Column: Eindelijk meer duidelijkheid omtrent de verhaalbaarheid van uw vordering

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2015

Column:
 

Eindelijk meer duidelijkheid omtrent de verhaalbaarheid van uw vordering

Op 1 januari 2016 treedt de Verordening Digitaal Beslagregister (DBR) in werking. Met de komst van het DBR wordt het voor gerechtsdeurwaarders beter mogelijk om de verhaalbaarheid van vorderingen in te schatten. Gerechtsdeurwaarders worden verplicht om beslagen die zijn gelegd op loon en/of uitkering, te registreren in het DBR. Voordat een procedure wordt aangespannen of een beslag wordt gelegd, dient de gerechtsdeurwaarder het DBR te raadplegen om een beeld te krijgen van de verhaalsmogelijkheden. Het heeft immers geen zin om veel kosten te maken als later blijkt dat de vordering niet kan worden verhaald.

Indien bij raadpleging blijkt dat er al enkele beslagen liggen ten laste van de betreffende debiteur en de vordering bij ongewijzigde omstandigheden niet binnen een periode van drie jaar kan worden afgedaan, zal de gerechtsdeurwaarder aantoonbaar dienen te adviseren de vordering niet in rechte aanhangig te maken. Voor vorderingen waarbij bijvoorbeeld naast betaling ook ontruiming van de woning of afsluiting van gas, water of elektra wordt gevorderd gelden andere bepalingen.

Gerechtsdeurwaarders worden sterk gecontroleerd op de naleving van de privacy van gegevens die zij uit hoofde van hun functie verkrijgen. De berichtgeving die na raadpleging van het DBR richting opdrachtgevers volgt zal derhalve geen specifieke informatie over de hoogte van de andere vorderingen mogen bevatten. Advocaten en incassobureaus hebben geen toegang tot het DBR. Zaken die via deze partijen worden aangeleverd worden echter wel door de gerechtsdeurwaarders getoetst.

Mark Hafkamp

algemeen directeur Hafkamp Gerechtsdeurwaarders. www.hafkamp.nl

 

  
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by