Kasteel de Berckt: De ideale ingrediënten voor bedrijfscongres of -evenement

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2016

Rust, privacy en historie

De ideale ingrediënten voor bedrijfscongres of -evenement


Honderd jaar lang diende kasteel De Berckt in Baarlo als klooster en huisvestte tientallen katholieke paters. Zestien jaar geleden trok de laatste monnik de deur achter zich dicht. Toch verwacht je op het landgoed en in de oude zalen van het kasteel nog ieder moment een pater tegen te komen. Misschien komt dat door de serene rust en de gemoedelijke sfeer die er nog altijd hangt.

Tekst Elly Molenaar

Dat, de historische uitstraling van het pand én de ligging midden in de natuur en langs de oevers van de Maas zijn belangrijke redenen voor grote gezelschappen om voor het kasteel te kiezen als locatie voor hun congres, evenement, gala of spiritueel arrangement mét accommodatie. Gastheer Niek Nagels knikt enthousiast. “Rust en De Berckt horen bij elkaar. Ook al bevinden zich honderden bezoekers op het terrein, het is hier altijd vredig.”

Congreslocatie

Nagels geeft graag een rondleiding door het eeuwenoude pand, over de binnenplaats en op het landgoed eromheen. Het kasteel stamt uit de dertiende eeuw. In 1279 is Godefridus van Eyll eigenaar. Zijn familie is tot aan het eind van de zestiende eeuw de rijkste familie van Baarlo. In 1830 wordt het pand gesloopt en in Italiaanse stijl herbouwd. Pas aan het begin van de twintigste eeuw wordt het een klooster. Tegenwoordig dient De Berckt als evenementen- en congreslocatie met mogelijkheid tot overnachting voor grote gezelschappen. Veel ruimtes in het kasteel dragen nog steeds hun oorspronkelijke namen, zoals de ridderzaal en de kapel. “Ze worden tegenwoordig gebruikt als congres- of vergaderruimtes”, zegt Nagels. “Maar in de kapel worden ook regelmatig studentengala’s gehouden. Juist die historische sfeer die overal hangt, spreekt de gasten aan.”

Oude stadsmuur

De Berckt biedt uitsluitend accommodatie voor grote gezelschappen. Nagels: “In de praktijk komt dat neer op een minimum van zo’n vijftig tot honderd man. Maar we kunnen hier inmiddels vierduizend mensen verwelkomen. Er zijn geen andere historische locaties in Nederland met deze capaciteit.” Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de gloednieuwe kasteelboerderij, waar zeer grote gezelschappen kunnen worden ondergebracht. Het pand verrijst op zo’n honderd meter afstand van het oude kasteel. Maar dat het helemaal fonkelnieuw is, zie je er niet aan af. “We hebben het in historische stijl laten bouwen. Daarvoor zijn stenen uit de oude stadsmuur van Venlo gebruikt, honderden jaren oud. In de grote zaal hebben we het Labyrint van Chartres nagemaakt op de vloer. Door de capaciteit die deze nieuwe zaal heeft, krijgen we veel aanvragen van grote bedrijven die meerdaagse conferenties willen houden op De Berckt”, zegt Nagels. “Het is er dan ook een ideale locatie voor. De stoelen zetten we er vaak in U-vorm neer, zodat men elkaar beter kan zien. De podia kunnen we daar bouwen waar de gasten dat maar willen.”

Gezelschappen

Het zijn veelal spirituele groepen die kasteel De Berckt tot nu toe ontdekt hebben. Nagels: “We staan allemaal open voor de denkwijze van onze bezoekers en we kijken dan ook niet raar op van meditatie, mantra's of andere spirituele activiteiten. Bovendien passen we de catering aan op de specifieke wensen van ieder gezelschap, of dat nou vegetarisch is of bestaat uit raw food. We maken alles met veel liefde en plezier.” Een voorbeeld daarvan is een meditatiegroep met de oorsprong in India die hier jaarlijks langskomt. “Het zijn mensen uit de hele wereld en ze bezoeken Baarlo dan vier dagen lang. Slapen doen ze niet en ze mediteren veel.” Nagels begrijpt wel waarom spirituelen uit allerlei landen graag naar de Limburgse locatie komen. “Ten eerste bevinden we ons hier zeer centraal, tussen een aantal grote vliegvelden in. Tegelijkertijd zitten we hier middenin een prachtig natuurgebied, waar je lekker kunt wandelen en waar gasten genieten van alle privacy. Idealer kunnen dit soort gezelschappen het eigenlijk niet vinden.” Kasteel De Berckt wordt bijna niet door passerende toeristen of dagjesmensen bezocht. Buiten de poorten staan meerdere bordjes die hen eraan helpen herinneren dat ze niet welkom zijn op het landgoed.

Niet alleen spirituele gezelschappen, maar ook steeds meer grote bedrijven zien het voordeel van de rust en privacy op het landgoed van kasteel De Berckt. “Ideeën komen hier veel beter tot hun recht dan in een modern betonnen gebouw langs een drukke snelweg”, legt Nagels uit. “De historie van deze plek inspireert. Bovendien hoort iedereen die je tegenkomt binnen de poorten van het kasteel bij jouw bedrijf. Bedrijfsgeheimen kunnen er daarom met een gerust hart besproken worden en alle papieren en laptops kunnen open blijven liggen als er even een frisse neus gehaald wordt.”

Sommige evenementen worden juist tegelijkertijd op het kasteel gehouden. “Een studentengala en een spirituele meditatiebijeenkomst bijvoorbeeld. Dat leidt tot leuke taferelen. De twee groepen waarderen elkaar vaak enorm en ze zijn belangstellend naar elkaars denkwijzen.” ‘s Zomers is het kasteel bovendien het decor van het creatieve en vrijzinnige festival Open Up. “De kans voor iedereen om het kasteel te bezoeken”, zegt Nagels. “Tickets zijn te koop via www.openupfestival.nl.” 

www.denieuweklasse.nl/kasteel-de-berckt

 

delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by