Trends kerstpakketten 2013: Een botoxbon voor kerst?

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2013

Een botoxbon voor kerst?

Trends kerstpakketten 2013

Veel werkgevers willen vooral origineel zijn met hun kerstpakket of kerstcadeau. Het geijkte kerstpakket met paté, ragout en een fles wijn raakt steeds meer op de achtergrond.

Sommige bedrijven gaan echter wel heel ver in hun streven naar originaliteit.

Zo kregen medewerkers van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp met kerst een waardebon voor een kliniek voor plastische chirurgie. Diverse medewerkers uitten hun kritiek op deze ‘botoxbon’ in de media.

Ook medewerkers van het bedrijf Polyvision in Noordwolde werden (on) aangenaam verrast bij het openen van hun kerstpakket. De vrouwelijke medewerkers troffen een vibrator aan tussen de nootjes en de wijn. De mannen vonden een tube glijmiddel in het pakket. De werkgever vertelde in de media dat zijn werknemers het ‘een goede grap vonden’.

Keuzecadeau

Wanneer u wilt voorkomen dat sommige medewerkers uw cadeau niet waarderen, kunt u het beste uw personeel zelf laten kiezen. Met een kerstmarkt, een belevenisbon, een keuzecadeau of het zelf samenstellen van een kerstpakket. Makkelijk, want zo is iedereen tevreden. En verdwijnt de inhoud niet achterin de kast.

Wie echt een trendsetter wil zijn, geeft een cadeau met augmented reality. Diverse sites als pluimen.nl bieden de mogelijkheid om de ontvanger persoonlijk te vertellen waarom hij of zij het cadeau heeft verdiend. De nieuwste mogelijkheid om dit te doen is door een webcambericht op te nemen en het cadeau virtueel te overhandigen door gebruik te maken van augmented reality.

Deze revolutionaire techniek maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een simpel velletje papier te laten veranderen in een 3D-verpakking waaruit de cadeaus te voorschijn komen. De ontvanger ziet de werkgever dus met het cadeau in zijn handen. Terwijl hij dit doet kan hij aan diegene die het cadeau ontvangt, vertellen waarom hij of zij dit heeft verdiend.

MVO

Is dit nog een ver-van-uw-bed show en kiest u liever voor iets minder virtueels? Ook dan zijn er nog voldoende mogelijkheden om eigentijds voor de dag te komen met uw kerstcadeau.

Ook dit jaar nemen verantwoorde kerstpakketten een prominente plaats in. Het verantwoorde kerstpakket anno 2013 bevat fairtrade cadeautjes, biologische lekkernijen en producten vanuit de streek. Ook kunt u een voucher aan uw personeel geven, waarmee een gift gedaan kan worden aan een goed doel naar keuze. Geef echter niet alleen een voucher voor een goed doel, want dit zorgt waarschijnlijk ook weer voor teleurstelling onder uw werknemers.

Boterletter

Toch hoeft u niet altijd diep in de buidel te tasten om uw werknemers een blijk van waardering te geven. Zo vertelde Henry Robben bij BNR Nieuwsradio dat werkgevers vooral naar de kosten kijken, terwijl werknemers het belangrijk vinden welke moeite is gedaan. Volgens hem lijkt het rationeel om in deze tijd te bezuinigen op extra’s, maar werkt dit averechts. Als wordt bezuinigd op kerstcadeaus, dan zijn werknemers sneller geneigd om zich minder in te zetten. Werkgevers kunnen wel iets minder uitgeven aan een cadeau voor kerst, zolang ze maar duidelijk maken dat er niet meer in zit, maar dat ze toch hun waardering willen laten blijken. Robben: “Een persoonlijk briefje met een chocoladeletter of een boterletter is genoeg.”

In tijden van crisis is het niet slim te bezuinigen op kerstpakketten, zei Henry Robben, hoogleraar marketing aan de Business Universiteit Nyenrode, onlangs tegen BNR Nieuwsradio. Geen kerstpakket is immers funest voor de motivatie. Maar waar kunt u uw werknemer echt blij mee maken? Noord-Limburg Business zocht het voor u uit.

Kerstpakketten en cijfers

- Ongeveer 4,8 miljoen mensen krijgen een kerstpakket.

- De budgetten lijken iets onder druk te staan, maar de gemiddelde prijs per medewerker blijft rond de 35 en 40

euro liggen.

- Ruim 90 % van de Nederlanders vindt het kerstpakket een traditie die behouden moet blijven.

- Zo’n 10 procent van de bedrijven

bestelt al in juli.

Fiscale regels kerstpakket 2013

In 2013 kan iedere ondernemer zelf kiezen van welke regeling zij gebruik willen maken rondom de belasting op het kerstpakket. Geschenken met een waarde tot 70 euro kunnen vallen onder eindheffingsloon. Dit houdt in dat de hierover verschuldigde loonheffing voor rekening van de werkgever is. Voor een kerstpakket geldt hiervoor een speciale tarief van 20 procent.

De voorwaarden zijn:

- het geschenk moet in natura zijn, er mag geen geld als geschenk gegeven worden;

- het mag geen recht van de werknemer zijn, het geschenk moet een zuiver cadeau zijn;

- de waarde van het geschenk mag niet meer zijn dan 70 euro.

Een kerstpakket of eindejaarsgeschenk duurder dan 70 euro kan ook weggeschreven worden als eindheffingsloon. Echter voor het bedrag boven de 70 euro is wel het tabeltarief verschuldigd. Het bedrag boven de 70 euro mag niet meer zijn dan 136 euro of 272 euro wanneer er op jaarbasis meerdere geschenken worden gegeven.

Is het meerbedrag hoger dan hierboven beschreven, dan valt het niet meer onder de eindheffingsloon en wordt het geschenk bij de werknemer als loon belast. Voor meer informatie:

www.belastingdienst.nl.

De trends in Limburg

“Trends …? In hoeverre zijn trends nog te herkennen in een overvolle Kerstpakketmarkt? Wanneer er naar een Kerstpakket wordt gezocht staat zo’n beetje op iedere Kerstsite het zelfde assortiment. Dat is natuurlijk prima maar echt origineel is het niet. En ja… ook op onze site staan pakketsuggesties. Het grote verschil maak je als klant in onze showroom. Bedenk vooraf wie een kerstpakket gaat krijgen en stem de inhoud af op je doelgroep. Zo’n kerstpakket moet een dankbaar cadeau zijn met leuke, lekkere, bruikbare en herkenbare artikelen. Dus géén standaard doos met alweer de knakworsten en de gratis voucher voor alweer zo’n vakantiepark. Geven is een gave en het moet een feest zijn om een kerstpakket te ontvangen.” Rob van Pol - vanpol.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by