Column Adagium: Hoe verkoop je je bedrijf, wat zijn de opties?

Magazines | Noord Limburg Business nr 4 2021



Het komt bij iedere DGA een keer aan de orde: de overdracht van de onderneming. Of dit nu in de familiaire sfeer is, dan wel aan een externe partij, er komt een moment dat je geen eigenaar meer bent van jouw onderneming. Maar hoe kun je je bedrijf eigenlijk verkopen, wat zijn de opties?

Steeds vaker zien we relatief jonge ondernemers spelen met het idee van een verkoop. Waar het verkopen en vervolgens met pensioen gaan van origine vaak de opzet was, is dit bij met name jongere ondernemers minder het geval. Een verkoop op bijvoorbeeld 50-jarige leeftijd kan een optie zijn om alvast financiële zekerheid te realiseren in de privésfeer. Compleet stoppen met werken is echter vaak nog niet aan de orde voor een 50-jarige, waardoor er meerdere opties mogelijk zijn in het verkopen van de onderneming.

Zo zien wij steeds vaker een pre-exit: een gedeeltelijke verkoop van de onderneming, vaak aan een strategische koper of een investeringsmaatschappij. Op deze manier ontvangt de verkoper een bedrag voor het belang dat hij/zij verkoopt en blijft de ondernemer toch betrokken bij de onderneming. Op latere termijn worden dan de rest van de aandelen overgenomen tegen een vaak van tevoren vastgestelde waardering. Een roll-over is een andere optie: hierbij wordt de onderneming verkocht en verwerft verkoper vervolgens een belang in koper. In dit geval vaak een moedermaatschappij van meerdere bedrijven in één branche.

Met name jongere verkopers hebben dus meerdere opties in-zake de bedrijfsoverdracht, begin dan ook op tijd met sparren over jouw strategie.

Jon Pieper is Corporate Finance Adviseur bij Adagium Bedrijfsoverdrachten

www.adagium.nl

 

 

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by