Column Voor de Zaak: Hoezo, Duits recht is van toepassing?

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2022

Fotografie: Kim Roefs

Berichten over "verdozing" van Nederland komen met enige regelmaat in het nieuws. Of het nu gaat om schroeven, sokken, schuimrubber of staalkabels, voor elke markt zijn er webshops te vinden waar online producten kunnen worden uitgezocht en besteld.

Sommige webshops maken daarbij een duidelijk onderscheid tussen zakelijke en particuliere klanten, bijvoorbeeld door een gescheiden portal. Maar in de meerderheid van de gevallen vindt pas in het bestelproces een selectie plaats. De koper wordt dan gevraagd om aan te geven of hij als particulier optreedt, of als zakelijke klant.

Die selectie heeft consequenties voor de overeenkomst tussen de onderneming achter de webshop en de koper. Als er sprake is van verkoop aan een particulier, dan is het consumentenrecht van toepassing. Dat betekent dat er vele wettelijke bepalingen die de consument beschermen van kracht zijn, zelfs als de webshop daar in haar eigen voorwaarden van afwijkt. De bescherming van consumenten is namelijk van dwingend recht, zodat eventuele afwijkende voorwaarden niet rechtsgeldig zijn.

Het bekendste voorbeeld van consumentenbescherming is het "herroepingsrecht", waarmee een consument ook na ontvangst van het bestelde product de koop nog mag annuleren en de webshop verplicht is om het product terug te nemen en het aankoopbedrag terug te betalen. Maar er zijn meer verplichtingen. Zo moet de webshop de consument bijvoorbeeld wijzen op de manier waarop het bestelproces verloopt, en de belang-rijkste kenmerken van het product of de dienst, de levertijd, bijkomende kosten, bedenktijd en garantievoorwaarden benoemen. Die informatie moet ook eenvoudig te vinden zijn.

Voor webshops zit er echter nog een addertje onder het gras. Met name in de grensregio hebben ondernemers naast de Nederlandse markt ook oog voor de Duitse markt. In hun winkels komen Duitse klanten, maar ook weten deze klanten de weg naar Nederlandse webshops te vinden. Om het voor Duitse klanten aantrekkelijk te maken ook online hun producten te bestellen, kiezen ondernemers er dan voor om ook een Duitstalige webshop in te richten, vaak op basis van een .de domeinnaam.

Dat is erg klantvriendelijk, maar heeft ook een juridische keerzijde voor de webshop. Het kan namelijk als gevolg hebben dat de webshop zich bij geschillen moet verantwoorden voor de Duitse rechter, waarbij het geschil naar Duits recht wordt beoordeeld. In ieder geval voor zover de Duitse wetgeving meer bescherming biedt aan de consument dan de Nederlandse wetgeving.

Dit komt omdat het consumentenrecht voor een belangrijk deel gebaseerd is op EU-regelgeving, waarbij het uitgangspunt geldt dat een consument zijn rechten op basis van zijn eigen recht en voor zijn eigen rechter moet kunnen uitoefenen. Aangezien in de praktijk webshops zich van dit risico niet bewust zijn, leidt dit in discussies met Duitse consumenten meer dan eens tot de vraag: "Hoezo, Duits recht is van toepassing? Wij zijn toch een Nederlands bedrijf". Bij het inrichten van een webshop voor de Duitse (of Belgische) markt is het dan ook verstandig om hier alert op te zijn en de te gebruiken voorwaarden te laten toetsen op verschillen tussen Nederlands en Duits recht.

Heeft u vragen? Neemt u dan gerust contact met mij op!

Rob de Hair, advocaat ondernemingsrecht

www.voordezaak.nl

 

delen:

Noord Limburg Business nr 1 2022

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by