Rühl Haegens Molenaar: Fiscale wetenswaardigheden voor 2017

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2016

De politieke beschouwingen over de belastingplannen voor 2017 zijn bij het schrijven van deze column nog in volle gang. Zekerheid over de uitkomst kan ik niet geven, maar op een aantal onderdelen kan ik wel een nadere toelichting geven.

BOX 3

Op de eerste plaats: de heffing over inkomen uit sparen en beleggen. De Europese Rechter heeft geoordeeld dat de systematiek van de heffing in Nederland, kort gezegd, niet in strijd is met Europese regelgeving. De oude methode (één percentage van heffing ad 1,2% over het vermogen) verandert in 2017. Er komen drie klassen voor in de plaats. Voor de kleinere vermogens een verlaging, voor de grotere vermogens een verhoging.

TIP: Met name bij de grotere vermogens is het dan ook de vraag op welke manier het vermogen op een betere manier gestructureerd kan worden: inbrengen in een Besloten Vennootschap of een zogenaamde Vrijgestelde Beleggingsinstelling?

Pensioen in eigen beheer

Een tweede belangrijke wijziging betreft het pensioen in een eigen B.V. Vanaf 2017 geldt de eigen B.V. niet meer als een fiscaal toegestane verzekeraar. Opbouw van pensioen in een eigen B.V. kan dus niet meer! Daartegenover is wel de mogelijkheid gekomen om vanaf 2017 het pensioen in die eigen B.V. met een fiscale korting af te kopen.

TIP: het is de fiscale moeite zeker waard om te laten berekenen wat in een specifieke situatie de beste oplossing is. De fiscale korting (in 2017) bedraagt volgens de plannen 34,5%.

Uiteraard kunt u de laatste aanpassingen op de plannen volgen op onze website.

www.rhwmeb.nl - info@rhmweb.nl">info@rhmweb.nl

Mr. F.G.P.A. (Fer) Verbeek FB - Vennoot bij Rühl Haegens Molenaar

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by