandweerkazerne in Venray, Kindcentrum Kwispeldans voor Focus-Spectrum in Venray, het Raayland College en twee sportparken. Voor al deze projecten geldt dat Driessen goed weet om de juiste vragen op het juiste moment te stellen en met creatieve oplossingen een ontwerp weet te presenteren waar alle betrokken partijen zich in weten te vinden.
Reis naar het eindresultaat
Zijn passie voor architectuur en betrokkenheid bij de opdrachtgever kan Johan onder andere kwijt in zijn ontwerpen voor nieuwbouwwoningen. "Iemand die een huis wil, wil eigenlijk een thuis dat comfort geeft en dat bij die persoon past. Het mooiste resultaat krijg je wanneer je samen met de opdrachtgever de reis naar het eindresultaat doorloopt, zodat de opdrachtgever ook echt eigenaar van diens ontwerp wordt. Ik begin dan ook altijd met een uitgebreide intake waarbij ik vragen stel zoals 'Wat wil je precies?', 'Hoe ziet je huidige huis eruit?', 'Wat kan daar beter?', 'Waarom maak je eigenlijk deze stap?' Alles draait om communicatie en de behoeften van mensen achterhalen. Het mooie is dat je met de technieken van nu ook meteen ontwerpen kunt visualiseren. Bij ons kun je je ontworpen huis bekijken via een VR-bril, dat ziet er heel realistisch uit."
Communiceren
Hetzelfde geldt voor de ondernemers en (semi)overheidsorganisaties die Johan en zijn team tot zijn klantenkring mogen rekenen. "Ondernemers hebben vaak meerdere opties; verbouwen, uitbreiden, een ander pand kopen, nieuwbouw realiseren en/of uitbreiden. Ook dan moet je als architect de echte behoeften van de ondernemer achterhalen en op basis daarvan naar de opties kijken. Daarin neem je diverse aspecten mee zoals benodigde functies (vergaderen, hybride werken, etc), verduurzaming, de investeringskosten. Gaat het om de ontwikkeling van nieuwbouw of de aanpak van een monument, dan heb je te maken met wetgeving, beeldkwaliteits- en omgevingsplannen en andere eisen. Dan moet je als architect eveneens in staat zijn om met bijvoorbeeld gemeenten te kunnen communiceren. Ook dan is doorvragen heel belangrijk en dan blijkt er ineens meer mogelijk te zijn dan gedacht. Maar zit ook in de kracht van de verbeelding. We laten liever een goede artist impression zien dan alleen plattegronden."
Ondernemende architect
Gedurende het proces van ontwerp en realisatie is kennis van budgetten, processen en tijdbewaking eveneens essentieel. "In dat opzicht ben ik meer een ondernemende architect, die naast het ontwerp ook kijkt naar praktische kanten zoals kosten en de haalbaarheid van een ontwerp. Door aan de voorzijde van het proces goed door te hebben wat de vraag is en waar de kansen en de bedreigingen liggen, kun je je meerwaarde laten zien. Wanneer een gemeente bijvoorbeeld geen ruimte ziet voor nieuwbouw, kun je als architect met een goed plan laten zien dat nieuwbouw op een bepaalde locatie wél kan."
Venrayse ondernemersprijzen
Naast het tienjarig jubileum heeft Johan nog een mooie kroon op zijn werk met de nominatie voor de Venrayse Ondernemersprijzen 2025, die op 9 januari worden uitgereikt. "De Loek Nelissenprijs is de prijs die door de jury wordt uitgereikt. Deze prijs is vernoemd naar Loek Nelissen, de oprichter van Aannemersbedrijf Nelissen uit de regio, dat later uitgroeide tot een grote landelijke speler. Grappig detail is dat mijn vader als timmerman bij dit bedrijf heeft gewerkt."
Johan ziet de nominatie als een mooie bevestiging dat zijn team en hijzelf het goed doen. "Ik heb in tien jaar tijd een team van twaalf mensen en een fijn netwerk van zakenrelaties en opdrachtgevers opgebouwd. Maar de nominatie zet ook aan tot nadenken over jouw ondernemerschap. Je moet een vragenlijst invullen, dat voelt als het schrijven van een nieuw ondernemersplan. Je moet goed in de spiegel kijken en het zorgt ervoor dat je met een nieuwe, frisse blik naar je bedrijf gaat kijken. Het heeft ertoe geleid dat ik nog meer bezig ben met de continuïteit van het bedrijf. Die continuïteit is mede afhankelijk van je team. Je moet onder andere de behoeften van je medewerkers oppikken. Door naast woningen en utiliteitsbouw een derde pijler in de vorm van (nieuw)bouw voor overheid en semi-overheid in te richten, hebben we een extra categorie opdrachtgevers én variatie in werkzaamheden voor het team. Ook bij het nieuwe talent zitten we in het vizier. We hebben veel stagiairs en afstudeerders van onder andere de HAN en we geven jong talent de kans om hier te beginnen en door te groeien. Zelf ben ik lid van Kiwanis en sponsoren we diverse kindgerelateerde maatschappelijke doelen. We hebben onszelf stevig verankerd in de regio."
website | twitter | facebook | linkedin