Column Adagium: Wanneer wordt een bedrijfsovername een succes?

Magazines | Noord Limburg Business nr 5 2021-2022

Jon Pieper is Corporate Finance Adviseur bij Adagium Bedrijfsoverdrachten

Daar er nog altijd veel geld in de markt is, dat ook nog eens tegen ongekend lage tarieven geleend kan worden, zoeken degenen met geld doelen voor hun middelen. Geld wordt gestoken in onroerend goed, aandelen en uiteraard ook overnames. Maar hoe zorg je er nu voor dat een overname ook daadwerkelijk een succes wordt?

De match tussen koper en verkoper is in mijn ogen de doorslaggevende factor voor succes. Persoonlijk heb ik meermaals meegemaakt hoe belangrijk het is dat de bedrijfsculturen bij elkaar passen. Immers is er na de transactie sprake van werknemers die ineens collega's zijn, waarbij het dan wel fijn is dat er min of meer op dezelfde manier wordt gewerkt. Zo heb ik onlangs een fusie mogen begeleiden tussen twee bedrijven die toevalligerwijs tijdelijk in hetzelfde pand zaten. De aandeelhouders waren reeds bekenden van elkaar, waarbij het personeel dus toevallig ook al aan elkaar heeft kunnen wennen. Toen het personeel (ongevraagd!) aan de aandeelhouders aangaf, 'de buren passen eigenlijk wel goed bij ons', was dit een tussentijdse bevestiging dat de fusie een goede keuze was.

Ook is het voor de verkoper veel fijner wanneer hij ná de transactie zijn werkzaamheden overdraagt in een omgeving gelijk aan die van vóór de transactie. Immers komt het personeel zo niet ineens voor grote veranderingen te staan, met alle mogelijke gevolgen van dien. De continuïteit van het bedrijf dient wat mij betreft namelijk altijd voorop te staan, vandaar ook onze bedrijfsslogan: ieder bedrijf een goed vervolg!

 

 

 

 

delen:
Algemene voorwaarden