LWV: Limburg, de parel van circulair Nederland?

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2019


Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: “Niemand wil nog dat plastic in de oceaan verdwijnt en aan de weg naar een betere wereld wordt elke dag hard getimmerd. De achteloosheid waarmee we ons leefmilieu ooit vervuilden, mag nooit meer terugkeren. We moeten meer slimme, groene en succesvolle businesscases tot wasdom brengen zodat we voorop gaan lopen”, aldus Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. De verantwoordelijkheid die bij het bedrijfsleven ligt is daarbij volgens hem groot. “Alleen bedrijven kunnen de veranderingen waar we voor staan namelijk met succes van de grond trekken.”

Duurzaamheid en de klimaatdiscussie zijn hot. In de aanloop naar een definitief klimaatakkoord worden zelfs de randen van de discussie opgezocht. Ondanks alle tegenstelling is het goed dat de energietransitie en de circulaire economie prominent op de agenda staan.

Het bedrijfsleven is in beweging met een gezamenlijk doel: samen op weg naar een circulair en groener Nederland. De weg naar dat doel is er een vol hindernissen, maar dat is altijd het geval bij grote uitdagingen. We zijn druk bezig met hergebruik van grondstoffen, recycling en het vaker repareren van bestaande producten. Zo’n 85.000 circulaire activiteiten bieden werk aan circa 420.000 mensen. Nieuwe economieën ontstaan en het duurzamer en schoner maken van onze planeet biedt volop kansen.

GROEIMOTOR
Iedereen is er inmiddels van overtuigd dat er iets moet gebeuren aan de klimaatverandering. Top na top wordt belegd om dit thema steeds hoger op de agenda te krijgen. En ondernemers hebben stevige ambities op dit terrein. Duurzaamheid is immers een geweldige groeimotor voor innovatie. Bedrijven investeren in nieuwe technologieën. Chemiecluster Chemelot in Geleen heeft de lat voor zichzelf hoog gelegd en wil in 2050 klimaatneutraal zijn. De ontwikkelingen die plaatsvinden bij dergelijke industrieën bieden volop kansen voor het regionale MKB. De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) heeft de lat daarbij hoog gelegd. ‘Hoe maken we van Limburg de groenste provincie van Nederland?’ is het uitgangspunt van het nieuwe expertisecentrum duurzaamheid. Limburg kent veel ondernemers die op een zeer effectieve manier een succes maken van duurzaamheid.

SUCCESVERHALEN
Duurzaam ondernemen zit voor een groot deel in houding en gedrag. Er zijn ontzettend veel succesverhalen te vertellen en dat worden er elke dag meer. Het expertisecentrum duurzaamheid zet zich in om ondernemers te inspireren de vele kansen die duurzaamheid biedt voor hun onderneming en voor de wereld waarin zij actief zijn te grijpen.

LIMBURG LEADS
Op 15 en 16 mei 2019 is MECC Maastricht het epicentrum van de Limburgse economie. Dan vindt namelijk ‘Limburg Leads’ plaats, dé ondernemersbeurs rond actuele thema’s zoals circulariteit & duurzaamheid, digitalisering, health en talent. Op 15 mei organiseert de LWV op dit event een grote happening rondom duurzaamheid en zal Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, zorgen voor de officiële kick-off.

ONUITPUTTELIJKE BRON
Ondernemers hebben de afgelopen decennia voor de meest fantastische innovaties gezorgd. Wanneer we krachten bundelen dan levert dat een haast onuitputtelijke bron van kennis op. Alleen dan kunnen we de uitdagingen waar we voor staan aan. De wereld waarop we leven is immers niet onuitputtelijk en wanneer we onze planeet op een zorgvuldige manier willen doorgeven aan de nieuwe generatie dan moet het roer om. Contactpersoon expertisecentrum duurzaamheid bij de LWV is Jasper Heesakkers, heesakkers@lwv.nl
delen:

Noord Limburg Business nr 1 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by