C2C ExpoLAB: Cradle to Cradle voor iedereen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2013

Cradle to Cradle voor iedereen

In Nederland is Venlo het epicentrum op het gebied van Cradle to Cradle. Het C2C ExpoLAB, gevestigd in de Innovatoren, is verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen van kennis op dit gebied. Dankzij haar deelname aan het Europese C2C-BIZZ project kan de stichting nu al concrete toepassingen van Cradle to Cradle normen.

“Stichting C2C ExpoLAB is opgericht door de gemeente Venlo met als doel om de bestaande kennis, zowel nationaal als internationaal, over Cradle to Cradle in Venlo te bundelen en te ontsluiten”, legt directeur Bjorn Sanders uit. “De gemeente wil deze kennis ter beschikking stellen aan de gemeenten, het bedrijfsleven en het onderwijs, zodat zij daarvan kunnen profiteren. Uiteindelijk wil de gemeente met dit initiatief het woon- en werkklimaat in de regio Venlo aantrekkelijker maken en economische groei stimuleren.”

Supranationale samenwerking

C2C ExpoLAB is subpartner van het internationale project C2C-BIZZ. Dit is het samenwerkingsverband van 11 Europese partners uit de Noordwestelijke regio van Europa met het doel om, via supranationale samenwerking, de implementatie van Cradle to Cradle in nieuwe en bestaande bedrijventerreinen maximaal te implementeren. Het C2C BIZZ project wordt ondersteund door de Europese Unie en mede gefinancierd door het INTERREG IVB North West Europe programma. “Uiteindelijk zal C2C-BIZZ een blauwdruk van een op de Cradle to Cradle

filosofie geïnspireerd bedrijventerrein voortbrengen, dat zowel voor bestaande als nieuwe bedrijventerreinen kan worden ingezet”, benadrukt Sanders. “Binnen het project wordt namelijk

onderzoek verricht en kennis uitgewisseld, tevens worden tools ontwikkeld en concrete pilots gerealiseerd. Het bedrijfsleven kan al inspiratie opdoen naar aanleiding van concrete projecten die op dit moment worden uitgevoerd.”

Kennisplatform

De bijdrage van het C2C ExpoLAB bestaat uit de oprichting van een kennisplatform, het C2C Centre, in de vorm van de website www.c2c-centre.com. Op deze site is veel – van tevoren getoetste – beschikbare kennis over Cradle to Cradle te vinden. Ook staan er diverse pilotprojecten op, waaronder Stadskantoor Venlo en Ecoparc Windhof. Sanders licht toe: “De gemeente Venlo is naast hoofdpartner SRE-partner van C2C-BIZZ. Greenport Venlo zal volgens de Cradle to Cradle-principes worden ontwikkeld. Net als de bouw van het nieuwe stadskantoor en de geplande ontwikkeling van het Kazerneterrein is dit een actieve vorm van kennis delen en innovatie stimuleren.”

Handboek

Het C2C-BIZZ project duurt vier jaar, waarvan nu de helft is verstreken. Op 15 en 16 mei 2013 vond een conferentie plaats over de resultaten van het Interreg IV-B project C2C BIZZ. 

Tijdens de conferentie gaven de partners in het project presentaties over hun activiteiten, ideeën en eerste resultaten. Sanders: “In 2014 zullen alle kennis, tools en pilotprojecten worden samengevoegd tot een handboek met tips voor het inrichten van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen volgens het Cradle to Cradle-principe. Parallel hieraan zijn we ook bezig met het ontwikkelen van workshops voor het bedrijfsleven. Hierin leren ondernemers meer over praktische Cradle to Cradle-oplossingen.”

Voor die tijd hoopt Sanders dat bedrijven zelf gemotiveerd raken om met de beschikbare kennis aan de slag te gaan. “Het C2C ExpoLAB kan hen daarin uiteraard begeleiden. Het hoeft overigens niet meteen een hele grote verandering in de bedrijfsvoering te betekenen. Elke stap in de goede richting is een mooie bijdrage, zolang er maar een langetermijnambitie aan ten grondslag ligt.” �

www.c2c-centre.com

www.c2cexpolab.eu

mvo

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by