Interview ELC Limburg: Waar liggen de kansen?

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2014

Waar liggen de kansen?

Ondanks de tegenvallende cijfers is er ook veel positief nieuws te melden over de logistieke sector in Limburg. Hans Aarts, lid van het dagelijks bestuur van European Logistics Center Limburg (ELC Limburg) en directeur van Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek vertelt aan Noord-Limburg Business waarom ondernemers in de regio Noord-Limburg weer voorzichtig positief kunnen zijn en hoe zij hun kansen kunnen vergroten.

“Binnen de sector transport en logistiek was in 2013 al langzaamaan verbetering ontstaan”, zegt Hans Aarts. “Limburg als geheel kende een lichte groei. Ik verwacht dat 2014 een verder herstel zal laten zien. Meer bedrijven zullen zich vanwege de gunstige ligging in Limburg gaan vestigen, wat de werkgelegenheid ook weer ten goede zal komen.” Een andere ontwikkeling die een gunstige impact op de sector heeft, is de Tweede Maasvlakte bij de haven van Rotterdam. “Met de toename van de activiteiten in dit gebied zal het goederenverkeer bij (andere) de Limburgse logistieke knooppunten (ook)toenemen. Daartoe is het wel noodzaak dat er wordt geïnvesteerd in onder andere weg, water en spoor. Nu is het asfalt met de A74 en de Greenportlane al uitgebreid. Verder gaat de gemeente Venlo onderzoeken of een eventuele uitbreiding van het havengebied (aldaar) mogelijk is. Wat betreft het spoor ligt er al een verbinding tussen Eindhoven en Mönchengladbach en Düsseldorf, zij het dat deze verbinding tussen Kalderkerken en Viersen enkelspoor is. Als dit enkelspoor verdubbelt ontstaat een verbeterde goederenverbinding naar Duisburg, waar zich de grootste binnenhaven van Europa bevindt.

Toegevoegde waarde

Afgezien van de ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur denkt Aarts dat de ondernemers die actief zijn in de Limburgse logistieke sector zelf ook het nodige kunnen doen om de branche als geheel en ook hun eigen positie te versterken. “Met de aantrekkende economie en de groeiende vraag naar transport, zouden ondernemers eens moeten onderzoeken wat zij kunnen toevoegen aan de gehele transportketen. Venlo heeft bijvoorbeeld een zeer strategische ligging aan de grens. Als jouw bedrijf heel goed in staat is om voor je klanten de administratieve afhandeling van het goederenvervoer te regelen, kan dit echt toegevoegde waarde bieden.” Daarnaast denkt Aarts dat ondernemers erbij gebaat zijn als zij branchebreed veel meer samen gaan werken. “Je komt echt veel verder als je de handen ineen slaat. Zo is er in de branche veel innovatie gaande, maar als elk bedrijf dit voor zichzelf probeert te realiseren, is er over het algemeen niet genoeg draagkracht.

Kennis

Voor innovatie is kennis nodig. Daarom is het ook van belang dat ondernemers in de logistieke sector samenwerken met de aanwezige kennisinstellingen in de regio. “Veel bedrijven hebben inmiddels al de samenwerking met Fontys Hogeschool in Venlo opgezocht”, vertelt Aarts. “Natuurlijk bieden deze ondernemingen de nodige stageplekken voor de studenten Logistiek en Economie en Logistiek en Technische Vervoerskunde, maar ondernemers zijn ook meer dan welkom om mee te denken over het curriculum om dit beter op de behoefte van de sector aan te laten sluiten. Zij zijn immers de toekomstige werkgevers voor de 90 tot 100 logistieke studenten die jaarlijks in Venlo afstuderen.”

Om de banden tussen Fontys en de regionale logistieke ondernemers verder aan te halen, is 25 jaar geleden Fontys ILEC opgericht, het centrum voor zakelijke dienstverlening en onderdeel van Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek. “Het Internationaal Logistiek Expertise Centrum werkt samen met bedrijven binnen de profit en non-profit sector om samen met ondernemers een antwoord te vinden op logistieke en bedrijfskundige vraagstukken en opleidingen. Ook kan Fontys ILEC organisaties helpen met het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het verhogen van logistieke en bedrijfskundige kennis en vaardigheden van werknemers.”

Added value

Een van de logistieke innovatieprojecten waarbij het ILEC is betrokken is ‘INNovatie Value Added Logistics Limburg’ (INNVALL). “Binnen dit project werken overheid, onderwijs en ondernemingen samen om de logistieke sector in Limburg verder te ontplooien. Als kennispartner van INNVALL kijkt Fontys ILEC welke value added services bedrijven kunnen ontwikkelen zodat zij een waarde aan de logistieke keten van de groeiende goederenstromen kunnen toevoegen in plaats van de vrachtwagens voorbij te laten rijden.”

Daarnaast kunnen bedrijven ook aankloppen bij het cluster van verschillende Kennis Distributiecentra Logistiek (KennisDC’s) waar kennisinstellingen en bedrijven met elkaar in contact worden gebracht. Fontys is als regiopartner van het KennisDC Limburg mede verantwoordelijk voor het stimuleren van de samenwerking tussen bedrijven en (kennis)instellingen om zoveel mogelijk wetenschappelijk onderzoek om te zetten in toegepaste kennis. Een laatste stimulans op het gebied van wetenschap en kennis wordt gegeven door het programma KennisAS Limburg. Dit programma heeft als doel om in Limburg drie campussen te ontwikkelen rondom gezondheid (Maastricht Health Campus), chemie (Chemelot Campus Sittard-Geleen) en agribusiness en logistiek (Greenport Campus Venlo). Rondom deze campussen moet door middel van intensieve samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemingen verdere economische ontwikkeling plaats gaan vinden.

Volgens Aarts zijn er voor ondernemers in de logistieke sector dus genoeg kansen om hun positie te versterken en de sector innovatiever en daarmee weerbaarder te maken. Het is alleen wel een kwestie van de samenwerking met elkaar en de diverse kennisinstellingen opzoeken. “Want pas als de betreffende partijen gaan samenwerken, kan er waardevolle kennis worden

ontwikkeld die de gehele logistieke sector ten goede komt.”

Hans Aarts

Over ELC Limburg

ELC Limburg is de belangenbehartiger voor logistiek Limburg. Doel is om onder andere door middel van netwerken de sector te versterken, te promoten en te vertegenwoordigen. Daarnaast is het ELC Limburg mede verantwoordelijk voor de uitvoering van de Human Capital Agenda. Aarts: “Naast de Topsectoren die de overheid heeft aangewezen, heeft ook de Provincie binnen Limburg een aantal Topsectoren aangewezen, waaronder logistiek. Binnen dit kader is de Human Capital Agenda opgesteld met als doel een betere match te realiseren tussen het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt binnen de logistieke sector.” De Human Capital agenda is onderdeel van het Ambitieplan Logistiek van de Provincie Limburg dat vier doelen kent; het versterken en uitbouwen van het fysieke infrastructuurnetwerk (hierin bemiddelt het ELC Limburg namens bedrijfsleven), het stimuleren van innovatie en waardecreatie in de logistieke sector, het versterken van de arbeidsmarkt en de kennisinfrastructuur en Limburg als logistieke topregio op de kaart zetten (onder andere de taak van het ELC Limburg). www.elc-limburg.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by